Λίγο πριν αιχμαλωτιστεί και δολοφονηθεί στις 10 Οκτώβρη από τις ένοπλες δυνάμεις του φιλιππινέζικου κράτους, ο εκπρόσωπος Τύπου του καθοδηγούμενου από το Κ.Κ. Φιλιππίνων Νέου Λαϊκού Στρατού στη νήσο Νέγκρος (με πληθυσμό 4.560.000 κατοίκους), Κα Γουανίτο Μαγκμπανούα, έδωσε την παρακάτω συνέντευξη.

 ***

Ποιος είστε, ποιο είναι το προσωπικό σας παρελθόν και πότε και γιατί προσχωρήσατε στον ΝΛΣ;

Ονομάζομαι Κα Γουανίτο Μαγκμπανούα, είμαι εκπρόσωπος τύπου της Διοίκησης Απολινάριο Γκατμαϊτάν, της Περιφερειακής Επιχειρησιακής Διοίκησης του Νέου Λαϊκού Στρατού στη νήσο Νέγκρος. Ήμουν στο κολέγιο όταν στρατολογήθηκα στην Καμπαταάνγκ Μακαμπάιαν (σ.σ.: Πατριωτική Νεολαία – παράνομη νεολαιίστικη μαζική οργάνωση) το 1983. Ως μέλος της ΚΜ, τότε, είχα καθήκον την συσπείρωση, οργάνωση και κινητοποίηση της νεολαίας, ιδίως την εποχή που το κίνημα ενάντια στη δικτατορία του Μάρκος ήταν πολύ ισχυρός. Η στρατολόγηση στην ΚΜ ήταν επίσης ένα από τα καθήκοντά μου.

O Κα Γουανίτο Μαγκμπανούα

Λόγω της αφοσίωσής μου στα επαναστατικά καθήκοντα, την ίδια χρονιά στρατολογήθηκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων (ΚΚΦ). Λίγα χρόνια αργότερα, έγινα μέλος της Αντάρτικης Μονάδας Πόλης (UPU). Το 1994, κατατάχθηκα στον Νέο Λαϊκό Στρατό (ΝΛΣ).

Πώς στρατολογηθήκατε, συγκεκριμένα; Ποιες θέσεις κατείχατε καθώς ανεβαίνατε στην ιεραρχία του περιφερειακού ΝΛΣ;

Ως κομματικό στοιχείο, πήγαινα σε όποιον τομέα δουλειάς μου ανέθετε το κόμμα. Άρχισα ως επικεφαλής ομάδας σε μια από τις μονάδες του ΝΛΣ στη Νέγκρος. Αργότερα, έγινα διοικητικό στέλεχος των αντάρτικων μονάδων στη νότια κεντρική, βόρεια και νοτιοδυτική Νέγκρος. Στα πλαίσια του Περιφερειακού Στρατιωτικού Επιτελείου, μου ανατέθηκε η εκπαίδευση και το υλικό πολέμου. Το 2010, έγινα εκπρόσωπος Τύπου της ΔΑΓ-ΝΛΣ Νέγκρος, και στη θέση αυτή βρίσκομαι μέχρι σήμερα.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ιστορία του ΝΛΣ στη Νέγκρος;

Η πρώτη απόπειρα του κόμματος για αντάρτικο στη νήσο ήταν λίγους μήνες μετά την ίδρυση του ΝΛΣ το 1969. Δεν ευδοκίμησε, γιατί η αρχική ομάδα του ΝΛΣ ξεκίνησε μια πρόωρη στρατιωτική δράση, ενώ δεν είχε ακόμα προετοιμαστεί η μαζική βάση. Ο πολέμαρχος Άρμαν Γκουστίλο της πόλης Κάντις στο βόρειο τμήμα της Νέγκρος άμεσα έμαθε για αυτή την ομάδα και έστειλε τη Φιλιππινέζικη Χωροφυλακή. Η μονάδα βρέθηκε σε μια κατάσταση αμιγώς στρατιωτική και εξαναγκάστηκε να δώσει μάχη στα βουνά της πόλης Βικτόριας, στη Δυτική Νέγκρος. Το ηγετικό στέλεχος Κα Απολινάριο «Μπόι» Γκατμαϊτάν συνελήφθη και σκοτώθηκε σε εκείνη την επιχείρηση.

Στο χάρτη των Φιλιππίνων, η Νέγκρος με κόκκινο χρώμα (πηγή: Alamy)

Ήταν το 1973 που ο ΝΛΣ επιτυχώς οργανώθηκε στη Νέγκρος, όταν η πανεθνική ηγεσία του ΚΚΦ έστειλε τον σ. Πεντόνγκ (Εντμούντο Λετζισλαντόρ). Με τη βοήθεια μελών της ΚΜ, ανθρώπων της εκκλησίας, αγροτών και εποίκων στη νοτιοδυτική Νέγκρος (τμήμα της Δ. Νέγκρος), οι αγροτικές μάζες θερμά υποδέχτηκαν στην περιοχή τους τον ΝΛΣ. Αγρότες και έποικοι επί μακρόν αναζητούσαν έναν υπερασπιστή της γης και της περιουσίας τους, καθώς τυραννικοί μεγαλοκτηματίες άρπαζαν τη γη τους. Σε αυτές τις συνθήκες, εμφανίστηκε ο ΝΛΣ Νέγκρος. Με την καθοδήγηση και απόλυτη ηγεσία από το ΚΚΦ, ο ΝΛΣ Νέγκρος επεκτάθηκε προς τα νοτιοανατολικά το 1974. Μέχρι το 1984, ο ΝΛΣ Νέγκρος αποτελούταν από ομάδες με αντάρτικα μέτωπα στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Νέγκρος.

Για ποιο πράγμα παλεύει ο ΝΛΣ σε πανεθνικό επίπεδο και για ποιο το περιφερειακό σας δίκτυο σε τοπικό επίπεδο; Ποια είναι τα περιφερειακά και τοπικά ζητήματα για τα οποία στρέφεστε εναντίον της κυβέρνησης, του στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων;

Ο ιμπεριαλισμός, ο γραφειοκρατικός καπιταλισμός και η φεουδαρχία αποτελούν τα τρία βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον φιλιππινέζικο λαό. Τα προηγούμενα καθεστώτα και το σημερινό των ΗΠΑ-Μάρκος 2 δεν εφάρμοσαν πραγματική αγροτική μεταρρύθμιση ούτε δημιούργησαν βασικές βιομηχανίες. Η οικονομία παραμένει καθυστερημένη και είναι σε βάθος εξαρτημένη, ιδίως από τις ΗΠΑ, πρωτίστως όσον αφορά το χρέος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Φιλιππίνες παραμένουν μισοαποικιακή και μισοφεουδαρχική χώρα, όσον αφορά τον χαρακτήρα τους.

Ιδιαίτερα στη Νέγκρος, η προαναφερθείσα οικονομία μονοκαλλιέργειας αποτελεί την έκφραση αυτού του χαρακτήρα. Οι καταπιεζόμενες μάζες αποτελούνται κυρίως από αγρότες και εργάτες γης που βασίζονται στη βιομηχανία ζάχαρης, η οποία μονοπωλείται από τους κομπραδόρους και τους μεγαλοκτηματίες. Αυτό οδηγεί σε εκμετάλλευση και καταπίεση του λαού, ενώ στις μάζες επικρατεί πείνα, φτώχεια, ανεργία, χαμηλοί μισθοί και αχαλίνωτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κατάσταση που επιτείνει την πολιτική και την οικονομική κρίση, οι οποίες ευνοούν την δημιουργία μιας επαναστατικής κατάστασης.

Δεν υπάρχει άλλη απάντηση σε αυτή τη διευρυμένη κρίση που έχουν φέρει αυτά τα τρία βασικά προβλήματα, πέρα από τη διεξαγωγή μιας εθνικής δημοκρατικής επανάστασης με σοσιαλιστική προοπτική. Κύρια ο ΝΛΣ διεξάγει ένοπλο αγώνα, με τη στρατηγική της περικύκλωσης των πόλεων από την επαρχία και με προόδους κύμα στο κύμα, μέχρι την απόσπαση της πολιτικής εξουσίας από την άρχουσα τάξη. Αυτή είναι η πολιτική γραμμή του κόμματος και η δέσμευσή του στον φιλιππινέζικο λαό.

Ποια είναι η άποψή σας για τον Μάρκος τζούνιορ που εκλέχτηκε; Είναι εφικτοί ιστορικοί παραλληλισμοί με τη διακυβέρνηση του πατέρα του;

Πρώτον, ο Μάρκος τζούνιορ κέρδισε στις εκλογές με μαζική νοθεία. Χειραγώγησε τα αποτελέσματα των εκλογών μέσω του Αυτόματου Μηχανισμού Καταμέτρησης, κάτι που του έδωσε νίκη με μεγάλη διαφορά. Και μόνο με τη νοθεία στις εκλογές, ο Μάρκος τζούνιορ ήδη βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του. Όπως ο πατέρας του, σίγουρα θα είναι κι αυτός υποτελής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις του για την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι δεν έδωσε σημασία σε μια πραγματική αγροτική μεταρρύθμιση και μια πανεθνική εκβιομηχάνιση που είναι βασικά στοιχεία ενός προγράμματος για την πρόοδο της οικονομίας. Δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνευση με το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων, ώστε να επιλύσει τη βασική αιτία για την ένοπλη σύγκρουση. Αντίθετα, βασίζεται πολύ στη στρατιωτικοποίηση των αγροτικών περιοχών που οδηγεί στη μαζική εκτόπιση των αγροτικών κοινοτήτων και σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μαχητές του Νέου Λαϊκού Στρατού

Ήδη, στις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του, επικρίνεται σφοδρά ως σπάταλος και αναίσθητος, την ώρα που οι πλατιές μάζες νιώθουν το βάρος της κρίσης από την πανδημία, τον πληθωρισμό, τις φυσικές καταστροφές, καθώς και από τον λεγόμενο «επιταχυνόμενο επιχειρησιακό ρυθμό» των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων. Ο Μάρκος τζούνιορ δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένα σχέδια για την επίλυση της κρίσης, αντίθετα, επιδεικνύει πολυτελή βίο καθώς πηγαίνει από το ένα μέρος στο άλλο.

Πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στη Νέγκρος αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Μάρκος τζούνιορ;

Καθώς ο Μάρκος τζούνιορ συνεχίζει να εφαρμόζει υπαγορευόμενες από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Νέγκρος. Στην πραγματικότητα, αυτή έχει μόνο χειροτερέψει, καθώς ο Μάρκος τζούνιορ δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ανακοπή της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η οποία, με τη σειρά της, αυξάνει τις τιμές των βασικών αγαθών, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν συμπιεσμένοι.

Η νεοφιλελευθεροποίηση της ζάχαρης επίσης εντάθηκε, καθώς η Νέγκρος έχει μια οικονομία μονοκαλλιέργειας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία ζάχαρης. Το καθεστώς έχει καταφύγει μόνο σε φτηνούς θεατρινισμούς και κατηγορίες σε μεμονωμένα άτομα εν είδει εξιλαστήριου θύματος, αναφορικά με μια επικείμενη εισαγωγή ζάχαρης. Λόγω της αδυναμίας του να επιλύσει την κρίση ζάχαρης, η συσσώρευση αποθεμάτων ζάχαρης έχει επιδεινωθεί και έχει επιδεινώσει την οικονομία, υποτιμώντας περαιτέρω την πραγματική αξία των ήδη συμπιεσμένων μισθών.

Η κυβέρνηση έχει διακηρύξει την εντατικοποίηση του πολέμου της ενάντια στους κομμουνιστές εξεγερμένους σε όλη τη χώρα. Τι έχετε να πείτε επί αυτού;

Ήδη από την εποχή της ίδρυσης του ΝΛΣ το 1969, όταν αυτός ήταν αδύναμος και μικρός, με μόλις λίγο πάνω από 60 αντάρτες μαχητές και με ελάχιστο οπλισμό, η δικτατορία ΗΠΑ-Μάρκος 1 στόχευε στην εξάλειψή του. Ο ΝΛΣ, με την απόλυτη καθοδήγησή του από το κόμμα, ήταν επιτυχής στο να κάνει αυτά τα σχέδια να αποτύχουν. Μάλιστα, πέτυχε την επέκτασή του από την κεντρική Λουζόν στη Βισάϊας και τη Μιντανάο. Όλα τα επιχειρησιακά πλάνα των διαδοχικών καθεστώτων, από αυτό των ΗΠΑ-Ακίνο 1, των ΗΠΑ-Ράμος, των ΗΠΑ-Εστράντα, των ΗΠΑ-Αρόγιο, των ΗΠΑ-Ακίνο 2 ως και αυτό των ΗΠΑ-Ντουτέρτε, έχουν αποτύχει. Για πάνω από 53 χρόνια, το σημερινό και τα προηγούμενα καθεστώτα προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να νικήσουν το επαναστατικό κίνημα.

Αυτό που κάποτε ήταν ένας μικρός και αδύναμος λαϊκός στρατός έχει πλέον γίνει μια μεγάλη και ισχυρή δύναμη που είναι βαθιά ριζωμένη στις μάζες. Ο ΝΛΣ δρα τώρα σε 110 αντάρτικα μέτωπα σε 75 από τις 85 περιφέρειες που υπάρχουν στις Φιλιππίνες. Βάσει της σημερινής διάταξης των επαναστατικών δυνάμεων στη χώρα, έχει πια καταστεί ανέφικτο για το σημερινό καθεστώς να νικήσει τις ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις, καθώς αυτές συνεχίζουν να χαίρουν της υποστήριξης των πλατιών μαζών. Η κυβέρνηση των μεγαλοκτηματιών, των κομπραδόρων και των γραφειοκρατών συμμάχων τους δεν ενδιαφέρεται να πραγματευτεί τις ρίζες του προβλήματος. Έτσι, ο λαός θα είναι πάντοτε διατεθειμένος να πάρει τα όπλα και να προσχωρήσει στον ΝΛΣ.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να στοχοποιήσουν το περιφερειακό σας δίκτυο. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Χερμοτζίνς Εσπερόν δήλωσε ότι τα υπολείμματα του ΚΚΦ-ΝΛΣ-ΕΔMΦ στη Νέγκρος σύντομα θα ηττηθούν. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Η Νέγκρος, ως οικονομία μονοκαλλιέργειας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία ζάχαρης, αποτελεί έδρα τυραννικών μεγαλοκτηματιών που μονοπωλούν μεγάλες εκτάσεις γης. Είναι έκδηλη η κοινωνική αναταραχή στη νήσο και έχει επάξια κερδίσει το χαρακτηρισμό ενός «κοινωνικού ηφαιστείου έτοιμου να εκραγεί». Να γιατί αποτελεί μία από τις προτεραιότητες σε πανεθνικό επίπεδο όσον αφορά τα μέτρα του καθεστώτος ενάντια στην εξέγερση, καθώς το τελευταίο επιθυμεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των ελίτ της γης που διαιωνίζουν τη φεουδαρχία, καθώς και να υπηρετήσει τα ξένα συμφέροντα.

Ο Εσπερόν εκφράζει μύχιους πόθους όταν λέει παραμύθια ότι οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις στη Νέγκρο θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, καθώς αυτό το σχέδιο είναι προορισμένο να αποτύχει, όπως όλα τα άλλα επιχειρησιακά σχέδια πριν από αυτό. Επί 53 χρόνια, το κρατικό αφήγημα περί ενός «ΝΛΣ του οποίου η ήττα επίκειται» συνεχώς αποδεικνύεται αβάσιμο. Ο ένοπλος αγώνας που διεξάγεται κυρίως από τον λαϊκό στρατό κερδίζει όλο και περισσότερο την υποστήριξη των φιλιππινέζικων μαζών, καθώς στοχεύει στην απόσπαση της πολιτικής εξουσίας από την άρχουσα τάξη, για την υλοποίηση της εθνικής δημοκρατικής επανάστασης με σοσιαλιστική προοπτική. Παρά τις αδιάκοπες επιθέσεις και προπαγάνδα, ο ΝΛΣ συνεχίζει να χαίρει της ολόψυχης υποστήριξης των μαζών που επιθυμούν πραγματική κοινωνική αλλαγή.

Επιπρόσθετα, οι Ένοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων φαίνεται να σας αναζητούν προσωπικά και πολύ επιθετικά. Περιγράφουν στα ΜΜΕ ότι «διαφεύγετε» των επιδρομών τους. Γιατί θέλουν τόσο πολύ να σας πιάσουν;

Ως εκπρόσωπος τύπου της περιφερειακής επιχειρησιακής διοίκησης, είμαι επιφορτισμένος με το να διαρθρώνω τη θέση μας για διάφορα επιτακτικά ζητήματα, να αντικρούω τα ψεύδη που διατυπώνει το αντιδραστικό καθεστώς και να ενημερώνω τις μάζες για τον λαϊκό πόλεμο. Η αντιδραστική κλίμα επιθυμεί να μονοπωλήσει όλα τα ΜΜΕ με τα ψέματα και τα γλυκά της λόγια. Να γιατί τόσο απεγνωσμένα με κυνηγά: γιατί οι απατεώνες πάντοτε θα είναι αλλεργικοί στην αλήθεια. Αυτό που δεν βλέπουν είναι ότι όσο υπάρχει καταπίεση και εκμετάλλευση, τόσο θα υπάρχουν περισσότεροι σαν κι εμένα που θα αναλαμβάνουν το καθήκον της ανύψωσης της συνείδησης των ανθρώπων και συστηματικά θα αποκαλύπτουν τη σαπίλα αυτού του συστήματος, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι σαν κι εμένα, οι οποίοι θα συνεχίζουν το δρόμο της ένοπλης επανάστασης – ανεξάρτητα του πόσο δύσκολος ή μακρύς μπορεί να είναι αυτός ο δρόμος.

Ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, Κιμ Απιτόνγκ, σας αποκάλεσε «τρομοκράτη», ισχυριζόμενος ότι «τρέχετε να κρυφτείτε» και ότι είστε «απογοητευμένος» λόγω της απώλειας της στήριξης από τον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, ο διοικητής της 303 Ταξιαρχίας Πεζικού διατείνεται ότι η ισχύς του ΝΛΣ στη δυτική Νέγκρος μειώθηκε κατά 50% τον Ιούλη. Τι λέτε για αυτά τα σχόλια;

Οι αντιδραστικοί χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» τους επαναστάτες για να συκοφαντήσουν τα επαναστατικά ιδανικά του κινήματος. Το ΚΚΦ, ο ΝΛΣ και το ΕΔΜΦ είναι επαναστατικές οργανώσεις που διεξάγουν μια εθνική δημοκρατική επανάσταση με σοσιαλιστική προοπτική. Πραγματικοί τρομοκράτες είναι τα προηγούμενα καθεστώτα και το σημερινό καθεστώς ΗΠΑ-Μάρκος 2. Αυτά είναι που τρομοκρατούν το λαό με τις εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις τους που οδηγούν σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη μορφή δολοφονιών, σφαγών, παράνομων συλλήψεων, απόδοση κατηγοριών με χαλκευμένα στοιχεία, βομβαρδισμών αδιακρίτως και κακομεταχείρισης αμάχων. Φαίνεται ότι αυτοί είναι που έχουν επανειλημμένα απογοητευτεί.

Αν ο Απιτόνγκ ισχυρίζεται ότι η ισχύς του ΝΛΣ στη Νέγκρος έχει μειωθεί κατά 50% τον Ιούλη, τότε γιατί η συνολική ισχύς των δυνάμεων των ΕΔΦ και της Φιλιππινέζικης Εθνικής Αστυνομίας ανέρχονται σε 14 τάγματα; Πρόκειται για δύο ταξιαρχίες πεζικού αποτελούμενες από 5 τάγματα του Φιλιππινέζικου Στρατού, Λόχους Αναγνώρισης Μεραρχίας, Λόχους Κομάντο Ανίχνευσης, ένα Τάγμα Δύναμης Ειδικής Δράσης, ένα Τάγμα Περιφερειακής Κινητής Δύναμης, Φιλιππινέζικη Εθνική Αστυνομία και Γεωγραφική Μονάδα Ενόπλων Δυνάμεων Πολιτών, με αεροπορία και πυροβολικό σε στάση αναμονής για υποστήριξη. Η ανάπτυξη τόσων και τέτοιων ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει μόνο ότι η Νέγκρος έχει μια τέτοια επαναστατική δύναμη που είναι ικανή να τις αντιμετωπίσει.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση του μετώπου στη Νέγκρος; Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τους τελευταίους λίγους μήνες, ο ΝΛΣ παρουσιάζεται ότι έχει χάσει έδαφος σε όλη τη νήσο. Λένε ότι έχουν ανευρεθεί κρυψώνες του ΝΛΣ, ότι ο ντόπιος πληθυσμός παρέχει πληροφορίες στις αρχές και ότι υπάρχουν πολλές συγκρούσεις καθώς και παραδόσεις. Είναι ακριβή αυτά τα ρεπορτάζ;

Ο ΝΛΣ στη Νέγκρος με σθένος υλοποιεί τα τρία βασικά καθήκοντά του – τη διεξαγωγή ένοπλου αγώνα, την οικοδόμηση της μαζικής του βάσης και τη διεξαγωγή αγροτικής επανάστασης. Υπάρχουν πισωγυρίσματα όπου λίγοι από τους κόκκινους μαχητές μας έχουν γίνει μάρτυρες, λόγω των στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων με δυνάμεις τάγματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΝΛΣ στη Νέγκρος έχει χάσει την ικανότητά του να διεξάγει ένοπλο αγώνα. Κάθε μονάδα του ΝΛΣ στη Νέγκρος διεξάγει αντάρτικο πόλεμο με τη χρήση των τακτικών της  συγκέντρωσης, της διάχυσης και της σύμπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΝΛΣ δεν έχει σταθερή γραμμή μάχης. Με τον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο να βρίσκεται ακόμα στη φάση της στρατηγικής άμυνας, ο ΝΛΣ διεξάγει τακτικές επιθέσεις όπου ο εχθρός είναι κατώτερος σε ισχύ, ενώ σταθερά αποκτά δύναμη για να διεξάγει τελικά τακτικό πόλεμο.

Οι αιμοσταγείς σφαγείς μπορεί να πληρώνουν λίγους ανθρώπους ή να τρομοκρατούν άλλους ώστε να αποσπούν πληροφορίες από αυτούς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κερδίσει την καρδιά αυτών των ανθρώπων.

Αναφορικά με τους λεγόμενους «παραδομένους», οι ΕΔΦ/ΦΕΑ, καθώς και οι δυνάμεις της τοπικής διοίκησης έχουν εδώ και καιρό παρουσιάσει το Βελτιωμένο Ολοκληρωμένο Τοπικό Πρόγραμμα Ενσωμάτωσης (E–CLIP) ως τη χρυσή αγελάδα τους. Έχοντας εγκαινιαστεί επί καθεστώτος ΗΠΑ-Ντουτέρτε, το πρόγραμμα προνοεί την καταβολή 50.000 πέσο (σ.parapoda: περίπου 870€) για βοήθεια για τα προς το ζην και 15.000 πέσο (σ.parapoda: περίπου 260€) άμεσης βοήθειας για κάθε έναν που παραδίδεται. Η πλειοψηφία των λεγόμενων επωφελούμενων είναι αγρότες που αναγκάστηκαν να παραδοθούν, ενώ τα χρήματα αυτά τα τσέπωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του μετώπου της βόρειας Νέγκρος, Ισαμπέλα Νεσεσάριο συνελήφθη τον Ιούλη στην Καλατράβα της δυτικής Νέγκρος. Φέρεται να ήταν η τρίτη τη τάξη στην ιεραρχία. Ισχύει αυτό; Πώς επιδρά η σύλληψή της στο μέτωπο της βόρειας Νέγκρος; Υπάρχει εξίσου ικανός αντικαταστάτης της;

Οι συλλήψεις και ο θάνατος είναι φυσικές συνέπειες του πολέμου. Η ένοπλη επανάσταση είναι ένας δίκαιος πόλεμος, που ο λαός διεξάγει και το Κομμουνιστικό Κόμμα καθοδηγεί, ενάντια στον άδικο και αιμοδιψή αντιδραστικό πόλεμο του νεοαποικιακού κράτους. Και ακριβώς επειδή είναι δίκαιος είναι που οι μάζες προσελκύονται να τον υποστηρίζουν και να συμμετέχουν σε αυτόν. Η επανάσταση συνεχίζει επί πάνω από 5 δεκαετίες, γιατί έχει μια ακατάπαυστη ροή φρέσκου αίματος, όπου τα στελέχη και οι κόκκινοι μαχητές ατσαλώνονται στον αγώνα. Θα υπάρχουν πάντοτε ικανοί αντικαταστάτες, γιατί θα υπάρχουν πάντοτε επαναστάτες που θα γεννιούνται από την επιδεινούμενη μισοαποικιακή και μισοφεουδαρχική κρίση. Όσο το κράτος επιδιώκει να ανακόψει την επανάσταση, τόσο αυτή θα ανθίζει.

Ο Φιλιππινέζικος Στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει τέσσερις ηγέτες του 2ου Αντάρτικου Μετώπου της κεντρικής Νέγκρος, στη Μπιναλμπαγκάν στις 6 Ιούλη στη δυτική Νέγκρος. Πρόκειται για τους Ροέλ Σαγκόν (30 ετών), Ρόβελ Ουνττουχάν (40 ετών), Αλντέν Ροντρίγκες (20 ετών) και Νίκα Λεντέσμα (25 ετών). Ο στρατός μάλιστα ανέφερε ότι η Λεντέσμα ήταν η πολιτική καθοδηγήτρια της 3ης διμοιρίας, ο Σαγκόν επικεφαλής της 3ης διμοιρίας στην κεντρική Νέγκρος και ο Ουνττουχάν ο αναπληρωτής του. Ποιοι ήταν οι ρόλοι τους στο 2ο μέτωπο και πώς οι θάνατοί τους επέδρασαν στην μονάδα;

Οι 4 της Μπιναλμπαγκάν σφαγιάστηκαν από αιμοσταγείς μισθοφόρους του καθεστώτος, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται ως δήθεν κανονική σύγκρουση, στο Σίτιο Αμίλες στη μπαρανγκάι Σαντόλ Μπιναλμπαγκάν (σ.parapoda: Διοικητικά αντίστοιχο της κοινότητας – στις οποίες διαιρούνται οι δήμοι – μόνο που φτάνει ως και τις 200.000 κατοίκους). Οι τέσσερις κόκκινοι μαχητές ανέρρωναν από γρίπη σε ένα σπιτάκι, όταν άνδρες του 94ου τάγματος πεζικού επέδραμαν τα ξημερώματα της 6ης Ιούλη. Γύρω στις 8 το πρωί της ίδιας μέρας, τους έφεραν κοντά στο Σίτιο Καλουνακόν, τους έσφαξαν και έκαναν να φανεί ότι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη δειλή και ανηλεή ενέργεια των αντιδραστικών κρατικών δυνάμεων. Οι τέσσερις μάρτυρες είχαν τεθεί εκτός μάχης και επουδενί δεν ήταν σε θέση να πολεμήσουν. Ξεκάθαρα, ο θάνατός τους οφείλεται σε ακρότητα και συνιστά παραβίαση της Συνολικής Συμφωνίας για το Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, καθώς και των Πρωτοκόλλων του Πολέμου.

Πενθούμε βαριά το θάνατο των συντρόφων μας, όμως γνωρίζουμε ότι όσο παραμένει η καταπίεση και η καταστολή, τόσο περισσότεροι άνθρωποι σαν αυτούς ευχαρίστως θα παίρνουν τα όπλα και θα κατατάσσονται στον λαϊκό στρατό.

Ποια είναι η δομή του ΝΛΣ στη Νέγκρος; Πώς είναι διαρθρωμένες οι περιφερειακές διοικήσεις;

Ως περιφερειακή επιχειρησιακή διοίκηση, καθοδηγεί τον ΝΛΣ στη νήσο. Υπάρχουν πέντε αντάρτικα μέτωπα υπό αυτήν: η Διοίκηση Ροζελίν Ζαν Πελ – Μέτωπο βόρειας Νέγκρος, η Διοίκηση Λεονάρντο Παναλιγκάν – Μέτωπο κεντρικής Νέγκρος, η διοίκηση του όρους Καρσεμόν – Μέτωπο Νότιας Κεντρικής Νέγκρος, η Διοίκηση Αρμάντο Σουμαϊάνγκ τζούνιορ, Μέτωπο Νοτιοδυτικής Νέγκρος και η Διοίκηση Ρασέλ Μάε Παλάνγκ – Μέτωπο Νοτιοανατολικής Νέγκρος. Κάθε αντάρτικο μέτωπο έχει συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης και μαζικής βάσης. Οι μονάδες του ΝΛΣ συνεπικουρούνται από τη λαϊκή πολιτοφυλακή, μονάδες αυτοάμυνας, επιτροπές άμυνας συνοικίας και υποστηρίζονται σε διάφορα επίπεδα από τις επαναστατικές μαζικές οργανώσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΝΛΣ στη Νέγκρος βρίσκεται υπό την καθοδήγηση και την απόλυτη ηγεσία της περιφερειακής κομματικής επιτροπής Νέγκρος.  

Πώς μια αντάρτικη δύναμη σαν τη δική σας πολεμά τον κατά πολύ ισχυρότερο Φιλιππινέζικο στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις; Τι είδους αντάρτικη στρατηγική και τακτικές καθιστούν το περιφερειακό σας δίκτυο επιτυχημένο;

Ο ΝΛΣ διεξάγει εκτενή και εντατικό αντάρτικο πόλεμο βασιζόμενος σε μια όλο και πιο διευρυμένη και με βάθος μαζική βάση. Εξαπολύουμε τακτικές επιθέσεις που πρόκειται σίγουρα να καταφέρουν μεγάλα πλήγματα στον εχθρό. Υιοθετούμε αντάρτικες τακτικές ενάντια σε έναν ισχυρότερο εχθρό, όπως τη συγκέντρωση μεγαλύτερης δύναμης για μια ενέδρα ή επιδρομή, διατηρώντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού, δρώντας ταχύτατα και προβαίνοντας σε επιχειρήσεις αντιπερισπασμού για να προκαλέσουμε σύγχυση στον εχθρό. Υιοθετούμε τη στρατηγική του 1 προς 10 και την τακτική του 10 προς 1, με την οποία, δηλαδή, ο ΝΛΣ επιτίθεται σε ευάλωτες εχθρικές μονάδες που είναι εφικτό να τις νικήσει και να απαλλοτριώσει οπλισμό, ώστε να αυξάνει σταθερά την επιχειρησιακή ικανότητά του. Ο ΝΛΣ διεξάγει επιθέσεις που μπορεί να κερδίσει, υιοθετώντας τη μαοϊκή αρχή «να διαφυλασσόμαστε ενώ τσακίζουμε τον εχθρό».

Ποια είναι η δύναμη του ένοπλου αντάρτικου αντιστασιακού σας δικτύου;

Η επανάσταση είναι ένα μαζικό κίνημα και ο ΝΛΣ αντλεί την υποστήριξή του από τον φιλιππινέζικο λαό. Ο λαός αγαπά τον πραγματικά δικό του στρατό. Οπουδήποτε βρίσκεται ο ΝΛΣ, οι μάζες επιδιώκουν να του δώσουν την υποστήριξή τους, σε ζητήματα λογιστικής-αποθήκευσης και προστασίας. Αυτή είναι η βάση της πολιτικής ανωτερότητας του ΝΛΣ, σε πλήρη αντίθεση με τους απομονωμένους μισθοφόρους, εγκληματίες και τα μαντρόσκυλα των ΕΔΦ και ΦΕΑ. Αυτό είναι κάτι που καμία ποσότητα βομβών και τεχνολογική πρόοδος δεν μπορεί να νικήσει: πρόκειται για την επαναστατική ζέση του λαού να απελευθερωθεί από τις αλυσίδες εκμετάλλευσής του.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στο πεδίο της μάχης, καθώς και εκτός αυτού;

Ο ΝΛΣ είχε πισωγυρίσματα τη δεκαετία του ’80 λόγω στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού και έχασε σημαντικό τμήμα της μαζικής βάσης του λόγω αυτού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Μεγάλου Διορθωτικού Κινήματος (σ.parapoda: Άρχισε το 1992 και επιβεβαίωνε τις γενικότερες αρχές: απόρριψη ρεβιζιονισμού – προσήλωση στον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό, ηγετικός ρόλος της εργατικής τάξης μέσω του κόμματος, θεωρία Λαϊκού Πολέμου και περικύκλωσης των πόλεων, δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, σοσιαλισμός και προλεταριακός διεθνισμός, Νεοδημοκρατική Επανάσταση στη μισοφεουδαρχική και μισοαποικιακή φιλιππινέζικη κοινωνία ως γενική γραμμή. Το πρώτο διορθωτικό κίνημα είχε λάβει χώρα το 1965 εντός του παλιού ΚΚ και οδήγησε στη δημιουργία του ΚΚΦ το 1968, με τους ηττημένους ρεβιζιονιστές να υιοθετούν την ονομασία «ΚΚΦ-1930»), αυτά τα λάθη επικρίθηκαν και διορθώθηκαν, και το ΚΚΦ και ο ΝΛΣ στη Νέγκρος επανεπιβεβαίωσαν τις αρχές τους καθοδηγούμενοι από τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό. Τελικά, η μαζική βάση ανακτήθηκε και η δράση του ΝΛΣ, πρακτικά, κάλυψε πλήρως τη νήσο, οδηγώντας στη δημιουργία 5 αντάρτικων μετώπων όπου λαμβάνει χώρα παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος που έχει ξεπεράσει τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετώπιζε από τα διάφορα καθεστώτα ανδρεικέλων του παρελθόντος και του παρόντος.

Ο Επαναστατικός Ιστότοπος Νέγκρος (ένα περιφερειακό μέσο ενημέρωσης συνδεδεμένο με τον ΝΛΣ Νέγκρος) πρόσφατα έγραφε: «Καθώς η περιφερειακή επιχειρησιακή διοίκηση του ΝΛΣ έδωσε εντολή στους κόκκινους διοικητές και μαχητές να εντείνουν περαιτέρω τον εκτεταμένο και εντατικό αντάρτικο πόλεμο που βασίζεται σε μια διευρυνόμενη και με βάθος μαζική βάση, σε απάντηση στον επιταχυνόμενο επιχειρησιακό ρυθμό των ΕΔΦ, τα αντάρτικα μέτωπα στην κεντρική Νέγκρος εξαπολύουν επιθέσεις ενάντια σε στοιχεία του Φιλιππινέζικου Στρατού και της Φιλιππινέζικης Εθνικής Αστυνομίας». Μπορείτε να περιγράψετε πώς το δίκτυό σας ενέτεινε τον πόλεμο ενάντια στις ΕΔΦ, ανταποκρινόμενο σε αυτή την οδηγία; Και γιατί πρώτη αυτή η διοίκηση εξέδωσε τέτοια οδηγία;

Εκδώσαμε αυτή την οδηγία απηχώντας εκείνη που εξέδωσε η Πανεθνική Επιχειρησιακή Διοίκηση «να εντείνουμε τον εκτεταμένο και εντατικό αντάρτικο πόλεμο βασισμένοι σε μια διευρυνόμενη και όλο και βαθύτερη μαζική βάση», σε απάντηση στον επιταχυνόμενο «επιχειρησιακό ρυθμό» των ΕΔΦ/ΦΕΑ. Κάθε αντάρτικο μέτωπο πρέπει να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις που σίγουρα θα είναι νικηφόρες, όπως επιδρομές και ενέδρες, ενώ επίσης θα πρέπει να προβαίνει σε ενέργειες φθοράς, όπως επιχειρήσεις ελεύθερων σκοπευτών και παρενοχλήσεων. Αυτό αποτελεί τμήμα της προσπάθειας για ανέλιξη από τη φάση της στρατηγικής άμυνας σε εκείνη της στρατηγικής ισορροπίας. Η τακτική των «σοβαρών πληγμάτων στο σώμα και περιστασιακών πληγμάτων στο κεφάλι» έχει να κάνει με την ορθή αναλογία ανάμεσα στις ενέργειες φθοράς για την παρεμπόδιση των επιχειρήσεων του εχθρού και τις σαρωτικές ενέργειες για την απαλλοτρίωση οπλισμού.

Λόγω της ενιαιοποίησης του ένοπλου αγώνα με τα καθήκοντα της αγροτικής επανάστασης και της οικοδόμησης μαζικής βάσης, ο λαϊκός πόλεμος έχει συνολικά αντιμετωπίσει την αντεπαναστατική εκστρατεία του καθεστώτος, χάρη στο βαθύ ρίζωμα του ΝΛΣ στις μάζες.

Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση και τις ΕΔΦ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θηριωδίες. Μπορείτε να το αιτιολογήσετε αυτό σε όσους μας διαβάζουν;

Στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να διατηρήσει τα ταξικά της συμφέροντα, η άρχουσα κλίκα εκμεταλλεύεται τις ΕΔΦ και την ΦΕΑ και τις κάνει μαντρόσκυλά της, καθήκον των οποίων είναι να καταστέλλουν την αντίσταση στις τάξεις των αγροτών, των εργατών, των φτωχών της πόλης, των μικροαστών και άλλων καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενων τάξεων. Για την προστασία του στάτους κβο, οι αιμοσταγείς μισθοφόροι καταλήγουν να προβαίνουν σε τέτοιες άκαρδες και δειλές ενέργειες όπως είναι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις, οι σφαγές, οι παράνομες συλλήψεις, οι αποδόσεις κατηγοριών με χαλκευμένα στοιχεία, οι απειλές και οι διαπομπεύσεις. Οι ΕΔΦ/ΦΕΑ έχουν μια μακρά ιστορία διάπραξης διαφόρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και σε βάρος μικρών παιδιών. Μάλιστα, αυτές γίνονται όλο και πιο σοβαρές, καθώς επικρατεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας. Μια από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις τους ήταν η σφαγή της οικογένειας Τζακόλμπε, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου και ενός ανηλίκου στο Σίτιο Νάτουλινγκ της Λα Καστελιάνα στη δυτική Νέγκρος τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Αντίστροφα, ο Φιλιππινέζικος Στρατός και η Εθνική Αστυνομία κατηγορούν το δίκτυο του ΝΛΣ στη Νέγκρος για δολοφονίες αθώων αμάχων. Τι απαντάτε σε αυτό;

Το επαναστατικό κίνημα είναι αυστηρά προσηλωμένο στην επαναστατική δικαιοσύνη και τηρεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Άτομα που έσφαλαν ή έθεσαν σε κίνδυνο μάζες και επαναστατικό κίνημα δικάζονται σε επαναστατικά δικαστήρια. Τα μέτωπα του ΝΛΣ που εκτελούν επαναστατικές τιμωρίες δημοσιεύουν εγκαίρως ανακοινωθέντα που εξηγούν τα εγκλήματα των εμπλεκομένων. Αυτό διαφέρει ριζικά από τις αυθαίρετες δολοφονίες που διαπράττουν οι ΕΔΦ/ΦΕΑ, οι οποίες έχουν αφαιρέσει πολλές αθώες ζωές στον γελοίο πόλεμό τους ενάντια στα ναρκωτικά και τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη στην υπονόμευση της ομάδας σας με την αξιοποίηση των ΜΜΕ. Πόσο σημαντικός είναι ο ψυχολογικός πόλεμος και η μιντιακή/προπαγανδιστική πτυχή του αγώνα σας;

Η αντιδραστική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απομονώσει το επαναστατικό κίνημα, ιδίως στα ΜΜΕ. Εξαπολύει απειλές σε δημοσιογραφικές προσωπικότητες και προστάζει να μην δημοσιεύονται τα ανακοινωθέντα μας και να μπλοκάρονται οι λογαριασμοί μας στα ΜΚΔ. Θα κάνει όσα μπορεί για να κάνει το επαναστατικό κίνημα να σιωπήσει. Όμως η προπαγάνδα που βασίζεται στην αλήθεια είναι η πλέον αποτελεσματική και εύκολα αφομοιώσιμη από τις μάζες. Ο λαϊκός πόλεμος διεξάγεται σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένου αυτού της προπαγάνδας.

Πώς στρατολογεί η ομάδα σας και πόσο επιτυχής είστε στις προσπάθειές σας αυτές; Ποια είναι τα τμήματα του πληθυσμού στα οποία επιτυγχάνετε περισσότερο στη στρατολογία και για ποιο λόγο;

Ως μια μισοαποικιακή και μισοφεουδαρχική χώρα, η πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει στην αγροτική και την εργατική τάξη που είναι οι πλέον καταπιεζόμενες και εκμεταλλευόμενες τάξεις. Η επαρχία φιλοξενεί το 75% του πληθυσμού – την αγροτική τάξη – που είναι η κύρια δύναμη της επανάστασης. Η επαρχία είναι επίσης το μέρος που η εχθρική δύναμη είναι η πλέον ανίσχυρη. Να γιατί η στρατολογία στον ΝΛΣ επικεντρώνεται κυρίως εκεί. Ο λαϊκός στρατός είναι ουσιαστικά αγροτικός στρατός. Σε πρώτη φάση, η εθνική δημοκρατική επανάσταση, μέσω του ένοπλου αγώνα, επιλύει το ουσιαστικό πρόβλημα της γης στους αγρότες, και για αυτό είναι εύκολο για αυτούς να υποστηρίξουν την επανάσταση και να προσχωρήσουν στον λαϊκό στρατό. Λόγω του μισοαποικιακού και μισοφεουδαρχικού χαρακτήρα των Φιλιππίνων, που γίνεται αισθητός στους φτωχούς σε καθημερινή βάση, η επιδεινούμενη κρίση παρέχει μια ευνοϊκή κατάσταση για στρατολογία από τις τάξεις της τεράστιας πλειοψηφίας του φιλιππινέζικου λαού.

Οι εργάτες, οι φοιτητές, οι διανοούμενοι και άλλα στρώματα που βρίσκονται στις αστικές περιοχές και επιθυμούν να συμβάλλουν στον ένοπλο αγώνα είναι επίσης καλοδεχούμενα. Το καταπιεστικό και εκμεταλλευτικό σύστημα από μόνο του είναι το πλέον αποτελεσματικό για τη στρατολόγηση ανθρώπων στην ένοπλη επανάσταση. Όσο περισσότερο η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται και καταπιέζει, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι βλέπουν την ορθότητα του λαϊκού πολέμου.

Οι μαχητές σας προέρχονται ως επί το πλείστον από την περιφέρειά σας ή έχετε μαχητές και εκτός της νήσου;

Το επαναστατικό κίνημα στη Νέγκρος έχει μακρά ιστορία διεξαγωγής ένοπλου αγώνα. Με την ενεργό διεξαγωγή της επανάστασης και του ένοπλου αγώνα, έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό αριθμό κόκκινων διοικητών και μαχητών. Η Πανεθνική Επιχειρησιακή Διοίκηση διατάσσει τις δυνάμεις της ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Η επανάσταση διεξάγεται σε πανεθνικό επίπεδο και διάφορες περιοχές αλληλοβοηθιούνται για το προχώρημα του λαϊκού πολέμου.

Έχετε λάβει αιτήματα από άτομα εκτός Φιλιππίνων να καταταχτούν στον ΝΛΣ; Λαμβάνετε αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμβολική, υλική ή άλλη από ξένες, διεθνείς κομμουνιστικές οργανώσεις;

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων, καθοδηγούμενο από τον μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό, ασπάζεται τον προλεταριακό διεθνισμό ως μια από τις θεμελιώδεις αρχές του. Ενώ είναι ανοιχτό σε αλληλεγγύη και υποστήριξη από το εξωτερικό, το ΚΚΦ και ο ΝΛΣ δρουν κυρίως με αυτάρκεια, όντας ολόψυχα υποστηριζόμενοι από τον φιλιππινέζικο λαό. Η νίκη της εθνικής δημοκρατικής επανάστασης και η επακόλουθη σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι η κύρια συμβολή του ΚΚΦ στη διεθνή προλεταριακή επανάσταση

Ποιο είναι το σχέδιο του περιφερειακού σας δικτύου του ΝΛΣ για το μέλλον του αγώνα σας ενάντια στην κυβέρνηση Μάρκος τζούνιορ;

Ο φιλιππινέζικος λαός περιμένει ότι, όπως ο πατέρας του, ο Μάρκος τζούνιορ θα εγκαθιδρύσει ένα δεσποτικό και διεφθαρμένο καθεστώς που θα σκύβει μπροστά στους ιμπεριαλιστές αφέντες του. Αυτό θα προκαλέσει τεράστια δεινά στις πλατιές λαϊκές μάζες.

Πρόσφατα, ο αρχηγός των ΕΔΦ κάλεσε σε επιτάχυνση του «επιχειρησιακού ρυθμού» τους για τον τερματισμό του προβλήματος της ανταρσίας στη χώρα. Αυτό μεταφράζεται σε κινητοποίηση μεγαλύτερων αριθμητικά στρατευμάτων σε επιχειρήσεις, βομβαρδισμούς με οβιδοβόλα, ολμοβόλα, κανόνια και πολεμικά αεροπλάνα. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει μόνο σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστροφή περιουσιών και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αντιμετωπιστούν δυναμικά και να αποτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, με τη διεξαγωγή τακτικών επιθέσεων, ώστε να αποσπάσουμε περισσότερο οπλισμό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, να ενισχύσουμε τη μαζική βάση, να στρατολογήσουμε περισσότερους κόκκινους μαχητές και να καθοδηγήσουμε αντιφεουδαρχικούς αγώνες για να διευκολύνουμε την οικονομική κατάσταση και τη ζωή των μαζών.

Οι κόκκινοι μαχητές διεξάγουν ένοπλο αγώνα για πάνω από 50 χρόνια και δεν φαίνεται ορατός ένας τερματισμός της σύγκρουσης αυτής. Πόσο περισσότερο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος; Θα επικρατήσετε σε αυτόν τον αγώνα;

Ο ένοπλος αγώνας που διεξάγεται κύρια από τον ΝΛΣ είναι από και για τον λαό. Βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του ΚΚΦ και για αυτό έχει κερδίσει πλατιά υποστήριξη από αυτόν. Όσο διατηρείται το μισοαποικιακό και μισοφεουδαρχικό σύστημα, θα συνεχίζει η ένοπλη επανάσταση των μαζών να εντείνεται. Όσο δύσκολος ή μακρύς κι αν είναι ο δρόμος της, ο ΝΛΣ, μαζί με τις μάζες και την καθοδήγηση από το ΚΚΦ, είναι αποφασισμένος να υψώνει τη σημαία της επανάστασης, μέχρι τη νίκη.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε οι αναγνώστες μας να γνωρίζουν για εσάς και την ομάδα σας, ή κάποιο άλλο σχόλιο που θα θέλατε να προσθέσετε;

Η διοίκηση Απολινάριο Γκατμαϊτάν, η Περιφερειακή Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νέου Λαϊκού Στρατού στη νήσο Νέγκρος, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στο Militant Wire για το βήμα που μας έδωσε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για φλέγοντα ζητήματα. Μέσω αυτής της συνέντευξης, είμαστε σε  θέση να αποκαλύψουμε τα ψέματα που διαδίδει απεγνωσμένα το σημερινό φασιστικό καθεστώς για να συκοφαντήσει το επαναστατικό κίνημα και να αποπροσανατολίσει το λαό. Ελπίζουμε οι αναγνώστες αυτής της ανάρτησης από άλλες χώρες να κατανοήσουν το δίκιο και την ορθότητα του λαϊκού πολέμου για το σπάσιμο των δεσμών της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης.

Μετάφραση parapoda. Η συνέντευξη αναρτήθηκε στα αγγλικά την 1η Νοέμβρη στο Militant Wire

πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το