Την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία για 120 ώρες (σ.σ. πέντε ημέρες) ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Επιβεβαιώνει τη συμφωνία η Άγκυρα. Αποχωρούν σε βάθος 20 μιλίων οι Κουρδικές δυνάμεις.

Σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, κατέληξαν Άγκυρα και Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Όπως διευκρίνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, η εκεχειρία θα διαρκέσει για 120 ώρες και αποσκοπεί στην ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων (YPG – SDF) από την περιοχή των συρο-τουρκικών συνόρων. 

«Οι ΗΠΑ θα διευκολύνουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα βορειοανατολικά τμήματα της Συρίας» έσπευσε να προσθέσει.

Εξήγησε δε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα άρει τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, μόλις τεθεί σε εφαρμογή η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Διευκρίνισε, επιπλέον, ότι η αποχώρηση των Κούρδων έχει ήδη ξεκινήσει.

«Θα απωθηθούν σε απόσταση περίπου 20 μιλίων (32 χλμ) από τα βόρεια σύνορα της Συρίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχουν χερσαία αμερικανικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των κουρδικών δυνάμεων. «Θα εμπλακούμε μόνο διπλωματικά» έσπευσε να προσθέσει.

«Όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες της “Πηγής Ειρήνης” θα διακοπούν (σ.σ. για 120 ώρες), ενώ η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” θα τερματιστεί, μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Κούρδων» κατέληξε ο Πενς.

Άγκυρα: Συμφωνία για παράδοση του οπλισμού των Κούρδων

Τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επιμένει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, βάθους 32 χιλιομέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον, διευκρίνισε ότι ο τερματισμός της «Πηγής Ειρήνης» θα εξεταστεί μόνο, αφότου αποχωρήσουν οι Συριακές Κουρδικές Δυνάμεις.

Επανέλαβε δε, την επιδίωξη της Τουρκίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», βάθους 32 χιλιομέτρων (20 μίλια), στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη και έως τα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, διευκρινίσει ότι η Άγκυρα θα συζητήσει μαζί με τη Ρωσία το καθεστώς της πόλης Μανμπίτζ, όπως και άλλων περιοχών της βόρειας Συρίας, ενώ γνωστοποίησε ότι η συμφωνία Άγκυρας – Ουάσιγκτον περιλαμβάνει και την παράδοση του οπλισμού των Κούρδων μαχητών.

«Πήραμε ό,τι ακριβώς θέλαμε από τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον» κατέληξε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν τη σημασία δημιουργίας ζώνης ασφαλείας».

«Έχουμε φθάσει σε πλήρη συμφωνία. Αποδέχονται την ανησυχία μας. Συμφωνήσαμε οι Κούρδοι της Συρίας να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους, ενώ τα καταφύγια και τα οχυρά τους θα καταστραφούν».

Αντιδρά η Δαμασκός

Από την πλευρά της, η Δαμασκός εξέφρασε ενστάσεις για την επιτευχθείσα συμφωνία, κάνοντας λόγο για «ασάφεια».

«Η συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι ασαφής» δήλωσε η στενή σύμβουλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε την αντίθεσή της και στη «ζώνη ασφαλείας» των 20 μιλίων (32 χλμ). «Είναι λάθος. Αυτό που η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί, είναι μια ζώνη κατάληψης» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το