Ανταπόκριση

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε και σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ηρακλείου, με τη συμμετοχή, κυρίως, των φοιτητών των σχολών που τελούν υπό κατάληψη (Ιατρικής, Βιολογικού και Χημικού) και των εννέα σχολών του ΕΛΜΕΠΑ που μπήκαν σήμερα στην κατάληψη.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι που είναι πιο μαζικοί και συνεχίζουν την κατάληψη είχαν το προβάδισμα και σε αυτήν την κινητοποίηση, με εμφανή αυτή τη φορά και τη συμμετοχή των φοιτητών από το ΕΛΜΕΠΑ, αλλά και των μελών του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΕΛΜΕΠΑ.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ από το χώρο της ΕΛΜΕ -το προεδρείο της οποίας φέτος ελέγχουν οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής συνθηκολόγησης (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ)- δίδει σταθερά τον αγώνα της ενεργοποίησης και συμμετοχής του σωματείου στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όμως οι δυο έδρες της παράταξής μας αποτελούν μια δυναμική μειοψηφία που δε μπορεί να καθορίσει τις αποφάσεις που διαμορφώνονται από τις προαναφερόμενες παρατάξεις της υποταγής.

Ετσι, επειδή η γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΕΛΜΕ ΔΕΝ έπαιρνε απόφαση συμμετοχής και στήριξης του φοιτητικού αγώνα, που είναι και αγώνας των εκπαιδευτικών, και ροκάνιζε το χρόνο, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δημοσιοποίησε την προκήρυξή της εγκαίρως, με την οποία καταδικάζει την παράδοση των Πανεπιστημιακών σχολών, αλλά και της Τεχνικό-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Με αυτήν κάλεσε σε συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και στη συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων στις 12μ στην πλατεία Ελευθερίας. Μετά την ανακοίνωση της παράταξής μας και -μπροστά στο φόβο της καταγγελίας της πλήρους αδράνειας του σωματείου από εμάς- οι δυο παρατάξεις της συναίνεσης, λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Τετάρτης, εξέδωσαν ανακοίνωση συμμετοχής(!),…, για να συγκαλύψουν την κινηματική απραξία τους.

Ετσι, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου σήμερα ΔΕΝ είχε πανό στη συγκέντρωση, ενώ από τις παρατάξεις της εκλογικής κυριαρχίας συμμετείχαν μόνο δυο μέλη(!), δείγμα αδιαμφισβήτητα αντιδημοκρατικής στάσης και απαξίωσης των συλλογικών αγώνων.

Στην αντίπερα όχθη, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ άνοιξε το πανό της στη συγκέντρωση, συμμετείχε στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης με δικό της μπλοκ, μοίρασε τις προκηρύξεις της και η εκπρόσωπός της μίλησε στα ΜΜΕ, καταγγέλλοντας την πολιτική της Ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της καταστολής, της αμορφωσιάς και της ανεργίας.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η παράταξη «Φοιτητική Πορεία» με το μπλοκ του συλλόγου Ερευνητών, ο οποίος πραγματοποίησε ΓΣ την παραμονή του συλλαλητηρίου, για να οργανώσει την πάλη του. Ο εκπρόσωπος της Φοιτητικής Πορείας τοποθετήθηκε στη ΓΣ του συλλόγου του, πρότεινε να συμμετάσχει ο σύλλογος με πανό στην συγκέντρωση της Πέμπτης και να έχει δικό του μπλοκ. Η πρόταση ψηφίστηκε και πράγματι ο σύλλογος ερευνητών είχε διακριτή θέση σήμερα στη φοιτητική συγκέντρωση, ενώ ο εκπρόσωπος της Φοιτητικής Πορείας έδιδε το μήνυμα του αγώνα, κρατώντας -μαζί με τους συναδέλφους του- το πανό του συλλόγου τους που καταδικάζει την Ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου.

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου είχε παλμό και δυναμική, όμως υστερούσε σε μαζικότητα, συγκριτικά με τα προηγούμενα, γεγονός που οφείλεται τόσο στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση με τα αντιδραστικά μέτρα των «Ηλεκτρονικών Εξετάσεων», της υπονόμευσης των καταλήψεων, αλλά και στην ..άψυχη και τυπική συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και Α/θμιων σωματείων, παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην οργάνωση μεγάλων συγκεντρώσεων.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα, ημέρα απεργίας των Υγειονομικών, το σωματείο των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ (με προεδρία του ΠΑΜΕ!) ΔΕΝ κάλεσε τους απεργούς σε κοινή συγκέντρωση με τους Φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά αντιθέτως επέλεξε ξανά τη χωριστή συγκέντρωση έξω από την Πύλη του Νοσοκομείου…. Η σεχταριστική λογική των χωριστών συγκεντρώσεων που ακολουθεί το ΠΑΜΕ δεν υποχωρεί ούτε μπροστά στην αναγκαιότητα των καιρών για ενιαιο-μετωπικό αγώνα όλων των εργαζομένων.

Για τη διαμόρφωση των συνθηκών ανάπτυξης αυτού του αγώνα θα δίδουμε διαρκώς τη μάχη από όλα τα μετερίζια της συλλογικής πάλης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το