Σήμερα, Σάββατο 25 Ιανουαρίου, γίνεται το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και την απόκρουση των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης. Το συλλαλητήριο διοργανώνει το συντονιστικό των σωματείων της επιχείρησης, το κλαδικό σωματείο μετάλλου Φθιώτιδας στο οποίο συσπειρώνονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα έχει εξαγγελθεί και 24ωρη πανλαρκική απεργία.
Στη διαδήλωση που θα γίνει στις 11:00 από την Ομόνοια στο Σύνταγμα έχουν καλέσει σε συμμετοχή δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που συμπαρίστανται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Σε ανακοίνωση-κάλεσμα στην κινητοποίηση που εξέδωσαν τα σωματεία της εταιρείας αναφέρεται χαρακτηριστικά για τα σχέδια της κυβέρνησης πως “Μετά την τριμερή συνάντηση Σωματείων, Διοίκησης και Υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και κ. Σταϊκούρα αντίστοιχα, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την αποστολή διάλυσης και ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ για λογαριασμό ξένων συμφερόντων. Ήδη, λειτουργώντας πάντοτε με βάση το σχέδιο τριχοτόμησης της Εταιρίας του 2014, κανονίζουν το κομμάτιασμα της εταιρίας και την διάθεση των φιλέτων της προς βορά ξένων κεφαλαίων με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπάρχουν ξένα συμφέροντα τα οποία θέλουν να καρπωθούν τον εθνικό μας πλούτο και η Κυβέρνηση είναι ο ενορχηστρωτής στο έγκλημα”. Παράλληλα διεκδικούν:
“Την διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.
Την διασφάλιση της βιωσιμότητας, των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
Την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.
Την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ
”.

Είχε προηγηθεί ημερίδα στη Λάρυμνα την Κυριακή 12 Γενάρη για την ΛΑΡΚΟ, όπου ήταν αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων στελεχών για το μέλλον της επιχείρησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στους εργαζόμενους διατύπωσε μια σειρά εκβιασμούς επιβεβαιώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για “εξυγίανση” της ΛΑΡΚΟ “μέσα από κάποια πτωχευτική διαδικασία(…) Η εφαρμογή του σχεδίου του 2014 ή παραλλαγής του”, δηλαδή τον τεμαχισμό της εταιρείας, ώστε “να επιβιώσει η εταιρεία για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να πάμε στο επόμενο που είναι η συμμετοχή ιδιώτη”, με στόχο την “ανάληψη της δραστηριότητας της εταιρείας από τον ιδιωτικό τομέα”. Εντείνοντας περαιτέρω τους εκβιασμούς τόνισε πως: “Ακόμα και αν διαγράφαμε όλα τα λάθη του παρελθόντος, σήμερα η ΛΑΡΚΟ κάθε μήνα μπαίνει μέσα, χρωστάει και δεν πληρώνει (…) Φοβάμαι το τέλος Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ(…) Υπάρχει φόβος διακοπής ρεύματος από τη ΔΕΗ(…) Αν δεν βρεθεί ιδιώτης δεν υπάρχει εναλλακτική”.
Στη συνέχεια διάβασε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτου, το οποίο απηύθυνε στις 28/3/2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμευόμενος για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. “Άρα αντιλαμβάνεστε ότι τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα τουλάχιστον συμφωνούν με το ποια θα πρέπει να είναι η λύση” δήλωσε με νόημα, καρφώνοντας παράλληλα το ΣΥΡΙΖΑ ότι κινούνταν, ως κυβέρνηση, παρασκηνιακά προς την ίδια κατεύθυνση.
Χωρίς καμία ντροπή παραδέχτηκε μπροστά στους εργαζόμενους ότι το μέλλον τους είναι είτε στην ανεργία είτε σε εργασιακές σχέσεις γαλέρας, αφού παραδέχθηκε ότι ένας από τους στόχους του σχεδίου της κυβέρνησης είναι η “διαφύλαξη όλων των θέσεων εργασίας αλλά με διαφορετικές συμβάσεις εργασίας”, προσθέτοντας ξεδιάντροπα πως “αν θέλετε να έχετε δουλειά αποδεχτείτε τη χειροτέρευση των όρων εργασίας”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, Σπ. Τζίντζου, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο με ποιανού το μέρος είναι σε αυτή την κατάσταση. Δήλωσε πως: “Δεν μπορεί και δεν πρέπει ένα κράτος, μια κυβέρνηση να λειτουργεί μεταλλεία και μεταλλουργικές επιχειρήσεις(…) Τα δίνει σε ιδιωτικούς ομίλους, σε επιχειρήσεις, σε επιχειρηματίες να τα εκμεταλλευτούν(…) Τα κέρδη που αποκομίζει το Δημόσιο, η κοινωνία είναι οι φόροι, η απασχόληση των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες, είναι οι ασφαλιστικές εισφορές (!)”.
Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ήδη μονοπώλια έτοιμα να κατασπαράξουν τη ΛΑΡΚΟ, λέγοντας ότι “υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για τη ΛΑΡΚΟ και διεθνείς όμιλοι και ελπίζω και ελληνικοί όμιλοι”. Την ίδια στιγμή επιβεβαίωνε πόσο σημαντικό “φιλέτο” είναι η ΛΑΡΚΟ και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει, λέγοντας πως: “Το κοβάλτιο και το νικέλιο είναι ίσως και στρατηγικής σημασίας μέταλλα(…) Ειδικά για τις μπαταρίες, για την ηλεκτροκίνηση, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου η Ενέργεια πρέπει να αποθηκεύεται κάπου για να μπορεί να την χρησιμοποιείς (…) το νικέλιο και το κοβάλτιο είναι ίσως τα μέταλλα των επόμενων 50 – 60 χρόνων”.
Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Χατζηγιαννάκης, αν και προσπάθησε να μην πάρει σαφή θέση για να μην εκθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, για 4 χρόνια ως κυβέρνηση, εφάρμοσε την ίδια πολιτική για την επιχείρηση, στην ουσία δεν απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μεταξύ άλλων δήλωσε πως “Δεν υπάρχει εύκολη λύση(…) Δεν θα σας πω ότι είναι εύκολη η κατάσταση, ούτε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις. (…) Είμαι στη διάθεσή σας να μελετήσουμε πραγματικές λύσεις (…) Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δει ως μονόδρομο την τριχοτόμηση και την ιδιωτικοποίηση πριν εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια”, ενώ για το έγγραφο Τσακαλώτου δήλωσε ότι “Δεν το γνώριζα”!
Από τη μεριά της η Κατερίνα Μπατζελή, εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τη ΝΔ το 2014 εκπόνησαν το σχέδιο τριχοτόμησης και ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνσης σημειώνοντας πως “το Δημόσιο δεν είναι επιχειρηματίας. (…) Το Δημόσιο να διαμορφώσει όρους προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας της αγοράς”.
Την ίδια θέση πρόβαλε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φ. Σπανός, λέγοντας πως “δεν πιστεύω ότι το κράτος μπορεί να είναι καλός επιχειρηματίας, ή ότι πρέπει να είναι επιχειρηματίας”.
Αν και κανείς δεν περίμενε διαφορετική αντιμετώπιση από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων μόνο ως πρόκληση προς τους εργαζόμενους ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της διοίκησης της ΓΣΕΕ Θ. Θεοχάρη. Βάζοντας στο ίδιο ζύγι εργαζόμενους και εργοδότες επί της ουσίας κάλεσε του εργαζόμενους να αποδεχθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, αρκεί να βρεθεί ένας “υγιής εργοδότης”. “Θεωρώ ότι κανείς εργαζόμενος δεν είναι αντίθετος σε μια υγιή επιχειρηματικότητα, σε υγιείς εργασιακές σχέσεις” δήλωσε αρχικά, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες μεταξύ των εργαζομένων, ειδικά μετά και την τοποθέτηση Σταϊκούρα. Στη συνέχεια προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι εκφράζει “προσωπικές του απόψεις”, για να συμπληρώσει ακόμα πιο χαρακτηριστικά ότι: “Είμαι υπέρ της δουλειάς και του εργοδότη, υπέρ και της δουλειάς του εργαζόμενου”!
Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το