Στη σύλληψη τριών πρώην στελεχών της Credit Suisse προχώρησαν οι αρχές στο Λονδίνο. Τους πρώην υπαλλήλους της ελβετικής τράπεζας βαρύνουν κατηγορίες για εμπλοκή σε κύκλωμα που κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση ύψους 2 δισ. δολαρίων μέσω δημοσίων εταιρειών της Μοζαμβίκης.

Το μεγάλο σκάνδαλο ερευνούν οι αρχές των ΗΠΑ, ενώ οι συλλήψεις των πρώην στελεχών της Credit Suisse έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη, στη Νότια Αφρική, του πρώην υπουργού της Μοζαμβίκης, Μανουέλ Τσενγκ (2010 – 2015) στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς. Οι ΗΠΑ ήδη έχουν ζητήσει την έκδοση των κατηγορουμένων.

Ο 63χρονος Τσανγκ ήταν υπουργός όταν η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις για μυστικά δάνεια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων που έλαβαν δημόσιες επιχειρήσεις το 2013 και το 2014. Συνελήφθη το Σάββατο (29η Δεκεμβρίου 2018) στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έκανε ενδιάμεσο σταθμό καθώς ταξίδευε προς το Ντουμπάι.

Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Στον αντίποδα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της αφρικανικής χώρας υποστηρίζει ότι η δίωξη εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν σχετίζεται με την υπόθεση των μυστικών δανείων.

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τα δάνεια αυτά, η Μοζαμβίκη πασχίζει ακόμη να μειώσει το ασφυκτικό κρατικό της χρέος και να αναδιαρθρώσει μέρος του.

Η κρίση χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη στη Μοζαμβίκη από την ανεξαρτησία της το 1975.

Μια ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η έκδοση του Τσανγκ στις ΗΠΑ από τις αρχές της Νότιας Αφρικής αναμένεται να γίνει την 8η Ιανουαρίου στην Πρετόρια.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το