Σφοδρές μάχες γύρω από νοσοκομεία

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Νοσοκομείο Αλ Σίφα παραμένει υπό πολιορκία – Yπάρχουν πλέον αναφορές πως δεκάδες είναι τα πτώματα που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο

Οι υποδομές υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βρίσκονται υπό κατάρρευση. Το Al Jazeera Arabic μετέδωσε πως ασθενείς με καρκίνο έχουν πεθάνει λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών. Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα είπε ότι το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν έχει πλέον τη δυνατότητα και τους πόρους για τη θεραπεία ασθενών ή τραυματιών.

Τι έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες

  • Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδέα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα κυβερνούσε τη Γάζα σε ένα μεταπολεμικό σενάριο.
  • Αυτό ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ζητήσουν διευκρίνιση, γεγονός που έδειξε το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο.
  • Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Brett McGurk πρόκειται να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, όπου θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχασε την επαφή με το εσωτερικό του νοσοκομείoυ Αλ Σίφα
  • Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τον βομβαρδισμό του γραφείου του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ στη Γάζα.
  • Στην πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο Λονδίνο συμμετείχαν έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι, λένε οι διοργανωτές. Τουλάχιστον 126 άτομα, κυρίως ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές, συνελήφθησαν από την αστυνομία του Λονδίνου.
  • Μεγάλες πορείες υπέρ της Παλαιστίνης και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο Τελ Αβίβ.  

«Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι μέρη μεγαλύτερης ασφάλειας, όχι πολέμου»

Σε ένα tweet το Σάββατο, ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για πολεμικές ενέργειες στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, που τους αφήνουν χωρίς ρεύμα, φαγητό ή νερό και πυροβολούν ασθενείς και πολίτες που προσπαθούν να φύγουν».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν προειδοποιήσει ότι οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα είναι «παγιδευμένοι σε νοσοκομεία κάτω από πυρά» και κάλεσε την «ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την αδυσώπητη επίθεση στο σύστημα υγείας της Γάζας». Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, η ανθρωπιστική οργάνωση ανέφερε: «Οι ΓΧΣ επαναλαμβάνουν επειγόντως τις εκκλήσεις τους να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών».

Ο ισραηλινός στρατός θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των μωρών που έχουν παγιδευτεί στο νοσοκομείο Νταρ Aλ Σίφα της Γάζας την Κυριακή, δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα ζήτησε αύριο να βοηθήσουμε τα μωρά στο παιδιατρικό τμήμα να φτάσουν σε ένα ασφαλέστερο νοσοκομείο. Θα παρέχουμε τη βοήθεια που απαιτείται», είπε ο Χάγαρι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, συμμάχου της Χαμάς, επιβεβαίωσε πως «μαχητές της ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις, κυρίως γύρω από το συγκρότημα» του νοσοκομείου Σίφα, με ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε τον θάνατο πέντε ακόμη Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι 46 σκοτώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του εκεί.

Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά κανάλια του Ισραήλ, χωρίς να αναφέρουν επώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι υπήρξε κάποια πρόοδος προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ως αντάλλαγμα το Ισραήλ θα απελευθέρωνε γυναίκες και ανήλικους Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, διατηρώντας παράλληλα το «δικαίωμα» να συνεχίσει τις μάχες.

Όπως μεταδίδουν πάντως διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα κατοίκους της Γάζας, τα ισραηλινά στρατεύματα συγκρούονταν με ενόπλους της Χαμάς όλη τη νύχτα μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι κατέστρεψε «πλήρως ή εν μέρει» περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 25 οχημάτων τις τελευταίες 48 ώρες. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε από την πλευρά του ότι η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Γάζας.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δήλωσε ότι εξακολουθούν να εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι 11.078 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τις μάχες κατά μήκος των συνόρων. «Η Χεζμπολάχ παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο που μπορεί να συμβεί», είπε ο Gallant στους στρατιώτες σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τα ισραηλινά τηλεοπτικά κανάλια.

Σύνοδος Κορυφής αραβο-ισλαμικών ηγετών

Άραβες και μουσουλμάνοι ηγέτες καταδίκασαν τις «βάρβαρες» ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, αλλά αρνήθηκαν να εγκρίνουν τιμωρητικά οικονομικά και πολιτικά μέτρα κατά της χώρας σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής αραβο-ισλαμικών ηγετών στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας τις περιφερειακές διχάσεις. 

Η τελική δήλωση του Σαββάτου απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ενεργεί για «αυτοάμυνα» και απαίτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει «ένα αποφασιστικό και δεσμευτικό ψήφισμα» για να σταματήσει την «επιθετικότητα» του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi κάλεσε τις ισλαμικές κυβερνήσεις να χαρακτηρίσουν τον στρατό του Ισραήλ ως «τρομοκρατική οργάνωση», επικαλούμενος τις τρέχουσες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ισλαμικές κυβερνήσεις θα πρέπει να χαρακτηρίσουν τον στρατό του κατοχικού και επιτιθέμενου καθεστώτος ως τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ραΐσι στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία.

πηγή: efsyn.gr, tvxs.gr με πληροφορίες από Guardian, Al Jazeera, Middle East Eye

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το