Συγκαλείται εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 5/4 κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ , σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Λιβύη, όπου υπάρχει κίνδυνος νέας στρατιωτικής ανάφλεξης.

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση, μία ημέρα αφότου ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε τα στρατεύματά του να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν πως δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ πήραν θέση το βράδυ της Πέμπτης σε οδόφραγμα το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τη δυτική είσοδο της Τρίπολης.
Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Αλ-Αραμπίγια ανέφερε ότι ο αξιωματούχος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να ξεκινήσουν επίθεση στην Τρίπολη για να ελευθερώσουν την πόλη από τρομοκράτες.
Η Λιβύη βιώνει μία βαθιά πολιτική κρίση, από τότε που οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, υποστηριζόμενες από το ΝΑΤΟ, δολοφόνησαν τον πρώην επικεφαλής της χώρας, τον Μουαμάρ Καντάφι.
Η χώρα χωρίστηκε αφενός μεταξύ του κοινοβουλίου που υποστηρίχθηκε από το LNA, εξελέγη το 2014 και εδρεύει στην περιοχή του Τομπρούκ στα ανατολικά και αφετέρου της προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και η οποία προηγουμένως είχε ως έδρα την Τρίπολη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το