Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία της πόλης Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη μπροστά από το εμβληματικό τέμενος Σαχάμπα φωνάζοντας συνθήματα και αργότερα επέδραμαν κατά της κατοικίας του δημάρχου Αμπντουλμενάμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την κυβέρνηση της Βεγγάζης μαζί με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το συμβόλαιο για την επισκευή των φραγμάτων της περιοχής της Ντέρνα μετά το 2007 δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η μαζική διαδήλωση είναι η πρώτη στην Ντέρνα μετά την καταστροφή. Οι τηλεπικοινωνίες που λειτουργούσαν παρά τις πλημμύρες, σήμερα έχουν διακοπεί.

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που δήλωσε ότι η πλημμύρα ήταν μία φυσική καταστροφή που δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

«Αγκίλα δεν σε θέλουμε! Ολοι οι Λίβυοι είναι αδελφοί!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Διαδηλωτές δήλωσαν ότι απαιτούν επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι «η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να διαχειρισθεί την κρίση και ότι την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κοινοβούλιο».

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ζήτησαν από τους δημοσιογράφους που έχουν συρρεύσει στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες πόλη Ντέρνα να αποχωρήσουν, καθώς η μεγάλη συρροή δημοσιογράφων «εμποδίζει το έργο των σωστικών συνεργείων»

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της κυβέρνησης που ασκεί την εξουσία στην ανατολική Λιβύη, Χισέλ Αμπού Σκιουάτ, δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι η απόφαση για την απαγόρευση της παρουσίας δημοσιογράφων στην Ντέρνα δεν έχει σχέση με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην αφανισμένη πόλη.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το