Με νέα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη στις 19 Νοέμβρη και στην Αθήνα στις 20 Νοέμβρη συνεχίζουν οι συνταξιούχοι τον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που έχει ακρωτηριάσει όλες τις κατηγορίες συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, συντάξεις χηρείας, δώρα συνταξιούχων) καθώς και τις κοινωνικές ασφαλιστικές παροχές για την υγεία και τα φάρμακα. Ως επόμενο βήμα αυτών των κινητοποιήσεων έχει ανακοινωθεί πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην Αθήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ οργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

Σε μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση-διαδήλωση της 20.11 καλούν οι συνταξιούχοι της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου κυκλοφορώντας την ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνάδελφε συνταξιούχε, απόμαχε της δουλειάς.

Τις μέρες αυτές παίζεται στη πλάτη μας ένα μεγάλο παιχνίδι. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, “θεσμοί” μας έχουν οδηγήσει να απασχολούμαστε με ένα ερώτημα: Θα κοπούν άραγε οι συντάξεις;

Όλοι μα όλοι τους λένε ένα μεγάλο ψέμα. Γιατί κανείς δεν λέει τα εξής απλά πράγματα:

Πρώτον οι συντάξεις κύριες και επικουρικές έχουν πετσοκοφτεί απ’ τα προηγούμενα μνημόνια όχι μία και δύο φορές, αλλά τόσες πολλές που κι αυτοί οι ίδιοι που τις έχουν αποφασίσει έχουν χάσει το μέτρημα.

Δεύτερον, ο τελευταίος νόμος, γνωστός και σαν νόμος Κατρούγκαλου, έχει σφαγιάσει στη κυριολεξία τις συντάξεις αφού όσοι βγαίνουν στη σύνταξη απ’ το Μάη του 2016 παίρνουν σύνταξη 30% μικρότερη απ’ αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν τον Απρίλη του 2016! Αυτά για να μπορούμε να συνεννοηθούμε και μεταξύ μας για το ποια είναι η πραγματικότητα.

Τι παίζεται λοιπόν στην περίφημη κουβέντα για την περικοπή των συντάξεων; Η απάντηση είναι απλή. Θα περικοπεί και η διαφορά στις συντάξεις των συνταξιούχων πριν και μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ναι ή όχι; Με λίγα λόγια θα περισώσουν όσοι πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη πριν τον εγκληματικό νόμο Κατρούγκαλου, τη λεγόμενη προσωπική διαφορά ή θα μειωθεί και σ’ αυτούς η σύνταξη κατά 30% ακόμα;

Ένα τέτοιο δίλημμα αγαπητοί μας συνάδελφοι είναι παραπειστικό και ταυτόχρονα διασπαστικό. Δεν αποδεχόμαστε- δεν πρέπει να αποδεχτούμε- ΟΛΕΣ τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να συζητάμε μόνο αν θα γλιτώσουμε την «προσωπική» μας διαφορά. Δεν μοιάζει λίγο η εικόνα αυτή με τη γνωστή ιστορία του Χότζα και του γαϊδουριού του;

Επιπλέον αυτό που εμφανίζει η κυβέρνηση στο σχέδιο κρατικού Προϋπολογισμού του 2019 ως “σενάριο μη περικοπής των συντάξεων” μιας κατηγορίας συνταξιούχων, ακόμα και αν το εγκρίνει η ΕΕ δεν θα είναι ματαίωση της περικοπής των συντάξεων αυτού του τμήματος των συνταξιούχων (που απαιτεί κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου), αλλά μόνο μια προσωρινή αναστολή της περικοπής με αντίτιμο την περικοπή άλλων κοινωνικών παροχών των συνταξιούχων και των εργαζόμενων. Θα επιβάλουν, δηλαδή, με άλλον τρόπο οικονομική περικοπή στους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα, ενώ η περικοπή των συντάξεων θα κρέμεται συνέχεια ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις συντάξεις μας.

Συνάδελφοι, εμείς λέμε δύο πολύ απλά πράγματα. Πρώτον εκείνο που πρέπει να στοχεύσουμε είναι στην ανατροπή των μνημονιακών νόμων που διέλυσαν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα και να μην εστιάσουμε μόνο στην προσωπική διαφορά. Γιατί με τον τρόπο αυτό για μια ακόμα φορά θα μας διασπάσουν και θα μας χωρίσουν σε παλιούς και νέους συνταξιούχους, σε παλιούς και νέους νεόπτωχους για να κάνουν τη δική τους βρώμικη δουλειά πιο εύκολα. Δεύτερον, στις συγκεντρώσεις των συνταξιούχων κάθε φορά μαζεύεται ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που διαδηλώνουν τα δίκαια αιτήματά τους. Χρειάζεται αυτές τις κινητοποιήσεις ακόμα περισσότερο να τις μαζικοποιήσουμε και να τις ενισχύσουμε. Μας χρειάζεται,  γι’ αυτό το σκοπό, η ενότητα του αγώνα των εργαζομένων και των συνταξιούχων για το χτύπημα της ανεργίας, για αξιοπρεπείς μισθούς και ασφάλιση γιατί μόνο μέσα από αυτόν το δρόμο μπορεί να υπάρξει και αξιοπρεπής σύνταξη. Είναι αναγκαίο το μέτωπο αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων.

Όλοι μαζικά να συνεχίσουμε τη μάχη για: Δουλειά, μισθολογικές και συνταξιοδοτικές αυξήσεις, δημόσια κοινωνική ασφάλιση!

Όλοι να στηρίξουμε τον Ενιαίο αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των αφεντικών της Ε.Ε. – ΔΝΤ.

Οι συνταξιούχοι της ΕΡΓΑΣ και του Εκπαιδευτικού Ομίλου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το