Πάνε κι έρχονται τα αεροπλανοφόρα και οι πύραυλοι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας. Οι ΗΠΑ, με εναλλασσόμενες προκλητικές ασκήσεις με τους συμμάχους τους στην περιοχή, Νότια Κορέα και Ιαπωνία διαμορφώνουν σκηνικό πολέμου. «Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να λειτουργούμε χωρίς φόβο ούτε δισταγμό, παντού όπου επιτρέπεται από το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, από το Τόκιο όπου επισκέφθηκε πρόσφατα.

Την περασμένη εβδομάδα, Νότια Κορέα και ΗΠΑ άρχισαν νέα μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια κοντά στην Κορεατική χερσόνησο -τα πρώτα μετά από 5 χρόνια- με τη συμμετοχή του αντιτορπιλικού Aegis, πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, και του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «USS Ronald Reagan» που επανήλθε στην περιοχή, αφού τον Σεπτέμβρη είχε πάρει μέρος σε ασκήσεις μαζί με την Ιαπωνία. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε νέα κοινή άσκηση ΗΠΑ Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή ξανά του «Ronald Reagan» και ιαπωνικού αντιτορπιλικού.

Στα πλαίσια των ασκήσεων ΗΠΑ και Νότια Κορέα προχώρησαν σε «δοκιμαστικές» εκτοξεύσεις 4 πυραύλων εδάφους – εδάφους, με κατεύθυνση από την Κορεατική Χερσόνησο προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, νοτιοκορεατικά και αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν επίσης εκτοξεύσει τακτικούς πυραύλους εναντίον εικονικών στόχων στην Κίτρινη Θάλασσα.

Σε απάντηση, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε επτά νέες βαλλιστικές δοκιμές (από τις 25/9) στα πλαίσια ασκήσεων, από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου, τακτικών μονάδων πυρηνικού πολέμου του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, που επέβλεψε ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «Κάτω από τέτοιες αναπόφευκτες συνθήκες, η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, αφού συζήτησε την πολιτικοστρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο και τις προοπτικές της, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να οργανώσει στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο της προσομοίωσης ενός πραγματικού πολέμου σε διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε την αξιοπιστία και τη μαχητική ισχύ της κρατικής μας πολεμικής αποτροπής και να στείλουμε μια ισχυρή προειδοποίηση στρατιωτικής αντίδρασης στους εχθρούς.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του, καθοδήγησε τις στρατιωτικές ασκήσεις επί τόπου. Μέλη της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος παρακολούθησαν τις ασκήσεις»
. Σε αναφορά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε: «οι εχθροί εξακολουθούν να μιλούν για διάλογο και διαπραγμάτευση ενώ μας εκθέτουν σε στρατιωτικές απειλές, αλλά δεν έχουμε κανένα περιεχόμενο για διάλογο με τους εχθρούς και δεν νιώθουμε ανάγκη να το κάνουμε, πάνω απ’ όλα, πρέπει να στείλουμε, με πιο ισχυρή και αποφασιστική βούληση και δράση, ένα σαφέστερο μήνυμα προς τους εχθρούς που κλιμακώνουν την περιφερειακή κατάσταση εμπλέκοντας τεράστιες ένοπλες δυνάμεις κάθε στιγμή».

Στις συνθήκες αυτές η Δύση αντιστρέφοντας τον υπαίτιο της έντασης, ξεσήκωσε θόρυβο ενάντια στην «πυρηνική αποτροπή» στοχοποιώντας την Πιονγιάνγκ, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζήτησαν οι ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τις τελευταίες βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Μόσχα και Πεκίνο κατάγγειλαν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες. Η Ρωσία υποστήριξε ότι «οι βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ ήταν απάντηση στις κοντόφθαλμες στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ που διεξάγονται γύρω από τη Βόρεια Κορέα». Αντίστοιχα η Κίνα δήλωσε ότι «για το ζήτημα του (βορειοκορεατικού) πυρηνικού προγράμματος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιδίδονται σε πολιτικούς ελιγμούς που δηλητηριάζουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή».

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι «είναι καθαρή η προσπάθεια Κίνας και Ρωσίας να ανταμείψουν τη Βόρεια Κορέα για τις αρνητικές της ενέργειες» και κάλεσε να ενισχυθούν οι κυρώσεις εναντίον της. Μετά τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ έκδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τις νέες δοκιμές της Πιονγιάνγκ, την οποία συνυπέγραψαν Βρετανία, Γαλλία, Αλβανία, Βραζιλία, Ινδία, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το