ΣΤΟ ΣΗΜΑ, ΠΡΟΣΕΧΩΣ!
(Είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;!)

Σεμινάρια αραβικών στο ΣΗΜΑ;
درس عربي؟
Ξεκινάμε, Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 17:00!

Τι θα λέγατε για ένα 2ωρο σεμινάριο αραβικών ανά εβδομάδα, που θα σας επιτρέψει σε έναν χρόνο από τώρα να συνεννοείστε στα αραβικά;!
Προλαβαίνετε! Το ΣΗΜΑ συγκεντρώνει λίγες τελευταίες συμμετοχές (6945016361) για τα σεμινάρια αραβικών για αρχάριους, με δάσκαλό μας τον Darwish Lattif, από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.
Η πρώτη μας συνάντηση – εισαγωγή στο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 5 – 6 μμ. Στη συνάντηση αυτή, θα προσδιοριστεί από τους μετέχοντες η σταθερή ημέρα και οι ώρες των σεμιναρίων.
Μαθαίνουμε την αραβική γλώσσα, γνωρίζουμε την αραβική κουλτούρα! Κλείνουμε θέση!

Έναρξη συναντήσεων της θεατρικής Ομάδας ΣΗΜΑτος!

Αγαπητοί φίλοι του θεάτρου,
η θεατρική ομάδα ξεκινά και πάλι τις συναντήσεις της!
Αν έχετε κέφι να ανακαλύψετε τη συναρπαστική τέχνη του θεάτρου, να απολαύσετε την ομαδική δουλειά και να εξερευνήσετε τα εκφραστικά σας μέσα, τότε δηλώστε συμμετοχή στο 6977910557.
Οι συναντήσεις γίνονται 1 φορά την εβδομάδα, διαρκούν περίπου 3 ώρες και καταλήγουν σε θεατρική παράσταση!

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 19:30
Βιβλιοπαρουσίαση
Παύλος Αλεξίου: Πολυτεχνείο – Η «μεγάλη ύβρις»

Kυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Νοέμβρη ’73, το εξαιρετικά ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο βιβλίο του Παύλου Αλεξίου, με τίτλο: Πολυτεχνείο – Η «μεγάλη ύβρις» 50 χρόνια μετά «Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει» και υπότιτλο: Για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, ενάντια στη λήθη, την καπηλεία και την παραχάραξη.
Το ΣΗΜΑ σάς προσκαλεί σε μια βραδιά βιβλιοπαρουσίασης, η οποία αποσκοπεί να φωτίσει τα ίδια τα γεγονότα και το μήνυμα του Πολυτεχνείου, αυτό που μισό αιώνα τώρα η κυρίαρχη προπαγάνδα επιχειρεί να θάψει κάπου ανάμεσα στη λάσπη και στη λησμονιά.

Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, 19:00
Ραντεβού της ΟΜΑΔΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ στο ΣΗΜΑ!

Το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Νοεμβρίου, η Ομάδα Φωτογραφίας θα πραγματοποιήσει μία ακόμη συνάντησή της στην οποία είστε όλοι καλεσμένοι! Μικροί και μεγάλοι φίλοι του φωτογραφικού φακού,
μη χάσετε αυτή τη συνάντηση που θα σας κάνει …«κλικ»!
Η σταθερή ημέρα συνάντησης της Ομάδας Φωτογραφίας γίνεται πλέον η Δευτέρα!

Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 20:00
«Το τοπίο στη ζωγραφική Τέχνη» (ΙΙΙ)

Το βράδυ της Τρίτης, το ΣΗΜΑ φιλοξενεί μια ακόμη παρουσίαση τέχνης, από ζωγράφους, αλλά όχι μόνο προς ζωγράφους, με θέμα «Το τοπίο στη ζωγραφική Τέχνη ΙΙΙ» (αυτοτελές τρίτο μέρος, από τον ιμπρεσιονισμό ως τα σύγχρονα ρεύματα). Μέσα από 50 έργα ζωγραφικής παρακολουθούμε τη διαχρονική διαδρομή του τοπίου στην τέχνη και, μαζί με αυτό, την πορεία, τις σημαντικές στάσεις, την ανέλιξη της καλλιτεχνικής σκέψης.

Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, 19:00
«Μνήμες Πολυτεχνείου»
Ζωντανές μαρτυρίες για τα γεγονότα του Νοέμβρη

Το τελευταίο Σάββατο πριν τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, το ΣΗΜΑ φιλοξενεί την κεντρική πολιτική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για να τιμήσει την εξέγερση του Νοέμβρη ’73. Στη συμπλήρωση μισού αιώνα από τα γεγονότα που στρώνουν το έδαφος για την πτώση της χούντας, την κατάκτηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, και την έναρξη της μεταπολιτευτικής περιόδου, αντλούμε από την εκδήλωση «Μνήμες Πολυτεχνείου» ζωντανές μαρτυρίες από συντρόφους που πήραν μέρος στα γεγονότα των ημερών. Συζητάμε για τις ιστορικές στιγμές, την πάλη των ιδεών, τις λιγότερο γνωστές πλευρές του Νοέμβρη.

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, 19:30
Εκδήλωση – συζήτηση για την Παλαιστίνη
με κεντρικό ομιλητή τον Ισραηλινό Σιρ Χεβέρ!

Ο Δρ. Σιρ Χεβέρ, συντονιστής της εκστρατείας στρατιωτικού εμπάργκο υπέρ του Παλαιστινιακού κινήματος BDS – Μποϊκοτάζ, Αποεπενδύσεις, Κυρώσεις, προσκεκλημένος του ΣΗΜΑτος, μιλάει για τις δραματικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη, τη στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ, και την παγκόσμια διάσταση αλλά και αντίκτυπο των διαδραματιζόμενων αυτή τη στιγμή γεγονότων. Μετά την εισηγητική τοποθέτηση του Δρ. Χεβέρ, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό!

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, 22:00
Οι Los Tre σε ένα μοναδικό live στο ΣΗΜΑ!

Λίγα λόγια για τη μπάντα…
Οι Los Tre μετράνε 11 χρόνια ζωής και μετά από 6 κυκλοφορίες και πάρα πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα θεωρούνται πλέον ένα από τα πιο hot ονόματα της instrumental αθηναϊκής σκηνής. Η μουσική τους είναι μια μίξη από ήχους της δυτικής αφρικής, της λατινικής αμερικής, της παραδοσιακής μας μουσικής, της funk, τoυ jazz αυτοσχεδιασμού και της ψυχεδέλειας των 70’s. Το live των Los Tre χαρακτηρίζεται από την εκρηκτικότητά του, την ελευθερία του.

Γενική είσοδος ενίσχυσης ΣΗΜΑτος: 5€
(περιλαμβάνεται η πρώτη μπύρα, αναψυκτικό, ποτήρι κρασί ή ρακή)

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 19:30
Προβολή της ταινίας «το Σωσίβιο» –
υποδεχόμαστε τον σκηνοθέτη της, Γιάννη Παναγιωταράκο!

Το βράδυ του Σαββάτου, 25 Νοεμβρίου, το ΣΗΜΑ φιλοξενεί την ταινία «το Σωσίβιο» και με χαρά υποδέχεται τον σκηνοθέτη της, Γιάννη Παναγιωταράκο!
Ένας νέος και φιλόδοξος καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται να έχει βλέψεις και όνειρα για μια πλούσια ζωή. Όμως όλες του οι προσπάθειες και τα όνειρα διακυβεύονται από την οικονομική κρίση που έρχεται. Τα χρέη συσσωρεύονται. Εύκολα αποδίδει τον οικονομικό μαρασμό της επιχείρησής του, στους αλλοδαπούς μικροπωλητές και τους μετανάστες. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί καταλυτικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του. Την οικονομική κατάρρευση ακολουθεί η ηθική κατάρρευση. Γίνεται σκληρός και ανάλγητος. Όμως οι συνθήκες τον αναγκάζουν σύντομα κι αυτός να βρεθεί να σιτίζεται σε φιλανθρωπικά γεύματα για να επιβιώσει. Ένας συνοδοιπόρος στην καινούργια κατάσταση που βρέθηκε τον βοηθά στην αναθεώρηση του τρόπου σκέψης, να ξαναβρεί τις χαμένες αξίες.

Ελληνική δραματική, 85΄, παραγωγή 2020.
Από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι σήμερα, το «Σωσίβιο»
έχει κερδίσει 15 διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 12:00
ιστορική ξενάγηση:
το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 Δεκεμβρίου, το ΣΗΜΑ δίνει ραντεβού στην είσοδο του παλαιότερου κοιμητηρίου της Αθήνας, ιδρυμένου το 1836 στη νεοσύστατη τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Οι σεσημασμένοι αρχαιολόγοι – ξεναγοί του ΣΗΜΑτος οργανώνουν μια μοναδική ιστορική ξενάγηση στον τόπο που αναπαύονται κάποιοι από τους πιο επιφανείς Έλληνες της νεότερης ιστορίας, όπως ο Κανάρης ή ο Κολοκοτρώνης. Η περιήγηση λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα εντυπωσιακά γλυπτά μεγάλων δημιουργών των δύο τελευταίων, όπως ο Χαλεπάς, Βιτσάρης, Φιλιππότης, Μπονάνος, Γεωργαντής, Αρμακόλας, Ξενάκης, Βαλσάμης, Τόμπρος, κ.ά.
Για τη συμμετοχή μας στην ξενάγηση καλούμε στο 6946174427
Συμμετοχή: 5 ευρώ
Διάρκεια ξενάγησης 70΄ – 90΄
Περιορισμένος αριθμών θέσεων

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 19:30
Βιβλιοπαρουσίαση:
Αρετή Πάνου, «Ζήλος»

Λίγα χρόνια μετά την «Κωμικοτραγική», το ΣΗΜΑ υποδέχεται ξανά, με χαρά, την Αρετή Πάνου και τη «Ζήλο», το νέο βιβλίο της.
Σπάνια συναντάμε μια τόσο πολυεπίπεδη γραφή, όπως αυτή της Αρετής Πάνου, που, αν και η Ζήλος είναι το τρίτο της βιβλίο, και το πρώτο της στη μεγάλη αφήγηση, δηλαδή το μυθιστόρημα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ήδη από τις δύο πρώτες της πεζογραφικές καταθέσεις (Μήτρα με αγκάθια, διαπλεκόμενες αφηγήσεις, Λαγουδέρα 2010, και Κωμικοτραγική, διηγήματα, Carpe librum, 2016) είχε δείξει πως, πέρα από την αναμφισβήτητη αφηγηματική της δεξιοτεχνία με εύστοχες εναλλαγές στην πλοκή, αλλά και την περιγραφική της δεινότητα, ώστε οι ήρωές της να έχουν τον απαραίτητο «χώρο» να σταθούν, έχει την ικανότητα να απλώσει την αφηγηματική της ροή σε μια ιστορία ενιαία που θα εμπεριέχει όμως, όπως η Ζήλος, διαφορετικά θεματικά επίπεδα, εγκιβωτισμένα με άριστο τρόπο στον βασικό κορμό.
Το βασικό θεματικό κέντρο, γύρω από το οποίο ξετυλίγονται τα υπόλοιπα επίπεδα, είναι η δολοφονία ενός ιερέα, του παπα-Στρατή, στο νησί Ζήλος, την οποία θα αναλάβει να εξιχνιάσει ο Ζαχαρίας Αρμενίδης, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, για λογαριασμό της εκκλησίας. Η ιστορία, ωστόσο, δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας αστυνομικής πλοκής, κι ας φαίνεται έτσι στην αρχή. (…)
Κεντρικός ήρωας αναδεικνύεται ο καθηγητής – «ντετέκτιβ», καθώς ερευνώντας τη δολοφονία θα ανιχνεύσει τα αόρατα ή δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, τους παράγοντες εκείνους που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές, αλλά, εν τέλει, θα οδηγηθεί και σε διαπιστώσεις για την προσωπική του ιστορία. Με αυτόν τον ήρωα είναι που ταυτίζεται ο αναγνώστης περισσότερο, τους δικούς του προβληματισμούς ακολουθεί, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ενός απλού αστυνομικού μυθιστορήματος. Η Πάνου έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει μεν ως αφορμή του μια αστυνομική ιστορία (κάπως ιδιόρρυθμη πάντως) αλλά οι ιστορικές της και οι φιλοσοφικές της αναφορές προσδίδουν άλλο χαρακτήρα, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες πεζογραφικές εμφανίσεις.

Διώνη Δημητριάδου στο Fractal

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 20:00
Ομαδική Έκθεση – Παρουσίαση της δουλειάς
της Φωτογραφικής Ομάδας του ΣΗΜΑτος

Δύο και κάτι χρόνια από τη συγκρότησή της, η Φωτογραφική Ομάδα του ΣΗΜΑτος παρουσιάζει με χαρά τη δουλειά της στους φίλους της Ισαύρων και στους εραστές της φωτογραφικής τέχνης!
Στην Έκθεση συμμετέχουν τα μέλη της Ομάδας Φωτογραφίας με έως 20 φωτογραφίες έκαστο. Η παρουσίαση των φωτογραφιών θα υλοποιηθεί με προβολή σε μεγάλη επιφάνεια, και σταθερή εναλλαγή των εικόνων. Είσοδος ελεύθερη!

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, 11:00 – 23:00
Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, 11:00 – 18:00
Bazaar Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
με έργα τέχνης και εικαστικά αντικείμενα

Έργα τέχνης και μοναδικά εικαστικά αντικείμενα, όλα δημιουργημένα από μέλη της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, θα κοσμούν την κεντρική αίθουσα του ΣΗΜΑτος το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου. Φίλοι της Τέχνης, σπεύσατε! Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη!

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου
Τα 7α γενέθλια του ΣΗΜΑτος!

Το ΣΗΜΑ με μεγάλη χαρά σάς προσκαλεί το Σαββατόβραδο της 16ης Δεκεμβρίου στα 7α γενέθλιά του, για να γιορτάσουμε ακριβώς όπως εργαστήκαμε αυτά τα χρόνια: μαζί!

Το πρόγραμμα της εορταστικής βραδιάς περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, φροντισμένο, πλούσιο μενού από την κουζίνα της Πορείας, λαχειοφόρο με πολλά δώρα, και …μια τούρτα με 7 κεράκια!

ΣΗΜΑ:

τηλέφωνο: 2114008603
διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια
βρείτε το ΣΗΜΑ και στο Facebook:
www.facebook.com/simaporeia.
βρείτε μας και στο Instagram: sima_poreia
e-mail: shmaporeia@gmail.com
(εδώ μπορείτε να ζητήσετε να λαμβάνετε
το πρόγραμμα εκδηλώσεών μας)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το