Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ, ένας πρόεδρος μπαίνει στο κοινοβούλιο συνοδεία πάνοπλων στρατιωτικών για να το καταλάβει και να απειλήσει με διάλυσή του εάν οι βουλευτές δεν συμμορφωθούν με τις επιθυμίες του.

Σύμφωνα με όσα γράφει η Χριστίνα Πάντζιου στην efsyn.gr, η κίνηση αυτή, που ούτε στη διάρκεια των δικτατοριών που γνώρισε η χώρα δεν συνέβη, καταδικάστηκε την επομένη από το κοινοβούλιο ενώ η Γενική Εισαγγελία διερευνά την υπόθεση έπειτα από προσφυγή του πρώην κυβερνώντος κόμματος FMNL, που καταγγέλλει τον Μπουκέλε για στάση.

Διαβάστε και αυτό

Την περασμένη Κυριακή ο Ναγίμπ Μπουκέλε εγκατέστησε στην αίθουσα της Ολομέλειας περίπου 50 αστυνομικούς και στρατιώτες με αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα όπλα προτεταμένα, μίλησε για κάποιο θείο δικαίωμά του και κάθισε στη θέση του προέδρου της Βουλής.

«Τώρα πιστεύω ότι είναι σαφές ποιος έχει τον έλεγχο της κατάστασης», δήλωσε προτού κλείσει τα μάτια του και αρχίσει να προσεύχεται μπροστά στους μόλις 31 από τους 84 βουλευτές του σώματος, οι οποίοι έμειναν ενεοί ακούγοντάς τον να λέει πως ζητά από τον Θεό σοφία για τα επόμενα βήματα που θα κάνει.

Επειτα, συνοδεία πάλι στρατιωτικών, απευθύνθηκε σε οπαδούς του που ο ίδιος μέσω τουίτερ είχε καλέσει να συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή αλλά και να «εξεγερθούν» εναντίον των βουλευτών, γιατί, όπως δήλωσε, απουσιάζοντας από την έκτακτη συνεδρίαση που εκείνος συγκάλεσε «διατάραξαν τη συνταγματική τάξη».

Κάπου 5.000 διαδηλωτές, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν με πούλμαν και τους μοίραζαν νερό, χυμούς και σάντουιτς, άκουσαν τον πρόεδρο να αποκαλύπτει πως ο Θεός τού μίλησε όσο ήταν μέσα στο κοινοβούλιο και του είπε «να κάνει υπομονή».

Κι ενώ εκείνος φώναζε «Υπομονή» και τα πλήθη φώναζαν «όχι, όχι, όχι», με το αδιάσειστο επιχείρημα ότι «κανένας λαός που αντιτάσσεται στη βούληση του Θεού δεν έχει νικήσει», τους έπεισε να αναβάλουν τη λαϊκή εξέγερση που θα ανατρέψει το κοινοβούλιο. Αλλά επειδή και η υπομονή έχει τα όριά της, έδωσε και ξεκάθαρο τελεσίγραφο: «Ας δώσουμε μία εβδομάδα σε αυτούς τους ξεδιάντροπους», αλλιώς θα πατήσει το κουμπί…

Η τελευταία φάση της σύγκρουσης ανάμεσα σε πρόεδρο και κοινοβούλιο ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, όταν επικαλούμενος διάταξη του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στο υπουργικό συμβούλιο να συγκαλεί έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μπουκέλε διέταξε το κοινοβούλιο να συνεδριάσει την Κυριακή.

H ώρα της προσευχής από τον Ναγίμπ ΜπουκέλεΑP PHOTO

Στόχος του να εγκριθεί ένα δάνειο 109 εκατ. δολαρίων που απαιτείται για να χρηματοδοτηθεί το τρίτο μέρος του σχεδίου του για τη δημόσια ασφάλεια, και που καθυστερούσε εδώ και κάποιες εβδομάδες.

Την επομένη στο τουίτερ δήλωσε πως αν δεν προσέλθουν οι βουλευτές, θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του για να επιβάλει το Σύνταγμα και παράλληλα κάλεσε τον λαό «να εξεγερθεί σύμφωνα με το άρθρο 87 του Συντάγματος». Ο εκφοβισμός είχε αρχίσει.

Την ίδια μέρα απέσυρε την αστυνομική προστασία από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ το Σαββατοκύριακο στρατιώτες παρέμεναν έξω από τα σπίτια τους παρενοχλώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους και γύρω από τη Βουλή αναπτύσσονταν εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ελεύθεροι σκοπευτές.

Οπως με ανακοίνωσή του εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, Μάριο Πόνσε, δεν συνέτρεχαν λόγοι για την πρωτοβουλία του Μπουκέλε, καθώς δεν υπάρχει καμία έκτακτη ανάγκη στη χώρα και το θέμα προς συζήτηση είναι απλά ένα δάνειο, ενώ ήδη είχε συγκληθεί η Ολομέλεια του σώματος τη Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα. Ηταν μια επίδειξη δύναμης και ένας απαράδεκτος εκβιασμός, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητος.

Ο Μπουκέλε ανέλαβε πέρσι τον Ιούνιο έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση που κέρδισε από τον πρώτο γύρο με 53,1%. Οπως όλοι οι νέας κοπής «αντισυστημικοί» που αναδύονται τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική, μιλά κατά της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της ατιμωρησίας, της παλιάς «κακής» κάστας των πολιτικών, αλλά από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει προχωρήσει στη λογική της σιδηράς πυγμής και του αυταρχισμού, κυβερνώντας μέσω των τουίτ και ανοίγοντας πόλεμο με τη νομοθετική εξουσία και τον ανεξάρτητο Τύπο. Ομως έως τώρα δεν είχε καταφύγει στις ένοπλες δυνάμεις για να επιβάλει την πολιτική του ατζέντα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το