Μαθητές της Φιλιππιάδας  και των Ιωαννίνωνδικάζονται στις 23 και 25 Φεβρουαρίου γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους, την περίοδο 2019-2020. 

«Το «έγκλημά» τους είναι ότι, υλοποιώντας τις αγωνιστικές αποφάσεις των Μαθητικών Συμβουλίων, προχώρησαν σε  αγωνιστικές κινητοποιήσεις στα  σχολεία τους το 2019 και 2020, προβάλλοντας  υπαρκτά προβλήματα.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη δικάζονται οκτώ μαθητές του Γυμνασίου της Φιλιππιάδας γιατί… συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τους

Πρόκειται για μαθητές του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας, οι οποίοι κατηγορούνται για «παράνομη κατάληψη» και «διακοπή της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος», μετά από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους κάτοικος της περιοχής.

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών.

«Αστυνομία και Εισαγγελείς δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία. Τα προβλήματα του σχολείου πρέπει να λύνονται στο πλαίσιο του σχολείου με όρους παιδαγωγικούς και όχι σωφρονιστικούς. Αν χρειαστεί, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και για την αναπλήρωση των μαθημάτων» επισημαίνει.

Σε ανακοίνωσή τους με τίτλο «Μαθητοδικεία στην Ήπειρο… ελέω υπουργείου Παιδείας» ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ιωαννίνων και τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης «καταδικάζουν τις απόπειρες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και δηλώνουν την αμέριστη αλληλεγγύη  και τη συμπαράστασή τους στους μαθητές της Φιλιππιάδας και των Ιωαννίνων ενώ παράλληλα ζητούν τον τερματισμό κάθε δίωξης».

ΑΣΓΜΕ: Στο πλευρό των μαθητών

«Είναι ξεκάθαρο ότι στο πρόσωπο των μαθητών δικάζεται ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο.  Αυτός είναι που ενοχλεί όλους εκείνους τους – αυτόκλητους και ετερόκλητους – διώκτες των μαθητών» επισημαίνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε).

«Ως ΑΣΓΜΕ εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους μαθητές της Φιλιππιάδας  και των Ιωαννίνων που δικάζονται στις 23 και 25 Φεβρουαρίου γιατί συμμετείχαν σε μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία τους, την περίοδο 2019-2020».

Στην περίπτωση της Φιλιππιάδας αφορμή για τη δίωξη των μαθητών, ήταν  μήνυση  δήθεν «αγανακτισμένου» γονέα, για «παράνομη κατάληψη» και  «διακοπή της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος».

Στα Γιάννενα η δίωξη των μαθητών προκλήθηκε από μήνυση της διευθύντριας του σχολείου με πανομοιότυπο αιτιολογικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο πρόσωπο των μαθητών δικάζεται ο οργανωμένος αγώνας για ένα καλύτερο σχολείο.  Αυτός είναι που ενοχλεί όλους εκείνους τους – αυτόκλητους και ετερόκλητους – διώκτες των μαθητών.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι ούτε μεμονωμένα ούτε αφορούν μια συγκεκριμένη περιοχή. Εντάσσονται σε μια συνολική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους σε μια περίοδο που οξύνεται από την κυβέρνηση η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα (σχολεία υγειονομικές βόμβες, τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις Pisa κλπ).

Υπάρχει μεγάλος φόβος για μαθητικά – αγωνιστικά ξεσπάσματα και γι’ αυτό η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ήδη από πέρυσι την καταστολή των μαθητικών κινητοποιήσεων, δίνοντας εντολή να γίνεται τηλεκπαίδευση μέσω Webex στα υπό κατάληψη σχολεία, πιέζοντας ως και απειλώντας εκπαιδευτικούς να βάζουν απουσία στους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Η ΑΣΓΜΕ απαιτεί «να σταματήσουν οι διώξεις των μαθητών και οι υποθέσεις να μπουν στο αρχείο. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη της εκπαιδευτικής κοινότητας χωρίς παρεμβάσεις εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών».

Παράλληλα καλεί «τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν τα μαθητοδικεία και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Η καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό αποτελεί ο κοινός αγώνας μαθητών, γονιών εκπαιδευτικών ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν  τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το