Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία -90%- έχει εμβολιαστεί ή έχει αποκτήσει φυσική ανοσία λόγω νόσησης, εξηγούν οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ και αποδίδουν τις εξαγγελίες σε απόπειρα συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών στη διαχείριση της πανδημίας. 

Μετά τις απειλές και τους στιγματισμούς της προηγούμενης περιόδου, η κυβέρνηση ενεργοποιεί τώρα το όπλο της υποχρεωτικότητας. Για επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τη συζήτηση για τις εγκληματικές ευθύνες της στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κάνουν λόγο η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών εξηγούν ότι οι υγειονομικοί έχουν ανοσία -είτε από φυσική νόσηση ή από εμβολιασμό- στη συντριπτική τους πλειοψηφία που ξεπερνάει το 90% και μιλούν για υποκρισία της κυβέρνησης. Χθες, ημέρα ανακοινώσεων για την υποχρεωτικότητα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 3.109 νέα κρούσματα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα δεκαήμερο πριν (30 Ιουνίου, 39) αγγίζοντας τις 100!

Για υποκρισία της κυβέρνησης κάνει λόγο η Αφροδίτη Ρέτζιου, με τον Μιχάλη Γιαννάκο να υποστηρίζει πως εκπέμπονται αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία για τους υγειονομικούς

Τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό, που είχε μιλήσει τη Δευτέρα, πήρε πρώτος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας ότι το προσωπικό των δομών φροντίδας ευπαθών ομάδων, φροντίδας ηλικιωμένων, όπως και το προσωπικό των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές. Οι εργαζόμενοι των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων έχουν περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

«Η πανδημία αντιμετωπίζεται με ένα πλέγμα μέτρων. Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», μας λέει η Αφροδίτη Ρέτζιου. «Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως είναι η επιδημιολογική ετοιμότητα της χώρας -επιτήρηση, ιχνηλάτηση, ΕΣΥ, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-, διατηρεί την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα του, ενώ συντηρεί τον συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς, κι αποδέχεται τα πρωτόκολλα – λάστιχο των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων», επισημαίνει η πρόεδρος των γιατρών της χώρας.

«Τα εμβόλια είναι επιτεύγματα της επιστήμης», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι «ο αναγκαίος εμβολιασμός των ανθρώπων υπονομεύθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης». Τρανή απόδειξη, μας λέει, η τραγική καθυστέρηση των εμβολιασμών κατ’ οίκον των πλέον ευάλωτων, των γερόντων της χώρας που δεν μπορούσαν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω κινητικών προβλημάτων, απουσία συγγενών ή συνοδού ή εξαιτίας μεγάλης απόστασης από το εμβολιαστικό κέντρο, που στην περιφέρεια είναι ο κανόνας.

Ανοσία μετά τη νόσηση

«Ενώ λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί είχαν προτεραιότητα, μόλις τώρα -επτά μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα- ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί τους», τονίζει. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για «υποκρισία» από την πλευρά της κυβέρνησης και παραπέμπει στα ποσοστά εμβολιασμών των γιατρών, που είχε ανακοινώσει προ μηνών το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της 10ης Μαΐου από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, το 82% των γιατρών είχε τότε εμβολιαστεί, ποσοστό στο οποίο -αν δεν έχει αυξηθεί- πρέπει να προστεθούν και οι γιατροί που έχουν φυσική ανοσία μετά από νόσηση και είτε έχουν κάνει τη μία δόση που τους αναλογεί ή περιμένουν να συμπληρωθεί το εξάμηνο που απαιτείται για να την κάνουν, αλλά και οι πρωτοδιορισθέντες γιατροί που τώρα μπαίνουν στο ΕΣΥ και εμβολιάζονται. Υπάρχει ακόμα ένα μικρό ποσοστό όσων έχουν αντένδειξη, λόγω επιβεβαιωμένης αλλεργίας σε συστατικό των εμβολίων και όσων ο εμβολιασμός έχει μετατεθεί χρονικά, διότι βρίσκονται υπό θεραπεία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί», μας λέει. Η κυβέρνηση, όμως, «αξιοποιεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας ειδικά στους υγειονομικούς, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας, χωρίς να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια με προσωποποιημένες εκστρατείες για να αντιμετωπιστούν οι δισταγμοί και να απαντηθούν τα ερωτηματικά», εξηγεί η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. «Στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης που η ίδια η Επιτροπή Βιοηθικής, που η κυβέρνηση ρώτησε, αναφέρει στο πόρισμά της ως μέρος των κλιμακούμενων ενεργειών, οι οποίες δεν έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης», υπογραμμίζει.

«Η κυβέρνηση από τη μία μιλάει για “υποχρεωτικότητα” εμβολιασμού και από την άλλη αυτά που η ίδια είναι υποχρεωμένη να κάνει για να αντιμετωπιστεί, να αναχαιτιστεί η πανδημία, δεν τα κάνει», αναφέρει η Αφρ. Ρέτζιου, δηλώνει αντίθετη στην αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές των εργαζομένων στο ΕΣΥ και προειδοποιεί ότι η υποχρεωτικότητα «ανοίγει παράθυρο καταπάτησης συνταγματικών δικαιωμάτων, γενίκευσης ή ευκαιρίας για μέτρα σε βάρος εργαζομένων, στο πλαίσιο και των σημερινών ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών στον χώρο της υγείας και της πρόνοιας».

«Πλέον, το 90% των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ έχει ανοσία στον κορονοϊό. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι κίνηση εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, που προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τη μη υλοποίηση του σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ο Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει ότι, με την κίνησή της, αυτή η κυβέρνηση ταυτόχρονα στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία για τους υγειονομικούς, τους οποίους στοχοποιεί.

Ενδεικτικό, μας λέει, το «ατυχέστατο παράδειγμα» του πρωθυπουργού κατά τις προχθεσινές του δηλώσεις, αυτό του «ανεμβολίαστου νοσηλευτή που φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή». «Μετά τα χειροκροτήματα, έρχεται ο εξευτελισμός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και απαιτεί από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των υγειονομικών που παραμένουν άλυτα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το