Η παραχώρηση έγινε με διαδικασίες-εξπρές και χωρίς διαβούλευση με τα κόμματα

Στην ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί τα Κέντρα Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, παραδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Καλαμάτα για να το μετατρέψει σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης. Έτσι έσβησε άδοξα η μακρόχρονη επιθυμία αρκετών στελεχών της Π.Α. να μετατραπεί η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος σε διεθνές κέντρο που θα το διαχειριζόταν η ίδια αποφέροντάς της κέρδος, όσο και στη Μεσσηνία και εν γένει στην οικονομία.

Η παράδοση στην ισραηλινή εταιρεία ELBIT γνωστοποιήθηκε κατά τη συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, όπου εγκρίθηκαν τρία προγράμματα, εκ των οποίων το ένα ήταν η δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, δεν αναφερόταν οτιδήποτε για τη διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για το Κέντρο της Καλαμάτας.

Το ρεπορτάζ, όμως, ανέδειξε ότι στην Επιτροπή έγινε εντονότατη συζήτηση που φορτίστηκε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής κίνησης της κυβέρνησης να παραδώσει τον φάκελο στα μέλη της Επιτροπής το βράδυ της Παρασκευής 18/12 και να ορίσει τη συζήτηση για τη Δευτέρα 21/12. Από την αντιπολίτευση ζητήθηκε να δοθεί χρόνος για περαιτέρω συζήτηση, όμως το αίτημα απορρίφθηκε.

Στη συζήτηση η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε γεωπολιτικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει την απόφασή της. Αντιθέτως το έκαναν χθες στελέχη του υπουργείου, που αναφέρονταν σε συμφωνία «ισχυρού συμβολισμού» που ανοίγει «νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ».

Η συμφωνία με την ισραηλινή ELBIT θα έχει κόστος 1.365 εκατ. ευρώ και ισχύ 22 χρόνια, με την εταιρεία να προσφέρει 10 εκπαιδευτικά M-346 που θα πάρει με leasing. Η εταιρεία επικράτησε έναντι της καναδικής CAE που το κόστος της έφτανε τα 1.254 εκατ. ευρώ για 20 χρόνια. Στόχος είναι, όταν το κέντρο μετατραπεί σε διεθνές, να προσελκύσει εκπαιδευόμενους και από άλλες χώρες, με ισχυρότερες υποψήφιες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Ιταλία.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το