Την παραίτηση του προέδρου του ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ καθηγητή Χρήστου Κακλαμάνη στις αρχές του μήνα, ακολούθησαν σήμερα και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων, φέρνοντας την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως προ των ευθυνών της για τις τεράστιες δυσλειτουργίες που είχε προκαλέσει στο Ίδρυμα η αδιαφορία της ως προς τα ζητήματα που της είχαν τεθεί εδώ και πολλούς μήνες.

Η σύσσωμη παραίτηση της διοίκησης του ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ειδικά την παρούσα περίοδο που κλείνουν οι συμφωνίες για την παραγωγή των σχολικών βιβλίων, επηρεάζει ολόκληρη τη διαδικασία μέχρι τη διανομή των βιβλίων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πέραν όμως της αρμοδιότητας των σχολικών εγχειριδίων, το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία του συστήματος MySchool και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Για τις παραπάνω συνέπειες, ακόμη και για προβλήματα στη μισθοδοσία εκπαιδευτικών, προειδοποιούν και επτά προϊστάμενοι των διευθύνσεων του Ιδρύματος, που με κοινή τους επιστολή προς τη Νίκη Κεραμέως αναφέρουν: 

«Αν και επιχειρησιακά ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των λειτουργιών του Οργανισμού έχει σχεδιαστεί άρτια προκειμένου να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια κρίσιμη και δύσκολη χρονική στιγμή λόγω της πανδημίας, η αδυναμία λήψης των αναγκαίων αποφάσεων και η έλλειψη νόμιμης εκπροσώπησής του, θα παραλύσει άμεσα την πρόοδο των έργων, την υλοποίηση του προϋπολογισμού, την έγκριση και υπογραφή συμβάσεων με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία και υποστήριξη των παραπάνω υποδομών και άλλων έργων που εκτελεί το ΙΤΥΕ, πληρωμών των αναδόχων/προμηθευτών, πληρωμών του προσωπικού και των αναδόχων/προμηθευτών των έργων και της βιβλιοπαραγωγής, διεκδίκηση νέων ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων της Ε.Ε. κ.λπ.».

Αναφορικά δε με τον εσωτερικό κανονισμό του ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, η επικύρωση του οποίου παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 20 μήνες στο υπουργείο Παιδείας, γεγονός το οποίο αποτέλεσε τη βασική αιτία παραίτησης του προέδρου Χρ. Κακλαμάνη, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων τονίζουν: 

«Η πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης του Εσωτερικού Κανονισμού Οργάνωσης και Λειτουργίας (ΚΕΟΛ), επιτείνει, σε συνέχεια των ανωτέρω παραιτήσεων, το κλίμα έντονης ανησυχίας για το μέλλον του ΙΤΥΕ μεταξύ των στελεχών και του προσωπικού ενός Οργανισμού που αποτελεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες τον πλέον αποτελεσματικό τεχνολογικό πυλώνα στήριξης εκπαιδευτικών δράσεων της δημόσιας εκπαίδευσης».

Επιστολή στην υπουργό Παιδείας απέστειλε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ Άγγελος Τσίρμπας με την οποία εκφράζει την ανησυχία των εργαζομένων του Ιδρύματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ αφενός προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στην εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία του ΙΤΥΕ, αφετέρου ενισχύει τις φήμες περί συρρίκνωσης ή ακόμη και κατάργησης του οργανισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το