Μεγάλες φωτιές κατέκαψαν από τα μεσάνυχτα όλο τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Χιλιάδες πρόσφυγες, εκτιμάται τουλάχιστον 12.000, βρίσκονται αυτή την ώρα άστεγοι, κυριολεκτικά στους δρόμους, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για νεκρούς. «Η Λέσβος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Έχει καεί σχεδόν όλο το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, δήλωσε στην τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.  Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα, ενώ “φάντασμα” παραμένει η νέα δομή υγείας εν μέσω έξαρσης της καραντίνας, την οποία είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση. 

Χωρίς την αναγκαία ενημέρωση και με εφαρμογή ακατάλληλων μέτρων, όπως καταγγέλλουν δεκάδες οργανώσεις, κάποιοι αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ενώ άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.

Η ένταση έφερε και επεισόδια, ενώ ξέσπασαν φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Γρήγορα η φωτιά πέρασε μέσα στο ΚΥΤ κάνοντας στάχτη τις εγκαταστάσεις και τα υπάρχοντα χιλιάδων ανθρώπων.  

Μέσα στο χάος και τις αντιδράσεις ορισμένων, η πυροσβεστική αδυνατούσε να εισέλθει και επενέβησαν τα ΜΑΤ που με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης διέλυσαν τους συγκεντρωμένους. Όμως η φωτιά είχε αρχίσει να καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως τα γραφεία της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου κ.α Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου έχει καεί ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλοι κινήθηκαν προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Εκεί κοιμήθηκαν εκατοντάδες κόσμου όλη τη νύχτα μπροστά από παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν στην σελίδα «stonisi.gr» ότι πολύς κόσμος που διέμενε στο ΚΥΤ αγνοείται στα βουνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου ήταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων προσπαθώντας να ελέγξουν το διπλό πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Άντισσα και την Βατούσσα αφήνοντας περί τα δέκα οχήματα στο ΚΥΤ που ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθουν.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
 
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Παράλληλα, στη Λέσβο μεταβαίνει εκτάκτως ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το