Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, οι ΗΠΑ καταβάλλουν στο ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες το 3,87% του ΑΕΠ τους. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα, που καταβάλλει το 2,58% του ΑΕΠ της.

Το ακριβές ποσό που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες ΝΑΤΟ, το 2018 ανέρχεται στα 4,560 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι ξόδεψε 4,326 δισεκατομμύρια εκατομμύρια Ευρώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά λόγω και της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ξοδέψει 4,398 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτη τη Γερμανία, βρίσκονται δημοσιονομικά υπό την πίεση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους ζητεί να καταβάλουν μια πιο μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουν τον στόχο που είναι οι αμυντικές δαπάνες να αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.

Από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας, 10 βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό το 2020. Εκτός από τις ΗΠΑ, οι άλλες εννέα είναι: η Ελλάδα (2,58%), η Βρετανία (2,43%),  η Ρουμανία (με 2,38%), η Εσθονία (με 2,38%), η Λετονία (με 2,32%), η Πολωνία (2,30%),  η Λιθουανία (2,28%), η Γαλλία (2,11%) και η Νορβηγία (2,03%). Πέρυσι ήταν μόνο τρεις (ΗΠΑ, Ελλάδα και Βρετανία).

Η Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται (1,57%), όπως και ο Καναδάς (1,45%) και η Ιταλία (1,43%).

Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως και οι προηγούμενες, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά υποτελής και με υπερβάλλοντα ζήλο υπάκουη στις εντολές των ιμπεριαλιστών πατρόνων της. Ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τους στόχους και τα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, αποδεχόμενη και στηρίζοντας ουσιαστικά την επιθετική, επεμβατική και καταστροφική του δράση ενάντια σε δεκάδες χώρες του πλανήτη. Και μάλιστα όταν χώρες πολύ ισχυρότερες οικονομικά και στρατιωτικά από την Ελλάδα υπολείπονται κατά πολύ των δαπανών που καταβάλλει η χώρα μας, αναλογικά με το ΑΕΠ της.

Καθώς μάλιστα -ειδικά το τελευταίο διάστημα- αποδεικνύεται πεντακάθαρα ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν παρέχει καμιά εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, αλλά πριμοδοτεί την τουρκική προκλητικότητα, η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση και αντιπαράθεση με τις ανάγκες και τα πατριωτικά αισθήματα του λαού μας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το