Στην Κρήτη -και συγκεκριμένα στη ναυτική βάση της Σούδας στα Χανιά- έφτασε το πρωί του Σαββάτου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» – Την Τρίτη θα το επισκεφτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μπορεί να μεταφέρει περί τα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα και έχει πλήρωμα 5.600 ατόμων

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη ναυτική βάση της Σούδας στα Χανιά έφτασε το πρωί του Σαββάτου το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ». Το γιγάντιο αυτό πολεμικό πλοίο, που έχει μήκος 333μέτρα, μεταφέρει 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα και έχει σαν πλήρωμα 5600 άτομα, αντιστοιχεί δηλαδή σε μια μικρή ελληνική πόλη. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου συμπίπτει με την επέτειο του γιορτασμού των 200 χρόνων απ’ την επανάσταση του 1821 και θα το επισκεφθεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσία του γιγάντιου αυτού επιθετικού όπλου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη βάση της Σούδας στην Κρήτη είναι ένα ακόμα βήμα που καταδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο φιλοπόλεμο αμερικάνικο άρμα. Κατ’ αρχάς να θυμίσουμε ότι το αεροπλανοφόρο Αϊνζεχάουερ είχε επισκεφθεί τη Σούδα και τον περασμένο Ιούλιο επιστρέφοντας απ’ την περιοχή της Λιβύης και μάλιστα έκανε κοινές ναυτικές ασκήσεις με ελληνικά πλοία και είχε προβληθεί τότε η παρουσία του σαν άμεση στήριξη της χώρας στη διαμάχη της με την Τουρκία, κάτι που φυσικά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Αξίζει όμως να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα.

Από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, με συστηματικό τρόπο είχε αλλάξει η στρατηγική προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική με όλο και πιο ανοιχτά βήματα προς το μέρος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Μάλιστα ο ίδιος ο Τσίπρας με δηλώσεις του αναγνώριζε την σοβαρότητα και υπευθυνότητα της πολιτικής Τράμπ, κάτι που είχε ξαφνιάσει ορισμένους και είχε προκαλέσει τα θετικά σχόλια της ΝΔ και του Μητσοτάκη για το νέο προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Στα πλαίσια της νέας αυτής στρατηγικής προσφέρθηκαν νέες βάσεις στις στρατιωτικές αμερικανικές δυνάμεις, που ξεκινούσαν απ’ το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, περνούσαν απ’ τη Λάρισα και τη Μαγνησία και έφταναν μέχρι τη νέα αναβάθμιση της Σούδας και γενικότερα της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, και με την αιγίδα των γερακιών της Ουάσιγκτον, οργανώθηκαν διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες της Βαλκανικής, που εξυπηρετούν καθαρά τα αμερικάνικα συμφέροντα, που επιχειρούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επιρροή του Ρώσικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο εξαιτίας της αστάθειας που υπάρχει με την πολιτική Ερντογάν στη γειτονική Τουρκία.

Η πολιτική αυτή της άρχουσας τάξης έχει τη σφραγίδα της συναίνεσης των βασικών αστικών δυνάμεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, ενώ και το ΚΚΕ κράτησε σχετικά χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, δέσμιο της πολιτικής του που βλέπει την Ελλάδα σαν ένα ακόμα κρίκο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας και όχι σαν αποτέλεσμα της ολόπλευρης εξάρτησης της χώρας απ’ τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, εκτιμώντας την πολιτική της ντόπιας ολιγαρχίας και την ολοένα και πιο σφιχτή εξάρτηση απ’ τα αμερικανονατοϊκά σχέδια, με διαδοχικές του ανακοινώσεις κατάγγειλε την πολιτική της εξάρτησης και υποτέλειας.

Έτσι τον Οκτώβρη του 2019 η κομματική οργάνωση Βόλου κατάγγειλε τα σχέδια της εγκατάστασης βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανωβίκειο και την παρουσία για πρώτη φορά χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων, ενώ το Νοέμβρη του 2020 κατάγγειλε τα σχέδια της μετατροπής του λιμανιού του Βόλου σε αμερικανονατοϊκή βαση. Ανάλογες καταγγελίες έκανε το Μ-Λ ΚΚΕ για την Αλεξανδρούπολη καθώς και για τα σχέδια των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας και γενικότερα της Κρήτης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αφορμή τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση του ’21, προσπαθεί να αποκρύψει τη δουλικότητα και την πολιτική της υποτέλειας που εφάρμοσαν και τότε οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες μετέτρεψαν τη χώρα σε παρία των ξένων συμφερόντων. Η ίδια πολιτική συνεχίζεται και σήμερα, με όλους τους παράγοντες της ντόπιας ολιγαρχίας να γιορτάζουν την πολιτική της ξενοδουλείας που επέβαλαν και όχι φυσικά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Γιώργος Σόφης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το