Η χιλιανή κυβέρνηση αναγκάζεται να επιστρέψει στις συνομιλίες με τους εκπαιδευτικούς

Οι χιλιανοί καθηγητές απεργούν ήδη έξι βδομάδες και μετέχουν σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντας τις κακές συνθήκες και την εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σχεδόν το 70% των εκπαιδευτικών συμμετείχαν στην απεργία και στις πορείες σε όλη τη Χιλή.

Στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο Σαντιάγκο ζήτησαν για άλλη μια φορά άμεση λύση για την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Δημόσια Εκπαίδευση της χώρας.

Συγκεκριμένα ζητούν χρηματοδότηση για τα σχολεία και καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και να μη γίνουν προαιρετικά τα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής Αγωγής και των Καλλιτεχνικών. Παράλληλα, ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

“Αυτό που μάς κινητοποίησε” , ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Δασκάλων, “είναι τα διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία αφορούν την εκπαίδευση σε βάθος. Το υπουργείο μάς έχει σχεδόν εγκαταλείψει και αγνοεί πλήρως πολύ συγκεκριμένα προβλήματα: ποντίκια στα σχολεία, έλλειψη χρημάτων για βασικές λειτουργικές ανάγκες, ανυπαρξία παιδαγωγικού υλικού, μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μισθών και αμοιβών  κ.ά.”.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι αν και υπήρξαν μακροχρόνιες συνομιλίες με το υπουργείο, κατά την τελευταία συνάντηση, όταν έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία, η κυβέρνηση παρουσίασε επιστολή με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα από τα προβλήματα.

Η Εθνική Επιτροπή Παιδείας, εν τω μεταξύ, δήλωσε την πρόθεσή της να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ένωσης Δασκάλων και κυβέρνησης.

Η Υπουργός Παιδείας Marcela Cubillos, μπροστά στο αρραγές μέτωπο των απεργών,  αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα επιστρέψει στο διάλογο αφού προσπάθησε προηγουμένως να πιέσει την ένωση να εγκαταλείψει την απεργία. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί θέτουν ως προϋπόθεση για να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας  τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με τα εκκρεμή σημεία από τον κατάλογο των αιτημάτων τους.

Η κ. Cubillos κάλεσε τον πρόεδρο της Ένωσης Καθηγητών, Μάριο Αγκουλάρ, να συναντηθούν  για να προτείνει μια “εναλλακτική λύση” για να σταματήσει η απεργία.

Ο ίδιος ο Aguilar επιβεβαίωσε την πρόταση για τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, και χαρακτήρισε την αλλαγή στάσης της Cubillos ως θετική. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών για τις απειλές που δέχονται και για τους χαρακτηρισμούς τους ως  «εχθρών».

Ελπίζει επίσης ότι το υπουργείο θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των αιτημάτων της ένωσης. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η συνάντηση δεν εξασφαλίζει λύσεις ή αναγνώριση των αιτημάτων τους. Επίσης, δεν διασφαλίζει το τέλος των κινητοποιήσεων των έξι εβδομάδων που θα εξαρτηθούν από συγκεκριμένα αποτελέσματα και τελικά θα αποφασιστούν από τους εκπαιδευτικούς.

με πληροφορίες από το telesur

———————————Διάβασε και αυτό:

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το