Μια κρίσιμη εκλογική μάχη δίνεται αύριο Τρίτη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπου οι εκλογές για τη Γερουσία θα κρίνουν ποιο από τα δύο κόμματα θα κερδίσει και τον έλεγχο του Σώματος. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν ήδη τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν κερδίσουν και αυτή την επαναληπτική εκλογική διαδικασία, ο Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να κυβερνήσει έχοντας στο πλευρό του και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα.

Ενδεικτικό της πίεσης και τις κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Τζο Μπάιντεν, μεταβαίνουν σήμερα στην πολιτεία, την οποία παραδοσιακά κερδίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για να στηρίξουν τους υποψηφίους των κομμάτων τους. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, ελπίζουν ότι μπορεί να ανατρέψουν την κυριαρχία των Ρεπουμπλικάνων, καθώς για πρώτη φορά από το 1992, ο Τζο Μπάιντεν νίκησε στις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Η Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει Δημοκρατικό γερουσιαστή για περισσότερα από 20 χρόνια. Ωστόσο, αν καταφέρουν να επικρατήσουν ο Ράφαελ Γουόρνοκ και ο Τζον Όσοφ, οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι. Σε αυτή την περίπτωση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα έχει, βάσει Συντάγματος, την καθοριστική ψήφο. Αυτό θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να εφαρμόσει πιο εύκολα το πρόγραμμά του, καθώς θα ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Η 50χρονη Κέλι Λέφλερ και ο Ντέιβιντ Περντιού, 71 ετών, είναι οι δύο υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος: ο Όσοφ είναι αντίπαλος του Περντιού, ενώ ο Γουόρνοκ της Λέφλερ.

«Όλα παίζονται» στις εκλογές της Τρίτης, «το μέλλον της χώρας μας», τόνισε η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης από τη Σαβάνα.

Για τους Ρεπουμπλικάνους, από αυτή την εκλογή διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. «Είμαστε το τείχος προστασίας που θα εμποδίσει τον σοσιαλισμό να φτάσει στην Αμερική», τόνισε η Λέφλερ μιλώντας σε εκδήλωση στο Κάρτερσβιλ.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες μόλις ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, εξακολουθεί να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου. Δώδεκα γερουσιαστές, ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν επίσης το αποτέλεσμα των εκλογών στις κρίσιμες πολιτείες, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κίνηση περισσότερο εντυπωσιασμού, παρά ουσίας, καθώς όλοι οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα επικυρώσουν το αποτέλεσμα των πλέον πολωμένων εκλογών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, έχει προκληθεί σάλος μετά την αποκάλυψη χθες Κυριακή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, είχε ασκήσει πιέσεις από τηλεφώνου στον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, ζητώντας του «να βρει» τις σχεδόν 11.780 ψήφους που χρειάζονταν για να ανατραπεί η ήττα του στην πολιτεία κλειδί.

Πάντως, παρά τις συγκαλυμμένες απειλές, ο Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος, απέρριψε την «πρόταση», την οποία η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας». Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με την Κέλι Λέφλερ, υποψήφια του κόμματος, για τη θέση στη Γερουσία, να αποφεύγει πάντως να πάρει θέση.

Στρατιωτικοί προειδοποιούν

Εν μέσω αυτής της κατάστασης πόλωσης, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να συντηρεί, δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ που βρίσκονται στη ζωή τάχθηκαν εναντίον οποιασδήποτε ανάμιξης των ένοπλων δυνάμεων στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη το τρέχον διάστημα.

Με άρθρο, που συνυπέγραψαν και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Washington Post, οι δέκα πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ, καλούν το Πεντάγωνο να δεσμευτεί στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η προτροπή τους καταγράφεται ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει μεθαύριο Τετάρτη ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και θα διαδεχθεί την 20ή Ιανουαρίου τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

«Τυχόν προσπάθεια να εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος», εκτιμούν οι υπογράφοντες, δύο από τους οποίους (Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ) υπηρέτησαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνουν ακόμη πως όσοι επιδιώξουν να εμπλέξουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες, από επαγγελματική και δικαστική σκοπιά.

Οι πρώην υπουργοί Άμυνας υπενθυμίζουν ότι με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 1860 και τη νίκη του Αβραάμ Λίλκολν, που ακολουθήθηκε από την απόσχιση των πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς και τον εμφύλιο, οι ΗΠΑ έχουν ρεκόρ ειρηνικών μεταβιβάσεων της εξουσίας. «Αυτή η χρονιά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση», προσθέτουν.

Οι δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας δεν ξεκαθαρίζουν τον λόγο που τους ώθησε να κάνουν αυτή τη δημόσια παρέμβαση, ωστόσο υπήρξαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ κατά τα οποία συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο, ωστόσο οι υπογράφοντες, κι από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, θυμίζουν ότι οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών σε πολλές πολιτείες απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια και οι κυβερνήτες τους έχουν κυρώσει τα αποτελέσματα επίσημα.

«Οι εκλογές διεξήχθησαν. Έγιναν ανακαταμετρήσεις και έλεγχοι. Οι συναφείς αμφισβητήσεις επιλύθηκαν στα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες κύρωσαν τα αποτελέσματα. Και το εκλεκτορικό σώμα ψήφισε», αναφέρουν.

«Η ώρα για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων πέρασε· είναι πλέον η ώρα για την τυπική καταμέτρηση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος» από το Κογκρέσο, «όπως ορίζει το Σύνταγμα», προσθέτουν και καλούν τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να διευκολύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν και να «απόσχουν από οποιαδήποτε πολιτική ενέργεια θα μπορούσε να υπονομεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της νέας ομάδας».

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το