Σωματείο Εργαζομένων Public

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Η εργασιακή μας καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να «ζούμε σε κανένα σύννεφο». Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην εργασία μας συσσωρεύονται σε απελπιστικό βαθμό. Συνιστά σχεδόν καθολικό φαινόμενο η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα καταστήματα, σχεδόν σε όλα τα τμήματα και πόστα. Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται από το γεγονός ότι οι προσλήψεις όχι μόνο γίνονται με το σταγονόμετρο αλλά είναι πια κανόνας σχεδόν όλες οι νέες προσλήψεις στα καταστήματα να αφορούν προσωπικό μερικής απασχόλησης. Αν αναλογιστεί κανείς: το επίπεδο του μισθού που για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στα καταστήματα είναι στο ύψος του κατώτατου μισθού, την περίοδο «δοκιμασίας» με αλλεπάλληλες ψυχοφθόρες ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και τις πιεστικές συνθήκες εργασίας στις οποίες θα αναφερθούμε και παρακάτω, δεν είναι απορίας άξιο γιατί οι παραιτήσεις είναι τόσο συχνό φαινόμενο.Την ίδια στιγμή, το σχέδιο συγχώνευσης καταστημάτων, όπου εφαρμόστηκε, συνοδεύτηκε από πάμπολλες απολύσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων για συμβασιούχους συναδέλφους παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό που είναι εμφανείς σε όλα τα καταστήματα και παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν για το αντίθετο.

Η πίεση από την έλλειψη προσωπικού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την αύξηση των «καθηκόντων» σε κάθε πόστο όπου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί με απαίτηση λίγο πολύ ο κάθε συνάδελφος να εντάξει στα καθήκοντά του την συμπληρωματική πώληση, την τιμολόγηση από τον ίδιο με genie (το ταμείο δηλαδή χωρίς το ανάλογο επίδομα), τη δανειοδότηση (μέσω klarna ή Εθνικής), την προώθηση audiobooks, πρόσθετων εγγυήσεων (safety) και πολλών άλλων που μας έχουν μετατρέψει σε promoters και πολυτεχνίτες με μισθούς πείνας. Η πίεση αυτή μάλιστα γίνεται όλο και εντονότερη αφού για όλα τα παραπάνω υπάρχει στοχοθεσία (με ελάχιστη επαφή με την πραγματικότητα και ολοένα και αυξανόμενη) και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο αφού κάθε φορά που δεν πιάνονται οι στόχοι –κάτι αναμενόμενο, όσο αυξάνονται τα καθήκοντα και μειώνεται το προσωπικό– οι πιέσεις από προϊσταμένους, διευθυντές, περιφερειακούς διευθυντές (οι οποίοι όσο ανεβαίνουν στην ιεραρχία παίρνουν και τα ανάλογα μπόνους για αυτούς τους στόχους) γίνονται αφόρητες ενώ έχουν και την τάση να γίνονται «αόρατες» στη διοίκηση της εταιρείας όταν φέρνουν αποτελέσματα. Δεν είναι σπάνιο μάλιστα να παίρνουν χαρακτήρα εξευτελιστικό για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων ή και χαρακτήρα παρενόχλησης κάθε είδους (ηθικής, σεξουαλικής κ.λπ.). Κάθε είδους αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή για το σωματείο μας και δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή από καμία συναδέλφισσα και κανέναν συνάδελφο!

Μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη περίοδο. Η ήδη αφόρητη κατάσταση που διαμορφώνεται από την έλλειψη προσωπικού, τον φόρτο εργασίας, τους πενιχρούς μισθούς μας, τις απολύσεις και την ανασφάλεια του αν θα έχουμε αύριο δουλειά, θα συνεχιστεί και θα χειροτερέψει μέσα από το σχέδιο συγχωνεύσεων και κλεισίματος καταστημάτων που έχει ξεκίνησει με τις απολύσεις να είναι δεκάδες. Θα χειροτερέψει επίσης διότι όπως όλα τα φαινόμενα δείχνουν η νέα κυβέρνηση θεωρεί ότι το ποσοστό με το οποίο κέρδισε τις εκλογές της δίνει άφεση αμαρτιών για τους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για τα μισά του μήνα, για την εξοντωτική ακρίβεια, για τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη και πάει λέγοντας. Η επιλογή προσώπων στη σύνθεση της δείχνει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει την κατάργηση και καταπάτηση ακόμη και των ελάχιστων και στοιχειωδών δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει. Η αλαζονεία της και η φιλοεργοδοτική της πολιτική θα οξύνει τα φαινόμενα εργοδοτικής και διευθυντικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας. Η εργασιακή μας εκμετάλλευση, ο εξευτελισμός, οι παρενοχλήσεις παντός είδους και η καθημερινή λάσπη που δεχόμαστε κάθε μέρα, θα πολλαπλασιαστεί!

Για άλλη μια φορά, εμείς οι εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να έχουμε παρά μόνο ο ένας τον άλλον. Χωρίς τη δική μας αλληλεγγύη, κινητοποίηση και οργάνωση δεν θα έχουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κυβέρνηση και εργοδότες έχουν κάνει φανερές τις προθέσεις τους. Να κάνουμε κι εμείς το ίδιο! Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολες όμως δεν θα πρέπει να κάνουμε βήμα πίσω, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, γιατί είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να ζούμε σε συνθήκες ανέχειας και φτώχειας.

Είναι η πάλη για την αξιοπρέπεια μας και σε καλούμε να οργανωθείς στο σωματείο για να την δώσουμε όλοι μαζί. Επικοινώνησε μαζί μας, έλα στις συνελεύσεις που κάνουμε μια φορά τον μήνα στα γραφεία μας, μίλησέ μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις. Οργανώσου στο Σωματείο σου. Δεν είσαι μόνη! Δεν είσαι μόνος!

Απαιτούμε:

– Προσλήψεις με πλήρη και σταθερή εργασία για την πλήρη στελέχωση όλων των καταστημάτων, τμημάτων και πόστων.

– Αυξήσεις στους μισθούς, μισθολογικές ωριμάνσεις, επίδομα γάμου και τέκνων, επίδομα διαχειριστικών λαθών ταμείων, άδεια εμμήνου ρύσεως για τις συναδέλφισσες!

–  Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!

Καμιά συνάδελφος μόνη της, κανένας συνάδελφος μόνος του!

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public

email επικοινωνίας: public.wor@gmail.com

Facebook: Σωματείο Εργαζομένων Public

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το