Με αποτυχία σημαδεύτηκε και στην Κατερίνη η προσπάθεια ακροδεξιών ομάδων να περάσουν τα ρατσιστικά τους μηνύματα μέσα στα σχολεία. Τριάντα νεαροί μετά βίας συγκεντρώθηκαν χθες στην πόλη και πορεύτηκαν για λίγο με συνθήματα μίσους που ξεχώριζαν για τη χρυσαυγίτικη προέλευσή τους.

Η αποτυχία των ακροδεξιών να πραγματοποιήσουν για το προσφυγικό μια κινητοποίηση στα σχολεία ανάλογη του Μακεδονικού φαίνεται ότι στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία, αφού κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε χθες σε καμιά σχολική μονάδα του νομού Πιερίας, παρά την εντυπωσιακή προπαγανδιστική κινητοποίηση με αφίσες και συνθήματα, όπως «τα μαθήματα μπορούν να περιμένουν, η σωτηρία της χώρας όχι».

Ηταν πάντως αποκρουστική και αρκούντως απογοητευτική η εικόνα δεκαπεντάχρονων να κραυγάζουν συνθήματα όπως «είναι μια απάτη το προσφυγικό, η πραγματικότητα είναι εποικισμός» ή το «θέλουμε Ελληνόπουλα μέσα στα σχολειά και όχι μουσουλμάνους να φτιάχνουνε τζαμιά» και το «έξω οι λάθρο από την Ελλάδα».

Στον αντίποδα, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές της Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν δράσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών. Ηδη συστάθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες ύστερα από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Ψυχολογικού, Αγγλικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ καθώς και της συνέλευσης φοιτητών ΠΑΜΑΚ, της συντονιστικής επιτροπής του Τμήματος ΕΚΠ και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, η δημιουργία της επιτροπής «έρχεται ως λύση στην ανάγκη δραστηριοποίησής τους ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς και έκφρασης της αλληλεγγύης τους στους πρόσφυγες μέσα σε σύνθετες εξελίξεις στη χώρα και την περιοχή μας».

Στην Κατερίνη μια χούφτα ακροδεξιοί προσπάθησαν μάταια να ξεσηκώσουν μαθητές με πορεία μίσους

Στον προγραμματισμό τους περιλαμβάνεται μέρα συλλογής φωτογραφικού υλικού για το προσφυγικό και έκθεση φωτογραφίας στις σχολές (Τετάρτη 13/11), προβολή ταινίας με θέμα τον πόλεμο στο αμφιθέατρο της Ιατρικής ΑΠΘ (Πέμπτη 14/11) και μεγάλη εκδήλωση μαζί με την ΕΔΥΕΘ, με τίτλο «Δίνουμε το χέρι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα μας» (Σάββατο 16/11).

Με ανακοίνωσή της εξάλλου η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί σε γενικές συνελεύσεις στα σχολεία και συζητήσεις στα 5μελή και 15μελή συμβούλια με τελικό στόχο την πραγματοποίηση μεγάλης συναυλίας στα μέσα Δεκεμβρίου αφιερωμένης στους πρόσφυγες.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «δεν είμαστε αδιάφοροι μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν αντέχουμε να βλέπουμε τις εικόνες φρίκης του πολέμου. Δεν ανεχόμαστε τους φασίστες και τις ιδέες τους στα σχολεία και τις γειτονιές μας. Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και τα παραμύθια που μας λένε!».

Καλωσορίζοντας τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, διεκδικούν τη δημιουργία τμημάτων ένταξης για όλα τα προσφυγόπουλα, την πρόσληψη καθηγητών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, μεταφραστών και διερμηνέων και όπως τονίζουν, «υψώνουμε τείχος στους φασίστες και το ναζιστικό τους δηλητήριο, αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε φασιστική, ρατσιστική ιδέα. Οπλο μας είναι η αλληλεγγύη!!!».

Περί τους τριάντα ακροδεξιούς, κυρίως μεταφερόμενοι –ανάμεσά τους και ο επικεφαλής των «Ενωμένων Μακεδόνων»– συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ έξω από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις στα διαψευσμένα σενάρια περί εγκατάστασης προσφύγων στο εγκαταλειμμένο νοσοκομείο «Παναγία». Απέναντί τους πάντως αυτή τη φορά παρατάχθηκαν με πανό και δεκάδες δημοκρατικοί πολίτες.

Οι ακροδεξιοί δεν σταμάτησαν στιγμή τις προκλήσεις με ύβρεις, συνθήματα και χυδαιότητες κατά των μεταναστών ή τα γνωστά χρυσαυγίτικα συνθήματα εναντίον αναρχικών και… μπολσεβίκων. Από την απέναντι πλευρά δεν υπήρξαν απαντήσεις, ενώ παρούσα ήταν και αστυνομική δύναμη που δεν χρειάστηκε να επέμβει.

Πηγή: Απόστολος Λυκεσάς – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το