Τον Φεβρουάριο η τοπική εβραϊκή κοινότητα προσέφυγε, ματαίως, για να εμποδίσει τις αρχές να χρησιμοποιούν υδροκυάνιο στις εκτελέσεις

Εναλλακτικές λύσεις στο χρονοντούλαπο της εφιαλτικής Ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των ναζιστικών θηριωδιών με τους θαλάμους αερίων στους οποίους εξόντωναν Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και Ρομά, φαίνεται πως αναζητούν στις ΗΠΑ οι αρχές φυλακών για την εκτέλεση κρατουμένων σε ορισμένες πολιτείες όπου παρατηρείται ελλείψεις σε υλικά για θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα.

Χτες, για παράδειγμα, προκλήθηκε σάλος στην Αριζόνα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας όρισε για τις 8 Ιουνίου την εκτέλεση του Φρανκ Άτγουντ που καταδικάστηκε το 1987 σε θάνατο για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού καλώντας τον να επιλέξει μεταξύ ενός θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος ή του θαλάμου αερίων!

The execution chamber at the Arizona state prison in Florence.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι σωφρονιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν υδροκυάνιο, το βασικό συστατικό του Zyklon-B, που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης για την εξόντωση των κρατουμένων.

Κατά τραγική ειρωνεία η μητέρα του θανατοποινίτη ήταν Εβραία και έφυγε από την Αυστρία το 1939 για να γλιτώσει από τους Ναζί εξήγησε ο Τζο Πέρκοβιτς.

Στις ΗΠΑ, μόνο επτά Πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση αερίων για την εκτέλεση κρατουμένων. Στην πράξη, καμία δεν έχει κάνει τέτοια εκτέλεση από το 1999.

Οι περισσότερες εκτελέσεις γίνονται εδώ και χρόνια με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος.

Οι αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτού του πρωτοκόλλου  και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών να εφοδιάσουν τις σωφρονιστικές υπηρεσίες με τέτοια σκευάσματα οδήγησαν στην αναβολή πολλών εκτελέσεων τα τελευταία χρόνια.

Στην Αριζόνα δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση από το 2014, καθώς τότε ένας θανατοποινίτης έπαθε σπασμούς και αγωνιούσε για δύο ώρες μέχρι να πεθάνει, αφού του χορηγήθηκε το ενέσιμο διάλυμα.

Οι αρχές της Αριζόνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις εκτελέσεις από φέτος.

Πριν από τον ‘Ατγουντ είναι προγραμματισμένο να εκτελεστεί την επόμενη βδομάδα, στις 11 Μαΐου, ο Κλάρενς Ντίξον, που καταδικάστηκε για τον φόνο μιας φοιτήτριας.

Και εκείνος είχε στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να δηλώσει αν επιθυμεί να εκτελεστεί σε θάλαμο αερίων. Η σιωπή του σήμαινε ότι δεχόταν να εκτελεστεί με ενέσιμο διάλυμα.

Τον Φεβρουάριο η τοπική εβραϊκή κοινότητα προσέφυγε, ματαίως, για να εμποδίσει τις αρχές να χρησιμοποιούν υδροκυάνιο στις εκτελέσεις.

«Είναι τρομακτικό που η Αριζόνα επέλεξε το Zyklon-B, το χημικό προϊόν που χρησιμοποίησαν οι Ναζί στο Άουσβιτς για να σκοτώσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους», εξήγησε ο Τιμ Εκστάιν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας του Μεγάλου Φοίνιξ (JCRC).

Τον Απρίλιο η Νότια Καρολίνα προκάλεσε σάλο όταν ζήτησε από έναν θανατοποινίτη να επιλέξει αν θέλει να εκτελεστεί στο εκτελεστικό απόσπασμα ή στην ηλεκτρική καρέκλα. Η εκτέλεση τελικά ανεστάλη την τελευταία στιγμή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το