Μία ακόμα «φυλακή» προσφύγων σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς βρίσκεται ήδη στα «σκαριά» η μετατροπή της δομής στον Κατσικά Ιωαννίνων σε ένα περίκλειστο και επιτηρούμενο γκέτο με τσιμεντένια τείχη και 24ωρη επιτήρηση οικογενειών με μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες, το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει εργασίες ανέγερσης τείχους περιμετρικά της δομής, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί σιδερένιες δοκοί, πάνω στις οποίες θα εγκατασταθούν προκάτ στοιχεία από μπετόν.

Θεωρητικά, η προσφυγική δομή στον Κατσικά είναι ανοιχτή και δεν αποτελεί κέντρο κράτησης, όπως εκείνα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση υψώνει τείχη, κλείνοντας μέσα οικογένειες με μικρά παιδιά και όλα αυτά υποτίθεται για το… «καλό» τους!

Οι ανεγέρσεις τειχών σε δομές -όπως αυτές της Ριτσώνας, της Μαλακάσας και αλλού- δείχνουν όπως φαίνεται το δρόμο που θα ακολουθηθεί και στον Κατσικά. Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς προσφύγων, δημιουργώντας ουσιαστικά αίσθημα ανασφάλειας παρά «προστασίας».

Ουσιαστικά, κόντρα στις διακηρύξεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι προσφυγικές δομές μετατρέπονται σε «φυλακές», «αποθήκες» ανθρώπων και περίκλειστα γκέτο.

Παράλληλα, η αυστηρή επιτήρηση -που περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου και εξό­δου κατά τις νυχτερινές ώρες, σύστημα παρακολούθησης των προσφύγων σε 24ωρη βά­ση και ελέγχους επί ελέγχων- δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το χαρακτηρισμό «ανοιχτή δομή».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάλογες εργασίες «περίφραξης και εγκατάστασης υποδομών ασφάλειας» πραγματοποιούνται ή σχεδιάζονται και σε άλλες προσφυγικές δομές ανά την Ελλάδα.

Η απαγόρευση εξόδου από την κλειστή δομή της Σάμου συνεχίζεται

Την ίδια ώρα, η απαγόρευση εξόδου από την προσφυγική δομή στη Σάμο καλά κρατεί.

Όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ενάμιση μήνα μετά την αντίθετη απόφαση δικαστηρίου, η διοίκηση της κλειστής ελεγχόμενης δομής του νησιού εξακολουθεί και επιβάλλει αδιακρίτως το συγκεκριμένο μέτρο απαγόρευσης εξόδου σε όλους τους διαμένοντες που δεν διαθέτουν δελτία αιτούντων άσυλο, παρά τις διαψεύσεις και τις αντίθετες διαβεβαιώσεις.

Μάλιστα, φέρεται να μην επιδίδει εγγράφως τις αποφάσεις επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου και δεν παρέχει εξηγήσεις που να δικαιολογούν την επιβολή του μέ­τρου, ερχόμενη έτσι σε ευθεία αντίθεση με το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου.

Οι πρακτικές αυτές αποτελούν μια μικρή μόνο εικόνα για το τι αντιμετωπίζουν ήδη ή θα αντιμετωπίσουν μελλοντικά στις υπόλοιπες δομές της χώρας χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και ένα «παράθυρο» σε μια καλύτερη ζωή, κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση και το θάνατο.

Διώξεις σε Λέσβο και Χίο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα ΚΥΤ

Παράλληλα, σε διώξεις εναντίον όσων αντιδρούν στην κατασκευή του νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Λέσβο, στην περιοχή Βάστρια, προχώρησε η αστυνομία, με δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του νησιού.

Στο στόχαστρο των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών μπήκαν στελέχη της αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές που κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, όπως αυτό της διέγερσης σε βία και διχόνοια.

Η δικογραφία αφορά τρεις προέδρους κοινοτήτων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Βάστρια, ένας εκ των οποίων είναι στέλεχος του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Παράλληλα οι διώξεις αφορούν και ένα δημοτικό σύμβουλο.

Ακόμα, τέσσερα άτομα νεαρής ηλικίας διώκονται για φθορά ξένης περιουσίας και για διατάραξη κοινής ειρήνης σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίκη έχει οριστεί για τις 26 Μαΐου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα για τους εμπρησμούς που επισύρουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Παρόμοια δικογραφία που αναφέρεται σε αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα έχει σχηματιστεί και στη Χίο από το Λιμεναρχείο και αφορά 20 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές που φέρονται να ενεπλάκησαν στη ματαίωση της προσέγγισης στο λιμάνι του πλοίου «Πελαγίτης» που μετέφερε τα μηχανήματα για τη νέα προσφυγική δομή στο Θόλος.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το