Στα Εξάρχεια μαζί με τα ΜΑΤ εισβάλλει το Real Estate – Οι ναρκομαφίες ζουν και βασιλεύουν - Media

Τη δυστοπική εικόνα μιας γειτονιάς με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, κλειστά μικρομάγαζα, πανάκριβα ενοίκια και βεβαίως απονεκρωμένη από πολιτικές διεργασίες, με «πολιορκητικό κριό» τις ναρκομαφίες και τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, περιέγραψαν ως το προωθούμενο «μοντέλο» για τα Εξάρχεια οι ομιλητές της συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων.

Πρόκειται για μια νεοσυσταθείσα πρωτοβουλία με σκοπό την οργάνωση αντιστάσεων στη γειτονιά μπροστά στις αλλεπάλληλες επιχειρήσεις της αστυνομίας στα Εξάρχεια, που έχουν συνοδευτεί από καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία, όπως μεταξύ άλλων η ρήψη δακρυγόνου σε εσωτερικό χώρο και οι επίθεση σε θαμώνες καφετέριας. Ήδη διοργάνωσε μία μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περίπου 5.000 ανθρώπων, ενώ «στα σκαριά» βρίσκεται και νέα κινητοποίηση που θα κατευθυνθεί από τα Εξάρχεια προς το δημαρχείο της Αθήνας.

«Τα Εξάρχεια είναι σχεδόν κατεχόμενα», σημείωσε ο Ανδρέας Κριτσοτάκης αναφερόμενος στη διαρκή παρουσία πάνοπλων αστυνομικών της ΕΛΑΣ στην περιοχή και τις συχνές κατασταλτικές επιχειρήσεις στη γειτονιά, κατηγορώντας παράλληλα τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ότι συμφωνεί με το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τα Εξάρχεια και προωθεί τα ευρύτερα σχέδια gentrification (εξευγενισμού) στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκαθάρισε ότι, αντίθετα από την εικόνα που προβάλλεται, τα Εξάρχεια αποτελούν μια περιοχή δημιουργίας και αλληλεγγύης, με κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, θέατρα, σινεμά, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παιδικές χαρές και πάρκα.

«Επί ένα μήνα γινόμαστε μάρτυρες μιας επιχείρησης καταστολής με στόχο να αδειάσει η γειτονιά από τους κατοίκους. Να μπει το Real Estate, να κλείσουν τα μικρά μαγαζιά», ανέφερε η Μαριέττα Σιμεγιάτου που συμμετέχει στον κοινωνικό χώρο Nosotros ο οποίος στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασσικό κτήριο στην οδό Θεμιστοκλέους. Σημείωσε ότι επίτηδες δίνεται έμφαση στα περιστατικά παραβατικότητας στην περιοχή, καθώς στόχος είναι να πέσουν οι τιμές των ακινήτων, οι δρόμοι της περιοχής να αδειάζουν όλο και πιο νωρίς, τα μικρά μαγαζιά να κλείνουν και «οι γειτονιές μας να μετατραπούν σε προϊόντα προς κατανάλωση». Ό,τι μείνει όρθιο από αυτή τη «ριζική τουριστικοποίηση», σύμφωνα με την Μαριέττα, θα μετατραπεί σε αξιοθέατο, σε μία εν εξελίξει διαδικασία gentrification (εξευγενισμού) που θα φέρει περισσότερα κέρδη για τους (μεγάλους) ιδιοκτήτες ακινήτων, απομακρύνοντας τα φτωχότερα στρώματα και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αλλάζοντας δια παντός τον χαρακτήρα της περιοχής. Ήδη, από τα 126.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα στην πλατφόρμα Airbnb πανελλαδικά τα 16.000 βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ η τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί από 3,5 σε 7,5 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο.

Ως πρόσχημα για τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ και τη διαδικασία αλλαγής του χαρακτήρα της περιοχής χαρακτήρισε τις ναρκομαφίες που δρουν στα Εξάρχεια η Άννα Τσαμούρα, κάτοικος της περιοχής που συμμετέχει στο Στέκι Μεταναστών. Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα, που όμως δεν αντιμετωπίζεται με τις επιχειρήσεις των ΜΑΤ στην πλατεία και τους γύρω δρόμους. «Οι ναρκομαφίες εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητες, με την ανοχή της αστυνομίας», ανέφερε καταγγέλλοντας το καθεστώς διαρκών ελέγχων στοιχείων ή ακόμα και σεξιστικών σχολείων από τις διμοιρίες που «στρατοπεδεύουν» στην περιοχή. Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των εκκενώσεων καταλήψεων που στέγαζαν πρόσφυγες ήταν αφενός η μεταφορά των ανθρώπων σε απομονωμένες περιοχές εκτός οικιστικού ιστού, σε άθλιες συνθήκες, αφετέρου η δημιουργία νέων αστέγων στους δρόμους των Εξαρχείων. Εξάλλου, σύμφωνα με την Άννα, στόχος των επιχειρήσεων ήταν «να πατάξουν τους ευάλωτους που η ζωή τους δεν έχει την ίδια αξία», περιγράφοντας τη διαδικασία ως «από την αξιοπρέπεια στις σκηνές». Σημείωσε δε ότι τα Εξάρχεια συνολικά στοχοποιούνται λόγω της δραστηριοποίησης πολλών συλλογικοτήτων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου με αποτέλεσμα να εντοπίζεται «περιορισμένος χωρικά ο εσωτερικός εχθρός».

Το Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο Εξαρχείων θα πραγματοποιεί ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Τρίτη, με στόχο την διοργάνωση δράσεων για την αντιστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, ενάντια στις κατασταλτικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ αλλά και τις ναρκομαφίες, καθώς και το ευρύτερο σχέδιο εξευγενισμού της γειτονιάς και ευρύτερα του κέντρου της Αθήνας.

Πηγή: Γιώργος Μουρμούρης – topontiki.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το