Επιδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κλήτευση για εκδίκαση της έφεσης του ΥΠΑΙΘ για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών – Απάντηση των εκπαιδευτικών με απεργία και διαδήλωση την Δευτέρα

Επιδόθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κλήτευση για εκδίκαση της έφεσης για την απεργία αποχή στην Αξιολόγηση τη Δευτέρα 11/10 ώρα 12:00 στο Εφετείο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βιάζεται να βάλει οριστικό τέλος στην αποχή στην οποία προχωρούν μαζικά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα των Ομοσπονδιών.

Αλλά και σήμερα Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας έστειλε αιφνιδιαστικά κλήτευση στην ΑΔΕΔΥ για το ίδιο θέμα η οποία θα εκδικαστεί εντός της ημέρας.

Τι ζητάει το Υπουργείο Παιδείας; Να αναγνωρισθεί ότι η απεργία αποχή για την αξιολόγηση είναι όχι μόνο «παράνομη» αλλά και «καταχρηστική», να απαγορευτεί η συνέχιση της απεργίας-αποχής, να επιβληθούν χρηματικές ποινές 10.000 σε κάθε μία από τις Ομοσπονδίες, να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί και να καταδικαστούν οι Ομοσπονδίες σε δικαστικά έξοδα.

efesi.jpg

Όπως είναι γνωστό η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ μια ημέρα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση έκαναν έφεση

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα καθώς υπάρχουν σημαντικές πιέσεις από τους εκπαιδευτικούς και πολλά πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία να αλλάξει ο τόπος συγκέντρωσης και να κατευθυνθεί η διαδήλωση προς το Εφετείο. 

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει ακάθεκτη τον ολομέτωπο κατά της εκπαιδευτικής κοινότητας που αντιδρά μαζικά στην αξιολόγηση. Άλλο τόσο φανερό είναι ότι η στάση αυτή του Υπουργείου ρίχνει “λάδι στη φωτιά” καθώς, μετά την είδηση της εσπευσμένης εκδίκασης της έφεσης, “απογειώνεται” η αγανάκτηση του εκπαιδευτικού κόσμου, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν μέλη των εκπαιδευτικών σωματείων, θα φανεί την Δευτέρα στη μαζικότητα της απεργίας και της πανεκπαιδευτικής συγκέντρωσης.

Η συμμετοχή στην απεργία ως τώρα

Στο μεταξύ, η συντριπτική πλειόνοτητα εκπαιδευτικών και σχολείων έχουν ψηφίσει απεργία αποχή για τον απολογισμό των σχολικών μονάδων που σε πρώτη φάση είχε ημερομηνία κατάθεσης την 30η Σεπτεμβρίου ενώ ακόμη και με βάση τα στοιχεία του ΙΕΠ που αφορούν κατάθεση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της έκθεσης αξιολόγησης του σχολικού έτους 2020-21 η συμμετοχή στην απεργία αποχή είναι μαζική και ανέρχεται στο 69% των σχολικών μονάδων.

Όπως σημειώνει ο εκπαιδευτικός Πάνος Ντούλας ο αριθμός των δημόσιων σχολείων στο τέλος του 2019 που είναι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε ήταν 12.643 (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ). Υπάρχουν επίσης άλλα 999 ιδιωτικά, δηλαδή, σύνολο 13.642.

Το υπουργείο δήλωσε ότι έχουν υποβάλει έκθεση αποτίμησης 4.817 συνολικά μέχρι τώρα, δηλαδή 36%.

Αν υποθέσει κανείς όμως ότι στα ιδιωτικά έγινε παντού αποτίμηση, τότε ο αριθμός των δημόσιων σχολείων που υπέβαλαν είναι περίπου 3.900 σε σύνολο 12.643, δηλαδή 31%.

Επομένως, η αποχή είναι επισήμως στο 69%, χωρίς να υπολογίζουμε ότι σε αρκετά σχολεία υπήρξαν και άλλα φαινόμενα πχ ο διευθυντής να ανεβάζει μόνος του έκθεση ή να ανεβαίνουν κενές εκθέσεις κτλ.

Παρά τις πιέσεις, τις απειλές για πειθαρχικά, τον εκφοβισμό, τις δικαστικές αποφάσεις κ.ά., περίπου το 70% των δημοσίων σχολείων, επιμένουν στην απεργία αποχή. 

Σχετικά με την απεργία της Δευτέρας

Για την Δευτέρα υπάρχει ήδη προκηρυγμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Αυτό που απομένει είναι να καθοριστεί ο χώρος συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών μετά τις νέες εξελίξεις. 

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει καλέσει σε κινητοποιήσεις τόσο στην πρωτεύουσα όσο και πανελλαδικά.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το