Την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εξετάσεων Πιστοποίησης Κατάρτισης από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) καταγγέλλουν απόφοιτοι τόσο των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) όσο και του Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Πρόκειται για χιλιάδες νέους εγκλωβισμένους στην αυλή της αγοράς εργασίας, περιμένοντας να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους και να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε την αγανάκτηση των ενδιαφερομένων είναι η, ανήκουστη για δημόσιο φορέα, ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ στις 7 Φεβρουαρίου και αφού από τον Δεκέμβριο είχε προαναγγελθεί ότι οι αιτήσεις θα ξεκινούσαν τον Ιανουάριο ώστε να γίνουν οι εξετάσεις τον Μάρτιο.

Αναφέρει λοιπόν η «Επείγουσα Ανακοίνωση» του Οργανισμού: «Για αντικειμενικούς λόγους που υπερβαίνουν το πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, (!) η έναρξη της υποβολής αιτήσεων μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο που θα προσδιορισθεί». Από την πλευρά, δε, του ΕΟΠΠΕΠ, δηλαδή του αποκλειστικά αρμόδιου, διαβεβαιώνεται πως «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση της διαδικασίας».

Τι συμβαίνει; Τι περιμένουν; Σημάδι από τον Θεό; Τον καιρό; Μήπως την υπουργό, παρότι πρόκειται για αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού; Ή μήπως όλα γίνονται εν όψει του σχεδίου νόμου για την πλήρη αναδιάρθρωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τον επόμενο μήνα, με το οποίο θα στηθούν τα νέα μαγαζιά της πιστοποίησης; Αυτό θα ήταν το χειρότερο. Ακόμη και από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία. Κρατούνται όμηροι χιλιάδες νέοι προκειμένου να φτιαχτεί η αγορά της πιστοποίησης πρώτα και μετά να σταλούν ως σίγουροι πελάτες των νέων ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την πιστοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης.

Δεν είναι κρυφό το σχέδιο. Περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Για τις διαδικασίες πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων προβλέπεται σαφώς ότι: «Διαπιστεύονται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) φορείς πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Ο ΕΟΠΠΕΠ τηρεί τις αρχές και τους κανόνες, ως θεσμικός φορέας για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, κατά τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου, και δεν διενεργεί ο ίδιος εξετάσεις πιστοποίησης».

Επί πληρωμή

Από το καλοκαίρι ακόμα περιμένουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ για αυτές τις εξετάσεις. Οι οποίες να σημειωθεί ότι γίνονται επί πληρωμή (παράβολα κ.ο.κ.), ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλές χιλιάδες. Στις τελευταίες εξετάσεις που έγιναν, από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018, πιστοποιήθηκαν περισσότεροι από 10.000 απόφοιτοι ΙΕΚ σε 174 ειδικότητες.

Σημειωτέον, οι φοιτούντες στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ είναι υπερδιπλάσιοι από εκείνους που επιδιώκουν πιστοποίηση. Υπολογίζονται γύρω στις 15.000 στα δημόσια και άλλοι 15.000 στα ιδιωτικά. Δηλαδή, πρόκειται για μια τεράστια αγορά εκπαίδευσης που μπορεί πολύ γενναιόδωρα να τροφοδοτήσει τη νέα αγορά πιστοποίησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Στην ίδια αγορά περιλαμβάνονται και οι απόφοιτοι της Μαθητείας. Από την περσινή χρονιά υπολογίζονται γύρω στις 3.500, ενώ εκκρεμούν περίπου 1.000 παλιότερες αιτήσεις. Η περίοδος διενέργειας των συγκεκριμένων εξετάσεων συνήθως ορίζεται από τα τέλη Αυγούστου (οπότε και έχει ολοκληρωθεί η Μαθητεία) ώς το τέλος του χρόνου, το πολύ αρχές του επόμενου.

Λίγο νωρίτερα, από τον Ιούλιο, αρχίζει η αντίστοιχη περίοδος και για τους αποφοίτους των ΙΕΚ. Το 2015 οι εξετάσεις για τα ΙΕΚ έγιναν τον Ιούλιο, το 2016 πάλι τον Ιούλιο, το 2017 (μαζί με τους αποφοίτους των ΙΕΚ που θεσμοθετήθηκαν το 2013) διενεργήθηκαν Οκτώβριο-Νοέμβριο, το 2018 Νοέμβριο–Δεκέμβριο.

Οι εξετάσεις για τους αποφοίτους του Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας (μετά τη θεσμοθέτησή τους το 2017) διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2018 (για τους αποφοίτους του έτους 2016-2017) και επαναλήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 (για τους αποφοίτους του έτους 2017-2018).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι πριν από λίγες ημέρες το θέμα των εξετάσεων για τη Μαθητεία δεν είχε καν συζητηθεί –πόσω μάλλον να προγραμματιστεί– εντός των αρμόδιων υπηρεσιών. Ακόμη και τώρα να ξεκινούσαν όλα, οι εξετάσεις δεν μπορούν να οργανωθούν αμέσως και σίγουρα όχι πριν από το Πάσχα.

Μετά αρχίζει η προετοιμασία για τις πανελλαδικές, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο το εγχείρημά (οι εξετάσεις διεξάγονται στα σχολεία) τους. Οσο για τις εξετάσεις των αποφοίτων των ΙΕΚ, ο Οργανισμός έχει ενημερώσει. Με αυτήν την ανεκδιήγητη ανακοίνωση της 7ης Φεβρουαρίου 2020 με την οποία ο αρμόδιος φορέας παραπέμπει αν όχι σε μεταφυσική τότε στην πιο κυνική εκδοχή της κυβερνητικής πολιτικής.

Πηγή: Άννα Ανδριτσάκη – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το