Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Καστανιές Έβρου με διαρκείς συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ που έχει στείλει η κυβέρνηση στα σύνορα και τους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στη χώρα. Οι δυνάμεις καταστολής κάνουν συνεχή χρήση χημικών  και εμποδίζουν οποιονδήποτε επιχειρεί να περάσει από την Τουρκία στον Έβρο.

Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τις συνεχείς περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων, η τεράστια συνοριογραμμή δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί και, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας evrosnews.gr, εκατοντάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα άλλοι  μέσω του χερσαίου κομματιού στον βόρειο Έβρο και άλλοι μέσω του ποταμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, από την πλευρά του μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι «απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι στη χώρα» και πρόσθεσε πώς οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε 66 συλλήψεις. Ο ίδιος μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού προς τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν στην περιοχή του Έβρου και εξήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. 

Ενδεικτικό όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε είναι το βίντεο δημοσιογράφου  του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που αναρτήθηκε στο Twitter.  Το βίντεο του Γιώργου Χρηστίδη έχει τραβηχτεί από την τουρκική πλευρά. Σε αυτό ακούγονται εκρήξεις από τα δακρυγόνα, κραυγές γυναικών και φωτοβολίδες που φαίνεται να εκτοξεύονται από την πλευρά των μεταναστών προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια με «όχημα» άνθρωπινες ψυχές

Με «όχημα» ανθρώπινες ψυχές, το πόνο και την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων, ο Ερντογάν επιχειρεί να εκβιάσει τη Δύση προκειμένου να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, όπου αυτή την στιγμή δέχεται ισχυρά πλήγματα και μετρά νεκρούς ειδικά με την ενεργότατη συμμετοχή Ρωσικών δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 25.000 με 30.000 πρόσφυγες από τη Συρία θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, μετά το άνοιγμα των Τουρκικών συνόρων. 

Το δραματικό «σκηνικό» που έχει στηθεί αυτή την στιγμή στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί άλλο ένα επεισόδιο πάνω στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» από τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Αυτή τη στιγμή από τη μια πλευρά βρίσκεται το καθεστώς Ερντογάν που προσπαθεί να ενεργοποιήσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο πλευρό του στο μέτωπο της Συρίας. Από την άλλη είναι τα κράτη – μέλη της ΕΕ που παρότι έχουν συνδράμει τα μέγιστα για τη σφαγή στην περιοχή θέλουν να κρατήσουν μακριά από τα εδάφη της Ευρώπης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τη γη τους. 

Σε αυτό το παιχνίδι ήδη Γερμανία, Γαλλία αλλά και το ΝΑΤΟ – μέσω δηλώσεων του ΓΓ του – προσφέρουν στήριξη στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν στη Συρία με τους ευρωπαίους ωστόσο να μην θέλουν να «διαρρήξουν» τις σχέσεις τους με τη Ρωσία που υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ, κάτι που ωστόσο επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ. 

Οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί που αυτή την στιγμή εκδηλώνονται με τους σχεδιασμούς για το «κομμάτιασμα» και  μοίρασμα της Συρίας, θα προκαλέσουν νέες εκατόμβες νεκρών. Παράλληλα θα δημιουργήσουν νέα κύματα προσφύγων, ανθρώπων που θα επιδιώξουν να σωθούν οι οποίοι μαζί με χιλιάδες φτωχούς μετανάστες θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκική κυβέρνηση ως μόνιμο εκβιαστικό όπλο. 

Ενεργές και «πιστές» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και συμφωνίες οι ελληνικές κυβερνήσεις

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να επιστρατεύσει τη σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων και της βίαιης αποτροπής των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα. Η ανάρτηση Μητσοτάκη στο Twitter, δίνει ακριβώς αυτό το στίγμα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εμφανίσει την ελληνική κυβέρνηση που συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ενεργά στους σχεδιασμούς τους ως «αθώα του αίματος». Αναφέρει συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός: «Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στη χώρα παράνομα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα γίνει ανεκτή καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας. Η Ελλάδα δε φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δε θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν λάβει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».

Η μετακόμιση των ΜΑΤ από τα νησιά (όπου προχώρησαν σε ωμότητες κατά των κατοίκων) στον Έβρο για να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των κατατρεγμένων μπορεί να συντηρεί το σκληρό κυβερνητικό αφήγημα περί «νόμου και τάξης» αλλά αφήνει στο «απυρόβλητο» την ουσία του προβλήματος. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη – όπως και η κυβέρνηση Τσίπρα – υποταγμένη στις συμφωνίες με την ΕΕ που «εγκλωβίζουν» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δεν μπορεί να δώσει καμιά ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και παρά τις στρατιές που στέλνει σε Έβρο και νησιά δεν θα αποτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη προσφυγική «φυλακή». Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται και επίσημα να ετοιμάζεται να υλοποιήσει την πρόταση στελεχών της για τη δημιουργία κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια!!!

Ουσιαστικά όμως αυτές οι κινήσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι λόγοι είναι προφανείς:

 Η συμφωνία των Βρυξελλών με την Άγκυρα για το προσφυγικό ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται. Η Τουρκία δεν δέχεται πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από το έδαφος της και άρα αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. 

 Οι Ελληνικές κυβερνήσεις επιλέγουν να μην χορηγούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες και μετανάστες για να φύγουν από την χώρα προς την Ευρώπη όπως το επιθυμούν, τηρώντας τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ. Μάλιστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει κλειστά κέντρα για να φυλακίσει μέσα σε αυτά χιλιάδες ανθρώπους.

Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, όσο συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε Συρία και όπου γης θα ανακυκλώνονται και οι εικόνες με τους χιλιάδες απεγνωσμένους να φτάνουν στα χερσαία σύνορα και τα νησιά της χώρας. 

Υ.Γ:  Όσο για την αναφορά Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα δε φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δε θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν λάβει άλλοι», γίνεται σε μια περίοδο που η ελληνική έχει μετατρέψει – με την παραχώρηση εδαφών –  σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ τη χώρα, ενώ συμμετέχει ενεργότατα σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή δηλώνει πρόθυμη να το πράξει. Οι συνέπειες αυτής της στρατηγικής πολιτικής επιλογής θα έχουν ολέθριες συνέπειες τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής…

Πηγή: imerodromos.gr


e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το