Την περασμένη άνοιξη, πάλι μέσα στην καραντίνα, έγινε γνωστό το σκανδαλώδες σχέδιο επέκτασης των αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του Εθνικού Κήπου αλλά και του αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου. Ως τώρα οι αρχαιολογικοί χώροι ανήκαν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών. Πρόσφατα έγινε γνωστή η πρόθεση του δήμαρχου Κώστα Μπακογιάννη να συμπεριληφθεί στο σχέδιο και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος και να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας με την επωνυμία “Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.”. Στο σχετικό νόμο προβλεπόταν μεταξύ των άλλων: “Η συνιστώμενη Εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας”, “Η διάρκεια της Εταιρείας ορίζεται σε 40 έτη…”, “…Mε Π.Δ. που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, η Εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων, συναφών με τους σκοπούς της χώρων”, “Η Εταιρεία μπορεί να προβαίνει σε εκπόνηση μελετών.., εκτέλεση έργων ή ανάθεση σε τρίτους…, σε αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και εκμίσθωση χώρων που διαχειρίζεται” και κυρίως σε “ανάληψη ως δικαιούχου έργων ή δράσεων στο πλαίσιο …επιχειρησιακών ή άλλων προγραμμάτων”. Δηλαδή στην υπό ίδρυση Α.Ε. δεν εκχωρείται μόνο η διαχείριση αλλά και το δικαίωμα στον ίδιο τον τόπο, αφού η εταιρεία έχει δικαίωμα να υλοποιεί έργα, τα οποία θα αφήνουν το αποτύπωμά τους σε αρχαιολογικούς χώρους, σε ιστορικούς τόπους, στο ίδιο το ίχνος της αρχαίας πόλης.
Προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το ζήτημα της Ακαδημίας Πλάτωνος, κάνει την πάπια… Είναι όμως γνωστή η τάση της υπουργού Λίνας Μενδώνη στα θέματα αυτά, να εκχωρούνται δηλαδή διαχειριστικές αρμοδιότητες σε περιφέρειες, δήμους και “αναπτυξιακές” Α.Ε. που ιδρύονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω υπογραφής παρόμοιων “προγραμματικών συμβάσεων” και “μνημονίων συνεργασίας”. Η ίδια είχε καλύψει πλήρως την τροπολογία για το λόφο Φιλοππάπου και ο διευθυντής του γραφείου της -και όχι η διοικητική ιεραρχία του υπουργείου- διακίνησε τα σχετικά κείμενα του μνημονίου για την Ακαδημία Πλάτωνος και της προγραμματικής για τον λόφο Φιλοπάππου. Ακούγεται επίσης πως το σχέδιο “σιγοντάρει” και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) του υπουργείου Πολιτισμού, όπως είχε κάνει και στο θέμα των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, του διαλυτηρίου πλοίων στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, αλλά και τις υποθέσεις σχετικά με την χωροθέτηση ανεμογεννητριών που εισάγονται σωρηδόν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η ΔΙΠΚΑ δεν πολυενοχλείται από την υποκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων τους, περιοριζόμενη σε επουσιώδεις φραστικές παρατηρήσεις. Η ΔΙΠΚΑ δεν αναφέρεται στη σχεδιαζόμενη ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος, ενώ βρίσκει περιττή ακόμη και την υποχρέωση του υπουργείου περί “συναίνεσης στη δημοπράτηση και ανάθεση των αναγκαίων έργων από τον Δήμο Αθηναίων”. Επιχειρείται συστηματικά η πλήρης απαξίωση και αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την σύμπραξη της ίδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και “προθύμων” από τη διοικητική ιεραρχία, που συντάσσεται με την πολιτική της, η οποία και θα αποβεί μοιραία για την προστασία του μνημειακού πλούτου της χώρας.
Τον αρχικό σχεδιασμό για τον λόφο Φιλοπάππου είχαν καταγγείλει μεταξύ των άλλων και οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Αντίθετη όμως είναι και η ίδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διαπιστώνοντας πως μέσω αυτών ο Δήμος Αθηναίων θα αποφασίζει ο ίδιος συνολικά για τις δράσεις στους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους, θέτοντας εν αμφιβόλω τις αρμοδιότητες και το ρόλο της, περιορίζοντας συνολικά το ρόλο των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού σε ρόλο εκτελεστή των αποφάσεων του Δήμου. Με πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αθήνας, δηλώνουν πάλι την αντίθεσή τους στην επαπειλούμενη παράδοση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος στην εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. Όπως σημειώνουν: “Η Ακαδημία Πλάτωνος, όπως και κάθε αρχαιολογικός χώρος, είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, για να παραδίδεται και μάλιστα με τέτοιες κυνικές διαδικασίες και υπό την προκάλυψη του Δήμου Αθηναίων, σε μία Ανώνυμη Εταιρεία, με σαφή και εκπεφρασμένο σκοπό την εκμετάλλευση των αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς”.
Η νέα περίοδος της καραντίνας που ζούμε, συνολικά η περίοδος της πανδημίας δέκα μήνες τώρα, αποδεικνύεται μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, για νέες νομοθετικές καταργήσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων, για αντιδημοκρατικές -χουντικής έμπνευσης- μεθόδους φίμωσης του λαού και των εργαζομένων. Δίπλα μ’ αυτά, ας προστεθεί και η εκμετάλλευση με το αζημίωτο ενός δημόσιου αγαθού, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το