Ύστερα από μια, ολοφάνερα και προκλητικά, στημένη διαδικασία που κράτησε ένα χρόνο και που στην πορεία της διεύρυνε το προκατασκευασμένο κατηγορητήριο κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, αποφασίστηκε τελικά στη Βουλή η δικαστική του δίωξη με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ενώ έκαναν αποχή από την ψηφοφορία τα υπόλοιπα κόμματα, για διαφορετικούς το καθένα λόγους.

Από την αρχή ως το τέλος και με όλα τα ενδιάμεσα επεισόδιά της, η όλη ιστορία δεν άφησε ούτε ίχνος διερεύνησης του σκανδάλου Novartis, που ξεπλύθηκε κανονικά (πράγμα που ήταν εξάλλου απολύτως αναμενόμενο) και προβλήθηκε συστηματικά ως «σκευωρία», με την ένθερμη συνεργία των κατά τα άλλα χρυσοπληρωμένων φιλοκυβερνητικών μέσων. Πρακτορικές κασέτες και μυστικές ηχογραφήσεις συνομιλιών, παρακρατικές και μαφιόζικες μέθοδοι επιστρατεύτηκαν για τον γενικό αποπροσανατολισμό αλλά και για τη στοιχειοθέτηση αλληλοκαταγγελιών. Επιβεβαιώθηκε έτσι ακόμα μια φορά πως μόνος στόχος της ανακυκλούμενης σκανδαλολογίας δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποκάλυψη των πραγματικών σκανδάλων αλλά η μέγιστη δυνατή συγκάλυψή τους και η χρησιμοποίησή τους για τους ιδιοτελείς κάθε φορά σκοπούς των εκάστοτε πρωταγωνιστών που εναλλάσσονται στους ρόλους κατηγόρων και κατηγορούμενων, αφήνοντας στο απυρόβλητο, άθικτες και καθαγιασμένες τις δυσώδεις λειτουργίες του συστήματος που παράγει και αναπαράγει τη σήψη και τη διαφθορά.

★★★

Στην πορεία της προανακριτικής ως την ψηφοφορία στη Βουλή, αναδείχτηκε σαν πρόβα μελλοντικής συγκυβέρνησης η ευθυγράμμιση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, που βρήκε εξάλλου εφαρμογή και κατά την ψήφιση του χουντονόμου για τις διαδηλώσεις.

Η «δημιουργική αντιπολίτευση» της Φ. Γεννηματά και οι «εποικοδομητικές βελτιώσεις» του κόμματός της που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο του Χρυσοχοΐδη αποτέλεσαν και την αφορμή για ένα νέο γύρο «σκληρού ροκ» ανάμεσα στον Τσίπρα και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με επίδικο τη λαφυραγώγηση του διόλου ευκαταφρόνητου κεντροαριστερού ακροατηρίου.

Προωθώντας την επιχείρηση «πασοκοποίησης» ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά πως «κάποιοι έρχονται σε ρήξη με την ιστορική παράδοση που εκπροσωπούν, αλλά μη στεναχωριούνται γιατί η δημοκρατική παράδοση έχει και θα έχει συνέχεια με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ».

Κατηγόρησε δε τους ενοίκους της Χαριλάου Τρικούπη «για παραφωνία», αφού «αποφάσισαν να πάνε από την αλλαγή στην μετάλλαξη». «Το πρόβλημα ενδεχομένως για εσάς είναι ότι ίσως σε λίγο ο κ. Μητσοτάκης να μην σας έχει και τόσο ανάγκη γιατί σας διεμβολίζει ήδη…». Η Φ. Γεννηματά με τη σειρά της είδε το κόμμα της για άλλη μια φορά να διχάζεται και να βγαίνει τραυματισμένο καθώς ο Γ. Παπανδρέου και ο Καστανίδης «δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα» (Κεγκέρογλου) και απουσίασαν επιδεικτικά από την ψηφοφορία του χουντονόμου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα είχε προλάβει να διαφοροποιηθεί πλήρως από την ηγεσία Γεννηματά ζητώντας απόσυρση του νομοσχεδίου.
Προκειμένου να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ συγκάλεσε την επομένη έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε φορτισμένο κλίμα (ακούστηκε και εισήγηση για διαγραφές των δύο βαρόνων καθώς «είναι η δεύτερη φορά που δημιουργούν πρόβλημα»), ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να σήκωσε το γάντι «αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πράξης του». Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας πως «δεν είχε προηγηθεί επαρκής διάλογος» καθώς και ότι «δεν έλαβε mail για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση που συζήτησε το θέμα». Επιδόθηκε σε μια αρχηγική εμφάνιση απευθυνόμενος στο θυμικό των πράσινων παραδοσιακών ψηφοφόρων. Ο έτερος «αντάρτης», ο Καστανίδης, δεν έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση αυτή. Αντέκρουσε ωστόσο τις αιτιάσεις και πρόβαλε τη θέση «μη ευθυγράμμισης του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης».

Η ηγεσία Γεννηματά μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης, πήρε την ερμαφρόδιτη απόφαση πως «όποιος από εδώ και πέρα δε σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».

Ωστόσο πριν κοπάσει ο θόρυβος από την εν λόγω οπερέτα, νέες αναταράξεις προκλήθηκαν στο ΚΙΝΑΛ με αφορμή την υπόθεση Τουλουπάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Α. Καρβούνης, μέλος της ΚΕ ζήτησε τη διαγραφή του Α. Λοβέρδου από την κοινοβουλευτική ομάδα, κατηγορώντας τον για συμπόρευση με τον Α. Γεωργιάδη στο ζήτημα παραπομπής της εισαγγελέως διαφθοράς. Θυμίζουμε πως ο αθυρόστομος υπουργός της ΝΔ διατυμπάνιζε το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ πως «θα κλείσει φυλακή την Τουλουπάκη».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το