Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, η ιστορική ψηφοφορία των περίπου 5.800 εργατών της αποθήκης της Αmazon στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα, για την οργάνωσή τους σε συνδικάτο. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι σειρές, η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί. Η διεξαγωγή των εκλογών όμως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, χαρακτηρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Ήδη από το φθινόπωρο του 2020, μέλη του συνδικάτου RWDSU (Ένωση Λιανεμπορίου, Χονδρεμπορίου και Πολυκαταστημάτων) συγκέντρωναν μέρα-νύχτα στην είσοδο της αποθήκης υπογραφές, για να μπορέσει να διεξαχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία. «Ο χειρότερος φόβος της Amazon έχει ήδη γίνει πραγματικότητα: 3.000 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου.

Με τη δημιουργία του συνδικάτου πολλοί πιστεύουν ότι έχει ξεκινήσει η αναστροφή του κλίματος απομαζικοποίησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που κυριαρχεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα ύστερα από τα σκληρά χτυπήματα που δέχτηκε από την κυβέρνηση Ρήγκαν.

Όταν ο νεοφιλελεύθερος Ρήγκαν τσάκιζε το δικαίωμα στην απεργία

Σήμερα, οι πολυεθνικές στις ΗΠΑ ενθαρρύνουν νόμους που με πρόσχημα το «δικαίωμα στην εργασία», εμποδίζουν κάθε φιλεργατική νομοθεσία, ενώ εκβιάζουν κυβέρνηση και Πολιτείες να μειώνουν τη φορολογία τους και να παρέχουν φοροαπαλλαγές.

Το μεγάλο όμως χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα ήρθε από τον ακραία νεοφιλελεύθερο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν, ο οποίος, ως alter ego της Θάτσερ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, άρχισε να απολύει, το 1981, χιλιάδες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που απήργησαν, διαμαρτυρόμενοι για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.

Ο Ρήγκαν όχι μόνο απέλυσε 11.359 από τους περίπου 13.000 ελεγκτές που συμμετείχαν στην απεργία, αλλά επέβαλε και ισόβιο αποκλεισμό από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας των ΗΠΑ παρέμειναν για χρόνια. Οι επιπτώσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα κρατούν μέχρι σήμερα.

Η δημιουργία συνδικάτου στην Amazon έρχεται να ταράξει τα τελματωμένα νερά στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ.

Εκστρατεία εκφοβισμού και συκοφαντίας από την Αmazon

Η Αmazon τρέμει κυριολεκτικά το ενδεχόμενο «ναι» των εργαζομένων στην Αλαμπάμα, καθώς θα στείλουν ένα νικηφόρο μήνυμα στους συναδέλφους τους στις εκατοντάδες αποθήκες της πολυεθνικής στη χώρα, καθώς και σε άλλους κλάδους. Θα είναι μάλιστα μια νίκη στον αντεργατικό Νότο, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Επιπλέον, η εργοδοσία θα υποχρεωθεί να διαπραγματεύεται με ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό έστησε τους τελευταίους μήνες, όπως έχει ήδη γράψει ο «Λ.Δ.», μια εκστρατεία στυγνού εκφοβισμού των εργαζομένων, «βομβαρδίζοντάς» τους με sms και e-mails, με σκοπό να ψηφίσουν «όχι». Διέδιδε μάλιστα fake news, ισχυριζόμενη ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω συνδικάτου μπορεί να καταλήξουν σε… μείωση αποδοχών, ενώ σημαντικό μέρος του μισθού θα πήγαινε στο RWDSU.

Παράλληλα, η Αmazon επιδόθηκε σε μια δαπανηρή προπαγανδιστική εκστρατεία με αφίσες και ιστοσελίδα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να καταψηφίσουν την ένταξη στο συνδικάτο. Προσέλαβε μέχρι και δικηγορική εταιρεία με ειδίκευση στην… αποτροπή του συνδικαλισμού και τακτικές όπως ο έγκαιρος εντοπισμός της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, υποδείξεις στους μάνατζερ να προσέχουν αν οι εργαζόμενοι μιλούν σε συναδέλφους τους και σταματούν απότομα όταν πλησιάζει κάποιος προϊστάμενος, αν εκφράζουν παράπονα, κλπ.

Πολυεθνική που «κακοποιεί τους υπαλλήλους επειδή μπορεί»!

Σύμφωνα με νυν και πρώην εργαζόμενους, η Amazon, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ με 800.000 απασχολούμενους (και επιπλέον 500.000 παγκοσμίως), παραβιάζει ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα: οι υπάλληλοι κατευθύνονται από αλγόριθμο, παρακολουθούνται από εφαρμογή στο κινητό τόσο κατά την εργασία όσο και στα διαλείμματα και την τουαλέτα, απολύονται μέσω sms! Πρόσφατα η πολυεθνική πλήρωσε πρόστιμο 62 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή… έκλεβε τα φιλοδωρήματα των διανομέων!

Η εταιρεία επιβάλλει σκληρές προθεσμίες και ασφυκτικούς ρυθμούς δουλειάς, με συνεχείς υπερωρίες, βάρδιες που αλλάζουν απρόβλεπτα, ενώ τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό είναι ελλιπή, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα.

Μάλιστα, το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο μέχρι πρότινος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κατήργησε ύστερα από δύο μήνες το μπόνους των δύο δολαρίων την ώρα που είχε δώσει στους εργαζομένους λόγω κορονοϊού, ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας αύξησε την περιουσία του κατά 68 δισ. δολάρια.

Ακόμα και ο Ρόμπερτ Ράιχ, πρώην υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ επί Κλίντον και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, ομολόγησε μέσω του «Guardian» ότι «η Amazon υποχρέωσε τους εργαζομένους στο Μπέσεμερ να παραστούν σε συναντήσεις κατά του συνδικάτου και παρενόχλησε τους διοργανωτές της ψηφοφορίας. Γιατί η Amazon κακοποιεί τους υπαλλήλους της; Επειδή μπορεί»!
Μια ομολογία που έρχεται από μία καθ’ όλα συστημική προσωπικότητα, καθηγητή σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και υπουργό κυβερνήσεως της μητρόπολης του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι 50 χρόνια πριν η General Motors, ο τότε μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, πλήρωνε τους υπαλλήλους με 35 δολάρια την ημέρα. Μόνο που «η διαφορά με την Amazon σήμερα είναι ότι οι εργαζόμενοι στη General Motors πριν μισό αιώνα είχαν ισχυρό συνδικάτο».

Απεργίες στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, περίπου 2.000 Γερμανοί εργαζόμενοι της Amazon ξεκίνησαν τη Δευτέρα τετραήμερη απεργία καταγγέλλοντας επιδείνωση των συνθηκών εργασίας που έχει ενταθεί εξαιτίας της πανδημίας. Πριν λίγες ημέρες σε απεργία προχώρησαν και οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής στην Ιταλία.

Το κλείσιμο μεγάλου μέρους του λιανικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού αύξησε κατακόρυφα τις διαδικτυακές παραγγελίες σε εταιρείες όπως η Amazon. Μαζί με την αύξηση των παραγγελιών όμως, επιδεινώθηκαν και οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς. Τα βάρη πέφτουν κυριολεκτικά στις πλάτες των εργαζομένων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το