Οργανώνονται οι εργαζόμενοι σε Amazon και Starbucks – Σημαντική αύξηση μισθού στην Kellogg’s

Σημαντικές νίκες πέτυχαν οι εργαζόμενοι σε τρεις πολυεθνικές στις ΗΠΑ, καθώς κατόρθωσαν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά σωματεία σε Amazon και Starbucks, ενώ στην Kellogg’s κατάφεραν να υπογράψουν νέες συμβάσεις με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.
Οι νίκες αυτές ήρθαν μετά από πολλά χρόνια νηνεμίας και υποχώρησης του εργατικού κινήματος στη χώρα. Είχαν δε κοινό σημείο τη συλλογική, οργανωμένη και αποφασιστική πάλη των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Για πρώτη φορά σωματείο εργαζομένων στην Amazon

Πιο αναλυτικά, οι εργαζόμενοι στην αποθήκη της Amazon στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης πέτυχαν ιστορική νίκη, καθώς αποφάσισαν με ψηφοφορία, στα τέλη Μαρτίου, την οργάνωσή τους στο Amazon Labor Union (ALU). Έτσι, στην αποθήκη JKG8 το 55% των εργαζομένων ψήφισε υπέρ της ένταξής τους στο ALU, το οποίο έχει ήδη ζητήσει από την εργοδοσία αυξήσεις μισθών και εργασιακή ασφάλεια.
Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εργαζόμενοι σε 50 άλλες αποθήκες της πολυεθνικής και δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη στις ΗΠΑ ήρθαν αμέσως σε επαφή με το ALU προκειμένου να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του.
Ακόμα, όσο γράφονται αυτές οι σειρές, σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων σε μία άλλη αποθήκη της Amazon, στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα. Έως τώρα, το «όχι» προηγείται του «ναι» με μικρή διαφορά, όμως απομένουν 416 ψηφοδέλτια που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία με επίδικο τη δημιουργία σωματείου στη συγκεκριμένη αποθήκη. Η πρώτη ιστορική προσπάθεια έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου του 2021 και κατέληξε σε ήττα των εργαζομένων. Όπως είχε γράψει ο «Λ.Δ», η εργοδοσία της Amazon προέβη σε μια πρωτοφανή εκστρατεία ανοιχτού εκβιασμού και κατασυκοφάντησης του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, κάτι που επανέλαβε στη φετινή ψηφοφορία. Αυτή τη φορά απειλεί ανοιχτά ότι θα κλείσει την αποθήκη στο Μπεσεμέρ αν οι εργαζόμενοι εκεί ψηφίσουν υπέρ της ένταξης σε σωματείο.
Στο μεταξύ η Ένωση Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (RWDSU) κατέθεσε σειρά προσφυγών στην ομοσπονδιακή υπηρεσία Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), καταγγέλλοντας τις εκβιαστικές πρακτικές της Amazon, την οποία κατηγόρησε ότι παρενέβη εκβιάζοντας τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το συνδικάτο, οι τοπικοί διευθυντές της πολυεθνικής απαγόρευσαν τις συζητήσεις για την ψηφοφορία, αλλά και τη διανομή φυλλαδίων στον χώρο της αποθήκης, ενώ επέτρεπαν αυτά που τάσσονταν ενάντια στην ίδρυση συνδικάτου.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1994, οπότε ιδρύθηκε, η Amazon απαγορεύει στους εργαζόμενους να ιδρύσουν συνδικάτα.

Σωματείο για πρώτη φορά και στα Starbucks

Σωματείο για πρώτη φορά στην ιστορία της πολυεθνικής ίδρυσαν και οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καφέ Starbucks, με ψηφοφορία στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.
Μάλιστα, έως σήμερα μετρούν νίκες σε 10 από τις 11 ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν σε καταστήματα σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού καταστήματος, στη Νέα Υόρκη. Η εκστρατεία έχει εξαπλωθεί σε 170 καταστήματα, σε 30 Πολιτείες, με πλήθος ψηφοφοριών να έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες.
Και η εργοδοσία της Starbucks προσπάθησε να αποτρέψει τους υπαλλήλους της από το να οργανωθούν συνδικαλιστικά, επικαλούμενη μάλιστα τις… «προοδευτικές αξίες» που διέπουν τη λειτουργία της.
Όμως η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να ιδρύσουν σωματείο εντάθηκε, μετά την ενέργεια αυτή. Λίγες εβδομάδες αφότου ξεκίνησε η κινητοποίηση των συνδικαλιστών, ο όμιλος ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ή ότι θα λαμβάνεται στο εξής υπόψη η αρχαιότητα των εργαζομένων στην εργασία. Ταυτόχρονα προσπάθησε να τους πείσει να ψηφίσουν «όχι», μέσω πιέσεων από στελέχη. Η προσπάθεια απέτυχε.
Πάντως και η συγκεκριμένη εταιρία κατηγορήθηκε για προσπάθεια εξαναγκασμού των εργαζομένων να μην οργανωθούν σε σωματείο, τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η NLRB, η αλυσίδα καφέ είχε θέσει υπό παρακολούθηση εργαζόμενους που στήριζαν την οργάνωση σε σωματείο.

Αυξήσεις στους μισθούς για τους εργαζόμενους σε εργοστάσιο της Kellogg’s

Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς πέτυχαν από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Kellogg’s στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες εργαζόμενοι πέτυχαν την υπογραφή νέας σύμβασης που προσφέρει πάνω από 15% αύξηση στους μισθούς, μετά τη σχεδόν τρίμηνη απεργία 1.400 εργατών στα εργοστάσια δημητριακών της εταιρίας, σε Νεμπράσκα, Τενεσί, Πενσυλβάνια και Μίσιγκαν, στα τέλη του 2021.
Οι αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματα που εξασφάλισαν 570 εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της Kellogg’s αυτή την εβδομάδα είναι οι μεγαλύτερες που έχει πετύχει η Ένωση Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (RWDSU), όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Απεργίες και κινητοποιήσεις και σε άλλους κλάδους στις ΗΠΑ

Πέραν όμως των κινητοποιήσεων στην Kellogg’s και της νίκες σε Amazon και Starbucks, σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων σημειώθηκαν και σε άλλα εργοστάσια των ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα.
Έτσι, το φθινόπωρο του 2021, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της εταιρίας Frito-Lay στο Κάνσας, καθώς και σε πέντε εργοστάσια της εταιρίας Nabisco, προχώρησαν σε απεργίες για σειρά εργασιακών ζητημάτων.
Αλλά και οι εργαζόμενοι στη συσκευασία κρέατος έχουν κερδίσει σημαντικές αυξήσεις μισθών, με τις νέες συμβάσεις που υπογράφουν οι εργοδότες.
Παράλληλα, συνδικάτα σε άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου ενός που εκπροσωπεί περισσότερους από 10.000 εργάτες της εταιρίας κατασκευής εκκοκιστικών μηχανών και τρακτέρ John Deere, προχώρησαν σε απεργία πέρυσι.
Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι της John Deere πέτυχαν αυξήσεις μισθών κατά 10% και αυξημένα επιδόματα μετά από απεργία διάρκειας ενός μήνα.

Γιατί οι νίκες σε Amazon και Starbucks θεωρούνται σημαντικές

Οι νίκες των εργαζομένων σε Amazon και Starbucks αποτελούν ομολογουμένως γεγονότα βαρύνουσας σημασίας για το εργατικό κίνημα και τους εργαζόμενους σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.
Καταρχάς «έσπασε» μία παγιωμένη αντιδραστική κατάσταση όπου δεν νοούνταν ή δεν επιτρεπόταν καμία συνδικαλιστική οργάνωση σε δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε σε ανάταση το ίδιο το εργατικό κίνημα της χώρας, καθώς πλέον θα έχει πρόσβαση σε εργασιακούς χώρους που μέχρι πρότινος ήταν κανονικά «άβατα».
Επιπλέον, το γεγονός καθεαυτό περνάει το μήνυμα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δεν είχαν κάποια προηγούμενη συνδικαλιστική εμπειρία ή ακόμα και γνώση για την ύπαρξη σωματείων ότι ακόμα και σε «σύγχρονους» εργασιακούς κλάδους, όπως οι αλυσίδες καφέ και το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανωθούν.
Επιπλέον, καταρρίπτεται το απατηλό επιχείρημα της εργοδοσίας, καθώς και άλλων εργοδοτών στις ΗΠΑ, ότι ένα σωματείο είναι κάτι το ξένο προς τους εργαζόμενους, δεν κατανοεί ούτε ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους, παρά μόνο καρπώνεται τις συνδρομές τους.
Σε Amazon και Starbucks οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και απαίτησαν τη συνδικαλιστική τους οργάνωση και την ένταξή τους στα συνδικάτα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το