Συμπληρώνονται σήμερα είκοσι ακριβώς χρόνια από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στο Κόσοβο, που προκάλεσαν ανθρώπινα θύματα και τεραστιες καταστροφές στις υποδομές της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Ανήμερα της 20ής επετείου από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο κέντρο του Βελιγραδίου.

 

24 Μαρτίου 1999: Σαν σήμερα το ΝΑΤΟ ξεκινά τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Οι διαδηλωτές έκαψαν τις σημαίες, προκειμένου να καταδείξουν ότι ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τους βομβαρδισμούς του 1999.

«Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Ο σερβικός λαός δεν θα σκεφτεί ποτέ να μπει σ’ αυτή την οργάνωση (σ.σ. ΝΑΤΟ), καθώς αυτά τα τέρατα θα μας κάνουν να επιτεθούμε σ’ άλλα έθνη» δήλωσε ο επικεφαλής του SRP, Βόισλαβ Σέσεϊ.

Υπογράμμισε δε, ότι το Βελιγράδι δεν πρέπει να διεκδικήσει την ένταξή του στην Ε.Ε., καθώς στην Ένωση υπάρχουν χώρες, οι οποίες συγκαταλέγονται στους χειρότερους εχθρούς και σ’ αυτούς που προσπάθησαν να καταστρέψουν τη Σερβία.

​Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έλαβαν χώρα μεταξύ 24 Μαρτίου και 10 Ιουνίου του 1999.

Οι βομβαρδισμοί άρχισαν στις 24 Μαρτίου στις 8 μ. μ. τοπική ώρα.

Η καταιγίδα των βομβών είχε ξεσπάσει και θα διαρκούσε εβδομήντα οχτώ ημέρες, διαλύοντας τις υποδομές της Σερβίας και οδηγώντας τη χώρα τριάντα χρόνια πίσω.

Σ’ αυτό το διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, ρίχθηκαν  χιλιάδες νατοϊκοί πύραυλοι και βόμβες που πέτυχαν το 99,6% των στόχων. Τουλάχιστον ογδόντα εξ αυτών, όμως, βρήκαν λάθος στόχο και σκότωσαν ανθρώπους.

Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί για τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο, συνεπεία των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, υπολογίζεται ότι οι νεκροί κυμαίνονται από πεντακόσιοι έως δυο χιλιάδες και οι τραυματίες σε έξι χιλιάδες.

Οι πρόσφυγες, η δυστυχία και ο πόνος, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες υπήρξαν ανυπολόγιστες, ενώ το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε κατάφωρα, καθώς για πρώτη φορά μεταπολεμικά μια Συμμαχία δυνάμεων κάνοντας χρήση βίας ακρωτηρίασε εδαφικά μια χώρα-μέλος του ΟΗΕ.

Μόλις άρχισαν να πέφτουν οι πρώτοι πύραυλοι, η τηλεόραση του Βελιγραδίου διέκοψε το πρόγραμμά της και μετέδιδε πατριωτικά άσματα και ταινίες, ενώ οι ειδήσεις τελείωναν με εκκλήσεις για ψυχραιμία και μηνύματα του τύπου «οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ και οι μοχθηροί τους αφέντες μπορούν να μας προκαλέσουν απώλειες, αλλά δεν μπορούν να μας κατατροπώσουν».

Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς απηύθυνε από την τηλεόραση μήνυμα προς τους Σέρβους λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το Κοσσυφοπέδιο, παρά τη μεγάλη σημασία που έχει για μας, αλλά και η ελευθερία ολόκληρης της χώρας μας».

Σχεδόν καθημερινά, καιρού επιτρέποντος, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ και οι πύραυλοι από τα πλοία στην Αδριατική σφυροκοπούσαν στρατιωτικούς και βιομηχανικούς στόχους των Σέρβων.

Τετρακόσια μαχητικά, βομβαρδιστικά και κατασκοπευτικά αεροπλάνα, που στη συνέχεια έγιναν χίλια, επιχειρούσαν δεκάδες εφόδους επί εικοσιτετραώρου βάσεως σπέρνοντας τον όλεθρο στη Σερβία και το Κόσοβο.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το