Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 12,7% τον Ιούλιο, από 9,8% τον Ιούνιο

Την Τετάρτη, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 10,1% τους 12 μήνες έως τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ο τελευταίος ρυθμός πληθωρισμού ήταν περαιτέρω αύξηση από 9,4% τον Ιούνιο και ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 9,8%. Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε επίσης κατά 0,6% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με καμία μεταβολή τον Ιούλιο του 2021.

“Ένα ευρύ φάσμα αυξήσεων τιμών οδήγησε τον πληθωρισμό ξανά αυτόν τον μήνα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα των προϊόντων αρτοποιίας, γαλακτοκομικών, κρέατος και λαχανικών, κάτι που αντικατοπτρίστηκε επίσης σε υψηλότερες τιμές σε πακέτο”, δήλωσε ο Grant Fitzner, επικεφαλής οικονομολόγος της ONS.

Οι τιμές για βασικά είδη όπως τροφές για κατοικίδια και αποσμητικά, πακέτα διακοπών και αεροπορικά εισιτήρια αυξήθηκαν επίσης. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 12,7% τον Ιούλιο, από 9,8% τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για την αναψυχή και τον πολιτισμό ήταν 5,6% τον Ιούλιο, από 4,8% τον Ιούνιο.

«Το κόστος τόσο των πρώτων υλών όσο και των αγαθών που φεύγουν από τα εργοστάσια συνέχισε να αυξάνεται, λόγω της τιμής των μετάλλων και των τροφίμων αντίστοιχα», δήλωσε ο Fitzner.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 13% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο μέρος του 2023.

Για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η BoE αύξησε τα επιτόκια έξι συνεχόμενες φορές από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1,75%, υψηλό 13 ετών. 

πηγή: telesurenglish-net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το