Κατά τη διάρκεια του πολέμου της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, μια σειρά από διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες εναντιώνονται όχι μόνο στη ρωσική επέμβαση, αλλά και στην ανάμιξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Πρόκειται ασφαλώς για αξιοσημείωτο γεγονός για τα πολιτικά δεδομένα των ΗΠΑ, το οποίο φυσικά δεν έχει τύχει ιδιαίτερης κάλυψης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.
Για την ακρίβεια οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στοιχείο που μαρτυρά ίσως και ένα αναβαθμισμένο επίπεδο πολιτικοποίησής τους. Οι πρώτες αναφορές αφορούν το Σάββατο της 5ης Φεβρουαρίου, όπου στην Time Square της Νέας Υόρκης και στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «όχι πόλεμο με τη Ρωσία και το Ντονμπάς», «όχι σε πόλεμο με τη Ρωσία για τη Wall Street» και «σταματήστε το ΝΑΤΟ». Ήταν τότε που η διοίκηση Μπάιντεν μετέφερε 3000 Αμερικάνους στρατιώτες προς την ανατολική Ευρώπη.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα το ίδιο σαββατοκύριακο σε Λος Άντζελες, Πόρτλαντ της Όρεγκον, στο Σικάγο, στη Μινεάπολις και στο Άσβιλ της Μινεσότα στη Βόρεια Καρολίνα και αλλού.
Στη Νοτιοδυτική Βιρτζίνια αφού είχε ξεκινήσει ο πόλεμος, έδρασαν οι «Πολίτες της Νοτιοδυτικής Βιρτζίνια για ειρήνη στην Ουκρανία» όπου οργάνωσαν διαμαρτυρίες τις πρώτες μέρες του περασμένου Μαρτίου ενάντια στην αμερικάνικη ανάμιξη που οδήγησε στη ρώσικη εισβολή. Ζήτησαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης με την ταυτόχρονη υποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή. «Οι πολίτες χρειάζεται να ορθώσουν ανάστημα τώρα και να απαιτήσουν ειρήνη στην Ευρώπη εδώ και τώρα και να κάνουμε τις παραχωρήσεις που χρειάζονται για αυτό», δήλωσε η Σύνθια Μάλει, μέλος της πρωτοβουλίας που επιρρίπτει ευθύνες για το ξέσπασμα του πολέμου περισσότερο στην αμερικάνικη πλευρά παρά στη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να αθωώνει τους Ρώσους. Επισημαίνει ωστόσο τις συμφωνίες για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά που έχουν παραβιαστεί. Τέλος καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να στρέψει την προσοχή της στα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ. Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι τέτοιου χαρακτήρα διαδηλώσεις έχουν γίνει σε πάνω από 70 πόλεις.

Ενώ το Σάββατο της 3ης Απριλίου, πάλι στη Νέα Υόρκη, έλαβε χώρα διαδήλωση με συνθήματα όπως «Κλείστε το ΝΑΤΟ», «όχι σε πόλεμο με τη Ρωσία και το Ντονμπάς» και «Σταματήστε το νεοναζιστικό τρόμο στην Ουκρανία».
Σίγουρα γεγονότα όπως αυτά δεν καλύπτονται από τα ΜΜΕ, ειδικά αυτήν την περίοδο όπου επικρατούν λογοκρισία και φιλοπόλεμοι αλαλαγμοί που θυμίζουν την εποχή του μακαρθισμού. Ίσως έχει και επιπλέον σημασία το γεγονός ότι όλα αυτά φαίνεται να συμβαίνουν παράλληλα με μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις οι οποίες μάλιστα το τελευταίο διάστημα σημειώνουν και αξιόλογες επιτυχίες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το