Οι βροχές, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι που στο Αιγαίο θα φτάσουν έως και τα 10 μποφόρ θα ταλαιπωρήσουν και σήμερα τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Πολλές καταστροφές αφήνει πίσω του ο κυκλώνας «Ζορμπάς» ο οποίος λόγω και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια, υπερχείλισε ρέματα και πλημμύρισε σπίτια και καταστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στην Κορινθία σημειώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές καθώς δρόμοι έχουν κατακρημνιστεί τόσο στις πεδινές, όσο και στις ημιορεινές περιοχές, δρόμοι, μεγάλος αριθμός κοινοτήτων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ δρόμος μέσα στο Κιάτο υπέστη καθίζηση τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων.

Στην Καλαμάτα δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Στη Μάνη η θάλασσα βγήκε στη στεριά.

Κατέρρευσε γέφυρα στα Μέγαρα

Κατέρρευσε τα ξημερώματα η γέφυρα που περνά πάνω από το ρέμα στο δρόμο που συνδέει την ΠΕΟΑΚ (Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου) με τη Βαρέα στα Μέγαρα, λόγω της κακοκαιρίας.

Μετρά τις πληγές” της η Φθιώτιδα και η Εύβοια μετά το πέρασμα του “Ζορμπά”, ενώ η Πυροσβεστική αναζητά ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αγνοείται στην περιοχή ανάμεσα στο Μαντούδι και το Μετόχι.

Στο Μαντούδι, μετά τις 2 το πρωί τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους καθώς ο ποταμός Κηρέας κατέβασε περισσότερα νερό, δημιουργώντας λίμνη στον χώρο που παραδοσιακά γίνεται το παζάρι και βρίσκεται το γυμναστήριο. Σπίτια στο Μαντούδι πλημμύρησαν και οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες τους για να προστατευθούν. Η κυκλοφορία μεταξύ Μαντουδίου και Προκοπίου.

έχει κοπεί, ενώ μέσα στη νύχτα πλημμύρισε ακόμη και το τοπικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά το Μαντούδι, πλημμύρισε και το Προκόπι. Το ποτάμι πέρασε μέσα από τους δρόμους και τα σπίτια. Ο ποταμός Κηρέας δεν άφηνε τίποτα στο πέρασμά του.

Στις 4 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τον ορμητικό χείμαρρο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μέσα στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο άνθρωποι. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί άρχισαν τις αναζητήσεις. Ωστόσο, γύρω στις 6 τα ξημερώματα παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα ένας αλλοδαπός ο οποίος μάλιστα όπως σημείωσε «πρόλαβε να περάσει με το αυτοκίνητό του το συγκεκριμένο χείμαρρο χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου της Αρκίτσας αλλά και της Αταλάντης σήμανε συναγερμός λίγο μετά τα μεσάνυχτα καθώς πλημμύρισαν αρκετά καταστήματα και μέσα στη νύχτα οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αρκετές αντλήσεις υδάτων.

Λίγο αργότερα οι εκκλήσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας καθώς το νερό που έπεφτε και ο αέρας ήταν πρωτοφανής για την περιοχή.

Σύμφωνα με δηλώσεις στου ΑΠΕ-ΜΠΕ, του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Θανάση Καρακάντζα «το πρόβλημα εντοπίζεται στον άξονα Αγία Άννα-Προκόπι-Μαντούδι και περνά απέναντι σε Μαλεσίνα και Θεολόγο”. Διευκρίνισε επίσης ότι “δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη περιοχή των Ψαχνών και τις Λίμνης που είχαμε φωτιές”.

Υπογράμμισε επίσης ότι «αν δεν είχαμε προλάβει να κόψουμε την κυκλοφορία των ΙΧ στην περιοχή του Θεολόγου και τις Μαλεσίνας νωρίς τα ξημερώματα, σήμερα θα μιλούσαμε για νέα Μάντρα καθώς όσοι είχαν τουριστικές κατοικίες στην περιοχή προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να περάσουν μέσα από τα νερά για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει με τα σπίτια τους».

Στον Θεολόγο «το φαινόμενο είναι έντονο και ουσιαστικά η θάλασσα έχει γίνει ένα με τον οικισμό» σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα, που όπως σημείωσε «ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και την πολιτικής προστασίας υπάρχουν στην περιοχή για να παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκκλήσεις για εγκλωβισμένους μέσα σε οχήματα πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές ήταν διαρκείς μέσα στη νύχτα στην περιοχή του Θεολόγου.

Πυροσβέστες, εκτός από αντλήσεις που χρειάστηκαν να κάνουν μέσα στη νύχτα, ανταποκρίθηκαν και σε κλήσεις για εγκλωβισμένους μέσα σε οχήματα.

«Δεν υπάρχει κράτος»… λένε μερικοί…

Κράτος υπάρχει… όταν χρειάζεται

«Δεν υπάρχει κράτος…», αυτήν τη φράση την ακούμε και θα την ακούσουμε πολλές φορές. Τελευταία την ακούσαμε συχνά με τις καταστροφές στη Μάντρα όταν χάθηκαν σε λίγες ώρες 24 άνθρωποι και δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν. Την ακούμε συχνά αυτές τις μέρες που μια φωτιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας θέρισε δεκάδες ζωές και έσβησε από το χάρτη ολόκληρες περιοχές.Την ακούμε και αυτές τις μέρες που σαρώνονται πόλεις και χωριά από τη βροχή και τον αέρα.

«Δεν υπάρχει κράτος…» λένε πολλοί και το στηρίζουν στο γεγονός ότι, σ’ αυτόν τον τόπο, πίσω από κάθε σχεδόν τραγωδία, πέρα από τον παράγοντα «φύση», πέρα από τον παράγοντα «ανθρώπινο λάθος», υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Η αδιαφορία μπολιασμένη με την ανικανότητα των ιθυνόντων για την προστασία, πόσω μάλλον, την καλυτέρευση της ζωής των πολλών.

Η αλήθεια είναι όμως ότι κράτος υπάρχει.

Κράτος υπάρχει όταν πρόκειται να εφαρμόσει πολιτική που επιβάλλουν ξένα και ντόπια αφεντικά. Κράτος υπάρχει όταν είναι να επιβληθούν φόροι, να γίνουν περικοπές, να γίνουν παρεμβάσεις αποδόμησης της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας.

Κράτος υπάρχει όταν χρειάζεται για την προστασία της εργοδοσίας να κηρυχθούν απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις παράνομες, κράτος υπάρχει όταν χρειάζεται να προστατευτούν οι πλειστηριασμοί ή να πάρουν το μάθημά τους οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι ή η νεολαία.

Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την περικοπή των μισθών, ενάντια στην ξένη ακρίδα που χαρακώνει τη χώρα και το λαό και σπέρνει πολέμους και όλεθρο, αντιμετωπίζεται αμέσως από τις δυνάμεις καταστολής. Και στην περίπτωση αυτή το κράτος δεν φείδεται προληπτικών σχεδίων, μέσων και δυνάμεων.

Τότε μάλιστα η κυβέρνηση και ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός με ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις λειτουργούν ρολόι!

Εκεί που δεν υπάρχει κράτος… είναι εκεί που χρειάζεται να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων: Δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει εργατικές – λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει την προστασία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από φυσικές καταστροφές.

Πρόκειται, καθαρά, για πολιτική επιλογή. Θυμήθηκα τα λόγια ενός πατέρα μαθητή μου: «Δεν αξίζει τέτοια τύχη του φτωχού ανθρώπου. Να του ρουφάς και το μεδούλι και όταν γυρνάει σπίτι για να ξεκουραστεί λιγάκι να τον πνίγεις στην πρώτη καταιγίδα και να τον καις στην πρώτη μεγάλη φωτιά».

Αυτό είναι το κράτος τους. Το σύστημά τους. Οι κυβερνήσεις τους. Είναι δυνατόν να υπηρετείται λαός και Κολωνάκι από το ίδιο κράτος;

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για σήμερα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική).

Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο πνέουν πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Στην Αττική, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα σταδιακά να εξασθενούν. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και στη Θεσσαλονίκη με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 18 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θράκη.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για παροδικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα όποια θα είναι κατά τόπους έντονα, βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση κυρίως στα νότια.

Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργό το βράδυ κυρίως στα νότια.

Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τη Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τη Δευτέρα (1/10) κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως της Χαλκιδική), την ανατολικής Μακεδονίας και τη Θράκης που βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικάκαι θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Το πρωί πρόσκαιρα στο κεντρικό Αιγαίο δυτικοί και στο βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

prologos.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το