«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» δήλωνε ο Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες στη συνέντευξή του στο Ν. Χατζηνικολάου, συμπληρώνοντας πως τα αισιόδοξα σενάρια μιλούν για υποχώρηση της πανδημίας και μετατροπή της σε ενδημικό πρόβλημα. Λίγα μόλις 24ωρα μετά καταγράφεται σε καθημερινή βάση αύξηση των νεκρών από τον κορονοϊό με 100 ανθρώπους να χάνονται ανά ημέρα και νέα αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Οι ενέσεις αισιοδοξίας που κατά κόρο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια για την συγκάλυψη της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και των τεράστιων ευθυνών της.

Προ λίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε πως «για να μιλήσει κανείς για εγκληματική διαχείριση ή για ευθύνες οφείλει να ιχνηλατήσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο ΕΣΥ από την ώρα που το παρέλαβε και από την ώρα που ξέσπασε το κύμα της πανδημίας».

Το ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας είναι γεγονός. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπαινίσσεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάντια του συστήματος υγείας είναι επίσης γεγονός. Όμως είναι επίσης γεγονός ότι το σύστημα υγείας ισοπεδώθηκε από το μνημονιακό οδοστρωτήρα που εξαπέλυσαν επί μια δεκαετία οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας νοσοκομεία και κλινικές, μειώνοντας το προσωπικό και απολύοντας εργαζόμενους από το σύστημα υγείας, στέλνοντας τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό για δουλειά.

Μήπως, κατά τη γλώσσα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτό δεν αποτελεί εγκληματική διαχείριση;
Επί δυο ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αύξησε, όπως επέβαλλαν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης, τα κρατικά κονδύλια για την υγεία αλλά τα μείωσε πάνω από ένα δισ., την ώρα που υπογράφονται κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δισ. όχι για την αμυντική θωράκιση, όπως λέγεται, αλλά για την εξαγορά της «προστασίας» από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Στην ίδια συνέντευξη ο Μητσοτάκης για το θέμα των προσλήψεων των γιατρών απαντά: «Δεν υπάρχει στην ελεύθερη αγορά άνθρωπος ο οποίος να μπορεί να βοηθήσει, ο οποίος να θέλει να προσληφθεί και να μην τον έχουμε προσλάβει».
Αν η κυβέρνηση είχε κάνει προσλήψεις, είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός θα έβγαινε με νούμερα και αριθμούς και θα τους επιδείκνυε και όχι με αόριστες απαντήσεις για το … «όποιος θέλει».

Αν μιλήσουμε δε με όρους ελεύθερης αγοράς, …το πακέτο των παροχών προς τους γιατρούς δεν είναι καθόλου δελεαστικό, να πάνε να εργαστούν σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και υψηλών υγειονομικών κινδύνων, με ολιγόμηνες συμβάσεις και αλλεπάλληλες εφημερίες, σε ένα ΕΣΥ που διαλύεται, με χαμηλούς μισθούς και ένσημα που δεν είναι ούτε καν «βαρέα και ανθυγιεινά»! Πόσο δε μάλλον να επιστρέψουν από το εξωτερικό…

Ο Μητσοτάκης -που το καλοκαίρι δήλωνε στην Καθημερινή πως «είναι ξεπερασμένο το αίτημα των προσλήψεων»- λέει ψέματα, όταν 6500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που θέλουν να δουλέψουν βρίσκονται υπό καθεστώς αναστολής, χωρίς το παραμικρό εισόδημα και οδηγούνται στην απόλυση -όπως εξήγγειλε ο Πλεύρης- και χρησιμοποιούνται σαν όχημα για το σπάσιμο της μονιμότητας στο Δημόσιο και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων.

Η πραγματικότητα, όσο και αν καλύπτεται από τις ενέσεις αισιοδοξίας και από το πέπλο σιωπής που επιβάλλουν τα καλοταϊσμένα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό συνθήκες κατάρρευσης.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, με αλλεπάλληλες εφημερίες, εξουθενωμένοι και αποδεκατισμένοι, δίνουν αναμφίβολα έναν ηρωικό αγώνα, πλήρως εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση. Με χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και ανεσταλμένους -που δεν αναπληρώνονται- και εκατοντάδες να λείπουν κάθε μέρα, χτυπημένοι και οι ίδιοι από εξάντληση, αρρώστιες και τον κορονοϊό.
Από δίπλα ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει άθικτος και ακάθεκτος, με χορηγό την κυβέρνηση, να κάνει τις πιο χρυσές δουλειές που έχει δει ποτέ του σε αυτή τη χώρα.

Η κυβέρνηση με τη διαχείρισή της έχει μετατρέψει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα αποκλειστικά για τον κορονοϊό, διώχνοντας περιστατικά, ασθενείς, ραντεβού και χειρουργεία προς τον ιδιωτικό τομέα για όσους θα μπορέσουν να βρουν τα χρήματα.
Παρότι ο ελληνικός λαός πληρώνει υπέρογκα ποσά για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, επί δυο χρόνια η κυβέρνηση έχει εκμηδενίσει τις παροχές, τη στήριξη και τη νοσηλεία, αφήνοντας τον κόσμο στην τύχη του, βορά στους αετονύχηδες και χρυσοκάνθαρους που λυμαίνονται την υγεία. Αυτά τα συμφέροντα φροντίζουν και εξασφαλίζουν οι Μητσοτάκηδες και οι Πλεύρηδες.
Άλλο ένα νοσοκομείο, το Σισμανόγλειο, κηρύχτηκε σε νοσοκομείο μόνο για κορονοϊό, κλείνοντας όλες τις άλλες κλινικές και φράζοντας τη φροντίδα για άλλες παθήσεις.

Ένα από τα τρία μόλις νοσοκομεία παίδων της Αττικής, το νοσοκομείο της Πεντέλης, μετατράπηκε σε κέντρο εμβολιασμού!! Αυτό για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση, για την «άψογη εφαρμογή της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού», γίνεται σε βάρος της δημόσιας υγείας στέλνοντας ακόμη και τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα.

Όχι μόνο το 80 % των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία έχει ακυρωθεί αλλά, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, συντελείται και το εξής πρωτοφανές. Με οδηγία του δημοσίου, γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων πραγματοποιούν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές. Γίνεται φανερό πως το βαρέλι αυτό δεν έχει πάτο και, μέσα στις συνθήκες που ο λαός πληρώνει βαρύ φόρο αίματος, προωθείται ακάθεκτα η πολιτική τής διάλυσης του δημοσίου και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα.
Απέναντι σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς στην αντιμετώπιση του κορονοϊού σε σχέση με του νεκρούς, ο Μητσοτάκης απάντησε στο Ν. Χατζηνικολάου: «Είχαμε νεκρούς, αλλά σώσαμε τον τουρισμό».

Αφού εφάρμοσε ένα από τα σκληρότερα λοκντάουν με το χιλιοπαιγμένο αφήγημα πως «η υγεία είναι πάνω από όλα», τώρα -κάτω από τις θλιβερές διαπιστώσεις της πραγματικότητας- ο Μητσοτάκης αλλάζει το τροπάρι και βάζει μπροστά την ιερή αγελάδα του τουρισμού. Αφού για μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση πλαισιωμένη από τις επιτροπές των ειδικών αρνούνταν τα μαζικά τεστ, ως εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, τώρα τα γενίκευσαν και με τη μεγάλη εξάπλωση της Όμικρον κάθε μέρα πραγματοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες τεστ όλων των ειδών, που όμως υποχρεώνουν το λαό, ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους, να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη και να δί­­νει κάθε μέρα υπέρογκα ποσά -σε συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας- στον ιδιωτικό τομέα.
Η άρνηση της κυβέρνησης να συνταγογραφήσει τα τεστ αποτελεί, πρωτίστως, μέτρο επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας -για την οποία κατά τα άλλα κόπτεται- και στη συνέχεια μέτρο επιβάρυνσης των λαϊκών εισοδημάτων και θησαυρισμού των ιδιωτών εμπόρων υγείας.

Τη στιγμή που στην Κύπρο τα μοριακά γίνονται με 20 € και στην Ελλάδα δήμοι και φορείς εξασφαλίζουν μοριακά με 25 €, η κυβέρνηση και ο Γεωργιάδης νομιμοποιούν την αισχροκέρδεια σε βάρος της δημόσιας υγείας με το πλαφόν των 47€.
Οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν επιβαρύνονται μόνο με την πληρωμή των τεστ, αλλά βρίσκονται και αντιμέτωποι -όπως καταμαρτυρούν πλήθος καταγγελιών- με την εργοδοτική αυθαιρεσία, με τη στέρηση των αδειών λόγω κορονοϊού και την έλλειψη τήρησης στοιχειωδών υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας. Όπως ανεξέλεγκτα το επιτρέπει η κυβέρνηση, όπως αντίστοιχα στοιβάζει τον κόσμο στα μέσα μεταφοράς, όπως αντίστοιχα στοιβάζει τους μαθητές στα σχολεία των συγχωνεύσεων.

Σκεπάζοντας τις ευθύνες της η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στην κοινωνία, προσπαθεί προς τα εκεί να επιρρίψει τις ευθύνες, βάζει χαράτσι 100€ στους χαμηλοσυνταξιούχους ανεμβολίαστους και προσπαθεί να διχάσει, για να κουκουλώσει τις δικές της εγκληματικές- όπως αποδεικνύεται και από τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου- εν τέλει ευθύνες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το