Ένα από τα πιο μαζικά και δυναμικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια των τελευταίων εξελίσσεται αυτή την ώρα στους δρόμους της Αθήνας.

Κλιμακώνει η εκπαιδευτική κοινότητα τις διαμαρτυρίες ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη για τον περιορισμό της πρόσβασης στα ΑΕΙ, την αντίθεση στο οποίο έχουν εκφράσει ξεκάθαρα πρυτάνεις, κοσμήτορες, καθηγητές, φοιτητές, γονείς και μαθητικές πρωτοβουλίες.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας, από το Ηράκλειο μέχρι τα Γιάννενα.

«Να μην τολμήσουν να το ψηφίσουν», «Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία – διαγραφές – πειθαρχικές», «Ανοίξτε τις σχολές» γράφουν τα πανό των συγκεντρωμένων στην πρωτεύουσα, που πραγματοποιούν πορεία προς τη Βουλή.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες απαιτούν από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητώντας αντί να δώσει τα 30 εκατομμύρια που προορίζει για πανεπιστημιακή αστυνομία σε μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα τμήματα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καταγγέλλουν το αυταρχικό σχέδιο νόμου, που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως δραστική μείωση των εισακτέων, ανώτατο όριο στη φοίτηση, θέσπιση αυστηρού πειθαρχικού δικαίου και την ίδρυση αστυνομικού σώματος, που θα λογοδοτεί στην ΕΛ.ΑΣ.

«Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία», τόνιζε η ΟΛΜΕ στο κάλεσμά της.

«Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί», σημειώνει, από την πλευρά της, η ΔΟΕ. 

Το νομοσχέδιο συζητάται αυτές τις μέρες στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και οδεύει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Σκόπιμη υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου, ιδεοληπτικές εμμονές περί «νόμου και τάξης», κοινωνική αναλγησία με τη μείωση εισακτέων, «οργουελικές» και «ανελεύθερες» διατάξεις απέδωσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα, πλην Ελληνικής Λύσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η Φοιτητική Πορεία ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: Η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να καταστείλει τους αγώνες λαού και νεολαίας με την εφαρμογή απαγορεύσεων και προστίμων, με πιο πρόσφατη την αντικατάσταση των «χειροκροτημάτων για τους ήρωες υγειονομικούς», από τη μήνυση κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ μεθοδεύονται διώξεις για την κινητοποίηση της Πέμπτης 28/1.
Απέναντι στην τρομοκρατία, στη διάλυση της δημόσιας-δωρεάν υγείας και παιδείας, οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εκπαιδευτικά σωματεία, τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων, πρέπει να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με μαζικές γενικές συνελεύσεις στις σχολές και τους χώρους δουλειάς, με μαζικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, για τη συνολική απόκρουση των αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών μέτρων!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το