Η απεργία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης συνεχίζεται στη Γαλλία, παρά το ότι τα διεθνή (αλλά και τα ελληνικά) ΜΜΕ την αγνοούν επιδεικτικά και της επιβάλλουν ένα πρωτάκουστο black-out επί τέσσερις βδομάδες!

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται ακόμη και εν μέσω των γιορτών, ενώ ο Ιανουάριος αναμένεται επίσης δύσκολος με μαζική απεργία να σχεδιάζεται ήδη για τις 9 Ιανουαρίου.

Τέταρτη βδομάδα απεργιών στη Γαλλία και οι απεργοί όχι μόνο δεν την έλαβαν υπόψιν την έκκληση του Εμμανουέλ Μακρόν για μια ανάπαυλα, αλλά αντίθετα δραστηριοποιούνται για την εξασφάλιση των υλικών μέσων που θα τους επιτρέψουν τη συνέχιση των απεργιών, παρά τους ακρωτηριασμένους μισθούς.

«Πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης»

To ριζοσπαστικό συνδικάτο των σιδηροδρομικών στην πρώτη γραμμή των απεργιών

Σημαντικό εργαλείο για τον αγώνα αποδεικνύεται η δημιουργία διαδικτυακών ταμείων για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους απεργούς.  Ένα από τα πιο ριζοσπαστικά συνδικάτα, το συνδικάτο των σιδηροδρομικών CGT ανακοίνωσε χθες ότι το δικό του διαδικτυακό ταμείο για τις απεργίες έχει ήδη συγκεντρώσει πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

«Εχουμε ένα πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης, γύρω στις 15000 άτομα έχουν ήδη κινητοποιηθεί με δωρεές 70 ευρώ κατά μέσο όρο», δήλωσε ο υπεύθυνος του συνδικάτου Ρομέν Αλτμάν.

Η Όπερα του Παρισιού συνεχίζει την απεργία και οι μουσικοί της έδωσαν συναυλία την παραμονή της πρωτοχρονιάς έξω από το κτίριο της Όπερας, στην πλατεία της Βαστίλης. Οι απεργοί ερμήνευσαν αποσπάσματα έργων του Hector Berlioz και του «Ρωμαίου και Ιουλιέτας» του Σεργκέι Προκόφιεφ και κατέληξαν στην παρουσίαση του γαλλικού εθνικού ύμνου «La Marseillaise», ενώ οι αφίσες τους έγραφαν: «Αρνούμαστε να εισέλθουμε στην παρωδία των διαπραγματεύσεων. ”

Η διαμαρτυρία των μουσικών της Όπερας του Παρισιού έρχεται μετά τη διαμαρτυρία, Παραμονή Χριστουγέννων, του μπαλέτου της Όπερας, όπου χορεύτριες παρουσίασαν σκηνές από τη «Λίμνη των Κύκνων» στον προαύλιο χώρο της Όπερας του Παρισιού συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας, πάλι με φόντο πανό που έγραφε «ο Πολιτισμός σε κίνδυνο».

Η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το ειδικό καθεστώς που απολαμβάνουν τα μέλη του σημαντικού πολιτιστικού ιδρύματος είναι ένα από τα παλαιότερα στη Γαλλία και τα μέλη του επωφελούνται από ένα συγκεκριμένο σύστημα που χορηγείται από τον βασιλιά Louis XIV το 1698, που επιτρέπει στους χορευτές να συνταξιοδοτηθούν σε 42.

Η απεργία στην Όπερα έχει αποτέλεσμα να ακυρωθούν περισσότερες από 50 παρουσιάσεις, με απώλειες άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ (9 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι την εβδομάδα πέρασε. 

Πάντως, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του επέμεινε ότι θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, παρά τις απεργίες που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μακρόν είπε ότι αναμένει από την κυβέρνησή του να καταλήξει σύντομα σε μια συμβιβαστική λύση με τα συνδικάτα, όμως χωρίς να υποχωρήσει από τις βασικές αρχές που έχουν παρουσιάσει οι υπουργοί.

Τα συνδικάτα απαντούν με πανεθνικές απεργίες που έχουν παραλύσει τις δημόσιες μεταφορές από τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι χημικοί ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου για να πιέσουν την κυβέρνηση, ενώ ο Ιανουάριος αναμένεται σκληρός με μαζική διαδήλωση στις 9 του μήνα και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη γαλλική κυβέρνηση.

πηγή: telesur, απε-μπε, huffpost, dw

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το