Σε 24ωρη απεργία καλεί σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) Α.Ε., ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου που οργανώνει και διαχειρίζεται τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα – ΕΣΠΑ.

Οι εργαζόμενοι απεργούν ως αντίδραση στο νομοσχέδιο  για τα νέα ΕΣΠΑ με τίτλο «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας ‘Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε. και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε από το υπ. Ανάπτυξης και συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου (ΣΕΜΟΔ), το σχέδιο νόμου του ΕΣΠΑ 2021-2027 «κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις της κυβέρνησης, διατηρώντας τις υφιστάμενες μισθολογικές ανισότητες και υποβιβάζοντας εργασιακά το σύνολο των εργαζομένων της ΜΟΔ ΑΕ», ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραπέμπει τα αιτήματά τους «από τον Άννα  στον Καϊάφα».

Μεταξύ άλλων ο ΣΕΜΟΔ  ζητά να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους για την εξομάλυνση των μισθολογικών διαφορών και την ομαλή μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Καλούν αύριο Τρίτη στις 12.00 σε απεργιακή συγκέντρωση στην οδό Νίκης έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον υπουργό

Σύμφωνα με την Αγωνιστική Παρέμβαση του ΣΕΜΟΔ, στο νομοσχέδιο εντοπίζονται πλήθος προβληματικών σημείων, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων «αδιαφάνεια, μετακινήσεις, αποσπάσεις, μετατάξεις, αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις, εξυπηρετήσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων κατά τη βούληση του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης» αλλά και «μοίρασμα χρημάτων σε ιδιώτες και «συμβούλους».

Επίσης η Αγωνιστική Παρέμβαση κάνει λόγο για  «υπερσυγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων και “καπέλωμα” των  Περιφερειακών Υπηρεσιών που θα διαχειριστούν τα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) από το Υπουργείο Ανάπτυξης», ενώ μεταξύ άλλων «ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα αποφασίζει ποιος θα μπει Προϊστάμενος και ποιος θα φύγει (μέχρι τον Ιούνιο του  2023…)».

Η συνδικαλιστική παράταξη καταγγέλλει ότι ενώ οι Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ θα κληθούν να υποστηρίξουν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χωρίς προσωπικό και πόρους, στο νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο ΤΑΑ. Χαρακτηρίζουν σκανδαλώδη «την υποστήριξη του ΤΑΑ από τις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, ενώ όλη η υλοποίηση έχει δοθεί με σύμβαση στη GRANT THORNTON», ενώ κάνουν λόγο για σκανδαλώδη μπόνους που δόθηκαν στα στελέχη του ΤΑΑ και υπέρογκες αμοιβές εκατομμυρίων στην Grant Thornton για έργα που τελικά θα υλοποιήσουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το