ΣΕΠΕ Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

Υπό τη βαριά σκιά των θανάτων τόσων συνανθρώπων μας και των τεράστιων καταστροφών στις περιουσίες, στις υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον των καμένων περιοχών του καλοκαιριού και των προσφάτως πλημμυρισμένων εκτάσεων, άνοιξαν χθες τα σχολεία, με εξαίρεση τις σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν απ’ την τελευταία κακοκαιρία.

Από σήμερα Τρίτη ξεκινούν τα μαθήματα, αλλά πολλοί συνάδελφοί μας είναι στην ανεργία, αφού η Α’ φάση πρόσληψης αναπληρωτών κάλυψε μόλις τα 3/5 των εκπαιδευτικών κενών. Μιλάμε για 28.353 προσλήψεις για περίπου 47.000 κενά με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των μαθητών, με μέτρα όπως η επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου στο ολοήμερο και η κατάργηση του αντιπαιδαγωγικού μέτρου των 25 μαθητών ανά τμήμα, τότε τα κενά είναι πολύ περισσότερα! Όμως, εκεί όπου ο περιοριστικός … κόφτης απογειώθηκε είναι στις παράλληλες στηρίξεις, με το ποσοστό πλήρους κάλυψης να είναι πολύ μικρό.

Στις Κυκλάδες σε αυτή την Α’ φάση ικανοποιήθηκε μόνο το 1/4 περίπου των περιπτώσεων παράλληλης στήριξης, το ειδικό Νηπιαγωγείο Σύρου αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως αυτή του λογοθεραπευτή, ενώ δεν είναι αμελητέα τα εκπαιδευτικά κενά σε άλλα νησιά, ακόμα και δασκάλων, ιδίως στην Τήνο (6 ΠΕ70), με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων να μοιράζονται σε αρκετά σχολεία και σε κάποιες περιπτώσεις να μη φτάνουν!

Όμως, κάθε ξεκίνημα σχολικού έτους συνδέεται αναπόσπαστα με τα μαθητικά όνειρα και σε αυτά δε χωρούν ούτε κόφτες ούτε περικοπές ούτε απλές καταγραφές αριθμών σε κουτάκια. Άλλωστε, αποτελούν την πυξίδα του μέλλοντος, τροφοδοτώντας το πιο δυναμικό κομμάτι της εξέλιξης και τις πιο στέρεες προοπτικές για έναν κόσμο καλύτερο για όλους!

Γι’ αυτό, προτάσσοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών μας, διεκδικούμε και απαιτούμε:

· Κάλυψη όλων των πραγματικών εκπαιδευτικών κενών στο αμέσως προσεχές διάστημα.

· Δημιουργία όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων συνολικά στην Ειδική Αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της Παράλληλης Στήριξης.

· Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του υπ. παιδείας.

· Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΑΣΥ, κατανέμοντάς τα σε μικρότερες περιοχές ευθύνης και έγκαιρη στελέχωση τους.

· Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και όλες τις ειδικότητες εργαζομένων που έχουν ανάγκη.

· Άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (σίτιση, στέγαση κλπ.).

· Μαζικοί διορισμοί τώρα, για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

· Τέλος, στον σημαντικό τομέα της καθαριότητας είναι απαραίτητο οι σχολικές μονάδες να στελεχώνονται με το αναγκαίο και αρμόδιο μόνιμο προσωπικό. Στην παρούσα συγκυρία καλούμε τον Δήμο Σύρου να δείξει ευελιξία στο θέμα της τοποθέτησης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών, επιτρέποντας τις αμοιβαίες μετακινήσεις προς όφελος τόσο της καλύτερης λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και των εργαζομένων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το