Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ)

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!

Ως μέλη αυτής της κοινωνίας

Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη -που συγκλόνισε το λαό και απέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσης όλων των υποδομών στα κοράκια του πολυεθνικού κεφαλαίου- η κυβέρνηση της ΝΔ συγκαλύπτει το κρατικό έγκλημα και αποσείει τις ευθύνες από πάνω της. Την ίδια στιγμή, η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση ψελλίζει κάποιες ενστάσεις, επιδιώκοντας, με τη σειρά της, τη συγκάλυψη των δικών της ευθυνών για την επιβολή των βάρβαρων μέτρων της μνημονιακής καταιγίδας, της οποίας δραματικό αποτέλεσμα συνιστά η ιδιωτικοποίηση των μέσων μεταφοράς και η συνακόλουθη έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας του λαού, όπως αποτυπώθηκε και στο δυστύχημα των Τεμπών.
Ένα χρόνο μετά, και μπροστά στη δίκαιη οργή των συγγενών των θυμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ αναδεικνύει ξανά το γνωστό της δόγμα «της ατομικής ευθύνης», για ένα έγκλημα πολιτικό του οποίου την ευθύνη φέρει ακέραιη. Την ίδια ώρα, ως ορκισμένος εχθρός των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στρέφει το οπλοστάσιό της ενάντια στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση, θεσπίζει την Ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου και ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Θωρακισμένη με τα πρόσφατα νομοθετικά τερατουργήματα των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ποινικοποιεί τις φοιτητικές καταλήψεις, καταστέλλει και υπονομεύει τους αγώνες των φοιτητών, με στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να παραδώσει τις πανεπιστημιακές σχολές στις πολύχρωμες επιχειρήσεις και να οδηγήσει στην απομόρφωση τα λαϊκά στρώματα.
Την ίδια ακριβώς αντιδραστική πολιτική τηρεί και στο χώρο της πολύπαθης αγροτιάς που ξεκληρίζεται, με τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, τη συγκέντρωση της γης σε μια νέα κατηγορία μεγαλο-γαιοκτημόνων – μεγαλο-επιχειρηματιών, την ασύδοτη δράση των μεσαζόντων, τη φοροληστεία και τη διάλυση του μικρού αγροτικού κλήρου. Πρόκειται για μια αντιδραστική πολιτική που δεν πλήττει μόνο τη χειμαζόμενη αγροτιά, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα, επιφέροντας και τη διατροφική εξάρτηση της χώρας, την οποία επιτάσσει η αντιαγροτική Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ και η οποία υλοποιείται κατά γράμμα από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Αυτήν την καταστροφική πολιτική εφαρμόζει και στο χώρο της Υγείας, με την προκλητική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, τη συγχώνευση νοσοκομείων, την αδιοριστία και την εργασιακή εξάντληση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, με τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Επώδυνος κοινωνικός παρονομαστής, το ανεξέλεγκτο κύμα της ακρίβειας που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς στο πρώτο 15μερο του μήνα, σε συνδυασμό με τα συνεχή χτυπήματα σε βασικά εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με πολύ μεγάλες ευθύνες της υποταγμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία σιωπηρά παρακολουθεί τη δραματική φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, τη γενίκευση της ανεργίας, τη μετανάστευση κυρίως της νεολαίας και την πλήρη εξαθλίωση.
Τώρα, απέναντι σε αυτή τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, η κυβέρνηση προχωρεί σε αυξήσεις εμπαιγμού (1,50 ευρώ το μήνα!), και σε παροχές-ψίχουλα, την ίδια στιγμή που διογκώνει τις δαπάνες σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και εμπλέκει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, και ενώ θωρακίζεται απέναντι στον «εχθρό-λαό» με το δόγμα «νόμος και τάξη», την αστυνομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγώνων.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø Αυξήσεις στους Μισθούς και τις Συντάξεις! Επαναφορά όλων των Εργασιακών και Οικονομικών λαϊκών και εργατικών κατακτήσεων που σάρωσε η μνημονιακή λαίλαπα! Κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη!
Ø Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις! Όχι στο ξεπούλημα Υγείας – Παιδείας – Πρόνοιας – Πολιτισμού!
Ø Καμία Ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου! Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Καμία Ποινικοποίηση των φοιτητικών καταλήψεων και των λαϊκών αγώνων!
Ø Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων της φτωχής Αγροτιάς! Αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα ους!
Ø Καμία εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και σχεδιασμούς! Να μην δίνεται γη και ύδωρ στους παγκόσμιους δολοφόνους των λαών!

Ως επί συμβάσει αρχαιολόγοι

Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση!
Διεκδικούμε:
► Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!
► Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!
► Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις του δημοσίου!
► Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!
► Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!
► Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!
► Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!
► Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων!
► Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!
► Επέκταση της σύμβασής μας σε όλα τα δημόσια έργα. Όχι στη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων!
► Απαιτούμε την απόσυρση του φακελωματικού μητρώου ΓΕΜΗΣΟΕ και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στη συνολική απόρριψη των εργατοκτόνων νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη!
► Να αποσυρθεί ο Νόμος για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ!
► Ενίσχυση, όχι υπόσκαψη, της αυτεπιστασίας! Ενίσχυση και χρηματοδότηση, όχι υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!
► Όχι στην εργολαβοποίηση, όχι στην τουριστικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού! Όχι στην εγκατάλειψη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς!

Σημεία απεργιακών συγκεντρώσεων:
Αθήνα, 11:00, πλ. Κλαυθμώνος
Θεσσαλονίκη: 10:30, Καμάρα
Ηράκλειο, 10:00, πλ. Ελευθερίας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το