Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023

24ωρη πανελλαδική απεργία ΣΕΚΑ

ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) προκηρύσσει για την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή.

Πιστά στα βήματα του αμέσως προηγούμενου αντεργατικού αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου – εκτρώματος Χατζηδάκη (καλοκαίρι 2021), η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας φέρνουν τώρα για έγκριση στο κοινοβούλιο ένα πολυνομοσχέδιο που νομιμοποιεί και επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα, γενικεύοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Μεταξύ άλλων, νομοθετείται το μεσαιωνικό μέτρο της 13ωρης εργασίας ανά ημέρα, καταργείται το πενθήμερο και θεσπίζεται η 6η εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, αρχικά στις επιχειρήσεις της 24ωρης λειτουργίας. Ισοπεδώνονται τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις, με συμβάσεις «μηδενικής χρονικής διάρκειας», που θα επιτρέπουν στον εργοδότη να καλεί ανά πάσα στιγμή τον εργαζόμενο για το μεροκάματο της σκλαβιάς. Θεσπίζεται το μέτρο των «εργαζόμενων υπό δοκιμή» για έξι μήνες, οι οποίοι δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης μετά την απόλυσή τους για εργάσιμο χρόνο έως και 12 μήνες. Μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα η υποστήριξη-περιφρούρηση των απεργιακών αποφάσεων των σωματείων στους εργασιακούς χώρους, αλλά και η κατάληψη του εργασιακού χώρου που πραγματοποιείται για την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών συμφερόντων, με πρόνοιες για 6μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 ευρώ τουλάχιστον σε όσους παρακωλύουν την προσέλευση στην εργασία σε μέρες απεργίας, προστατεύοντας έτσι την απεργοσπασία.

Θυμίζοντας την πρόσφατη (22/08) προκήρυξη της ΕΦΑ Καρδίτσας (την οποία κατήγγειλε ο Σύλλογός μας), με την οποία ζητείται αρχαιολόγος που θα δουλεύει τις καθημερινές με κυλιόμενο ωράριο μέχρι τις 10 το βράδυ, και επιπλέον τα Σάββατα, για να αμείβεται με …ρεπό, γνωρίζουμε ότι ο νόμος Χατζηδάκη ήδη έχει χτυπήσει απολύτως συγκεκριμένα, και απολύτως αντεργατικά, την πόρτα και της αρχαιολογίας.

Οι επίσης πρόσφατες (13/09) εξαγγελίες της υπουργού σε επίσημη, προγραμματισμένη συνάντηση με τους προϊσταμένους των Εφορειών Αρχαιοτήτων, σηματοδοτούν απροκάλυπτη πλέον, ανοιχτή επίθεση στην Αρχαιολογία όπως την έχουμε γνωρίσει μεταπολιτευτικά. Σταθερά στο πλευρό του ιδιωτικού κεφαλαίου, των εργολάβων, και των «ημετέρων», η διοίκηση του υπουργείου πρακτικώς εξήγγειλε την αλλαγή όλου του Οργανισμού του ΥΠΠΟ με καταργήσεις Διευθύνσεων όπως η ΓΔΑΠΚ, με καταργήσεις των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων, με κατάργηση της αυτεπιστασίας. Η «έξωση» σε βάρος των αρχαιολόγων και της αρχαιολογίας, είναι κυριολεκτική, και αφορά όλους μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, καλούμε όλους τους εργαζόμενους, σε μαζική αγωνιστική απάντηση στη συντονισμένη επίθεση. Από τον Έβρο μέχρι τη Ρόδο, από τα Τέμπη μέχρι τον Πειραιά, από τη Θεσσαλία μέχρι τα ανοιχτά της Πύλου, η εγκατάλειψη της χώρας στις τύχες της, είναι εξόφθαλμα εδώ. Η ταυτόχρονη επίθεση σε εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, τα αντιλαϊκά μέτρα και το συνώνυμο κοινωνικό πισωγύρισμα, ήδη υλοποιείται.

Ως κοινωνία, γνωρίζουμε πλέον πως Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Όλοι στην απεργία της Πέμπτης!

Σημεία συγκέντρωσης:

Αθήνα: Σύνταγμα, 11:00

Θεσσαλονίκη: Είσοδος Λουτρών Παράδεισος, 10:30

Ηράκλειο: Άγαλμα Βενιζέλου, 10:00

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το