Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προχώρησε σε καταγγελία σε βάρος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, για τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε τον πίνακα και την κατάταξη επιτυχόντων σε προκήρυξή της.

Παραθέτουμε την καταγγελία:

ΣΕΚΑ: Καταγγελία αυθαίρετων αποτελεσμάτων σε προσωρινό πίνακα προκήρυξης της ΕΦΑΠΟΘ

Στις 09/01/2024 η ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης δημοσίευσε τον προσωρινό πίνακα μοριοδότησης υποψηφίων (ΑΔΑ 9ΛΥ046ΝΚΟΤ-ΜΦ1, Α.Π.9018, συνημμένο 1)

ΣΥΝ.1) 9ΛΥ046ΝΚΟΤ-ΜΦ1

έπειτα από προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου (ΕΦΑ ΠΟΘ ΑΡΙΘ. ΥΠΠΟ/461451/29.09.2023 και ορθή επανάληψη στις 03.10.2023, ΑΔΑ: 636146ΝΚΟΤ-6ΚΑ, συνημμένο 2)

ΣΥΝ.2) 636146ΝΚΟΤ-6ΚΑ

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑΣ (1) ΘΕΣΗΣ ΠΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 2 “ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙΣΜΟΥ Α3 ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ”».

Έπειτα από πολλές ταυτόχρονες καταγγελίες που δεχτήκαμε από μέλη μας και συναδέλφους, διαπιστώσαμε ότι 70 από τους 76 αρχαιολόγους του πίνακα που τυπικώς έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τη μία (1) θέση εργασίας, έχουν πρακτικώς αποκλειστεί, έπειτα από τη μηδενική μοριοδότησή τους στην κατηγορία της «εμπειρίας». Δεκάδες από τους συναδέλφους που αποκλείστηκαν, και μάλιστα από μια προκήρυξη που δεν απαιτεί εξειδίκευση, έχουν πάρα πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε αρχαιολογικά έργα, και κανονικά συμπληρώνουν ακόμη και το μέγιστο όριο που αναγνωρίζεται, αυτό των 84 μηνών. Για τους περισσότερους από αυτούς, ήταν η πρώτη φορά που σε προκήρυξη «ΠΕ Αρχαιολόγου» λαμβάνουν αναγνώριση μηδενικής προϋπηρεσίας.

Είναι σαφές ότι ο τρόπος που επιλέγει η Προϊσταμένη και η Τομεάρχης της ΕΦΑΠΟΘ να αποκλείσουν τους συναδέλφους μας, δεν προκύπτει από κανένα οργανόγραμμα, από κανένα υπόδειγμα της ΕΔΕΠΟΛ ή άλλο, από κανένα πρότυπο μοριοδότησης. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση της ΕΦΑΠΟΘ δίνει το μήνυμα ότι ακόμη κι αν το λεκτικό της προκήρυξης είναι το αυτονόητο «ΠΕ Αρχαιολόγος», θα αποκλείονται με αυθαίρετες προϋποθέσεις ή/και ερμηνεία αυτών των προϋποθέσεων που θα τίθενται στην προκήρυξη, όλοι όσοι δεν είναι επιθυμητοί στην Εφορεία.

Με τον τρόπο αυτό, η ΕΦΑ πετυχαίνει να ευτελίσει πλήρως μια διαδικασία που ούτως ή άλλως έχει κενά, και ταυτόχρονα να καταλύσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης των υποψηφίων στις διαδικασίες (με παραβίαση των κριτηρίων που έχουν τεθεί από το ίδιο το ΥΠΠΟ). Με άλλα λόγια, η ΕΦΑΠΟΘ μετατρέπει ανοιχτά και επιδεικτικά τη διαδικασία της επιλογής προσωπικού, σε διαδικασία υπόδειξης. Είναι χαρακτηριστική η επιμονή της κα Τσιγαρίδα στον καινοφανή αυτό τρόπο μοριοδότησης, κόντρα στα ερωτήματα /ενστάσεις των  συμβασιούχων συναδέλφων μας, αλλά ακόμη και στη διατυπωμένη αντίθετη άποψη μονίμων συναδέλφων μας.

Ζητάμε από τη ΓΔΑΠΚ να επιβάλει ανακοινοποίηση επί το ορθόν του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων. Ζητάμε από τους παραλήπτες στους οποίους κοινοποιείται η καταγγελία μας να μην επιτρέψουν να ανοίξει αυτή η νέα πύλη αυθαιρεσίας που δεν ρίχνει «απλώς σκιές», αλλά, πλέον, σκοτάδι, γενικώς στη διαδικασία επιλογής προσωπικού μέσω αυτεπιστασίας.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) επιφυλασσόμαστε για δημόσια ανάδειξη της εν λόγω αυθαιρεσίας, καθώς και για κάθε σύννομη και θεμιτή ενέργεια προάσπισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των μελών και συναδέλφων μας.

Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτρης Κουφοβασίλης                           Δήμητρα Αντωνίου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το