Ανταπόκριση
Θύματα των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που ξεκίνησαν τη Δευτέρα το πρωί (27/09) και συνεχίζονται μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά και -κυρίως- θύματα της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης είναι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής του Αρκαλοχωρίου και όλων των χωριών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που καλούνται να αντιμετωπίσουν-με ελάχιστη κρατική ενίσχυση-τις σκληρές συνθήκες της μαζικής καταστροφής των σπιτιών και της περιουσίας τους. Τραγικότερο θύμα αυτών των συνθηκών είναι ο εργάτης από το χωριό Μάρθα που έπεσε νεκρός την ώρα του σεισμού, επισκευάζοντας μαζί με άλλους οκτώ εργάτες (που βρίσκονται τραυματίες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και εκτός κινδύνου) τον τρούλο μιας εκκλησίας στο Αρκαλοχώρι.
Ειδικότερα, η σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Γιατί εδώ και ένα χρόνο η περιοχή του Αρκαλοχωρίου δονείται αδιάλειπτα, με σεισμούς που ήταν μικρότερης μεν ισχύος των σημερινών, αλλά παρέμεναν σταθεροί και επίμονοι και είχαν προκαλέσει ρωγμές σε αρκετά σπίτια στην περιοχή του Δήμου Μινώα, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε άλλες προτεραιότητες (ξεπούλημα του αεροδρομίου, της ΔΕΗ, αγορά φρεγατών και rafales κλπ). Ετσι, ενώ η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή προειδοποιούσε για μαζική καταστροφή, η κυβέρνηση- που σήμερα δίδει παραστάσεις θρηνωδίας με την άφιξη εκ Παρισίων του πρωθυπουργού και με τις δηλώσεις οίκτου των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων- εκώφευε εσκεμμένα και εγκληματικά μπροστά στις εκκλήσεις των τοπικών φορέων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων για λήψη στοιχειωδών μέτρων υποστήριξης των βαριά πληττόμενων σήμερα χωριών.
Ειδικότερα, από τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτέμβρη (που θεωρείται ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε ελληνικό έδαφος) στην συντριπτική πλειονότητά τους τα σπίτια στο Αρκαλοχώρι, αλλά και στα γύρω χωριά, όπως είναι οι Μελέσσες, οι Αγιές Παρασκιές, τα Κελιά, ο Πατσίδερος, οι Κουνάβοι, το Χουδέτσι, το Αλάγνι, η Καλλονή, το Θραψανό, η Βόννη, οι Άγιοι Απόστολοι κλπ, είναι εντελώς ακατάλληλα, γιατί είτε κατέρρευσαν και μετατράπηκαν σε σωρούς από πέτρες, είτε μισογκρεμίστηκαν ή στην, καλύτερη περίπτωση, έχουν επικίνδυνες ρωγμές. Ετσι, χιλιάδες ξεσπιτωμένοι, οικογένειες με υπερήλικες, μωρά, ασθενείς κλπ, βρέθηκαν στην κυριολεξία στο δρόμο, βιώνοντας συνθήκες…προσφυγιάς στον ίδιο τον τόπο τους, καταδικασμένοι να βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να μετατρέπονται σε ..ερείπια.
Απέναντι σε αυτή τη δραματική κατάσταση, η κυβέρνηση της ΝΔ-η κυβέρνηση που τόσο γαλαντόμικα χαρίζει τα δισ. ευρώ για την αγορά των rafales και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση που προσφέρει παχυλές επιδοτήσεις στο επιχειρηματικό κεφάλαιο και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία στα κοράκια του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, -ΔΕΝ ΕΘΕΣΕ το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είχαν ζητήσει εδώ και ένα περίπου χρόνο οι τοπικοί φορείς, για να μην τον επιδοτήσει με το αναγκαίο ποσό στήριξης και πρόληψης των χωριών που τώρα δραματικά καταστρέφονται στο κέντρο της μεγάλης πεδιάδας του Ηρακλείου.
Σήμερα οι σεισμόπληκτοι βρίσκονται στην πλειονότητά τους μέσα σε σκηνές (500) που στήθηκαν πρόχειρα στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου, με τους σεισμόπληκτους να στοιβάζονται, χωρίς να έχουν ακόμη και τα αναγκαία στρώματα και με την υγρασία και το κρύο της νύχτας να τους περονιάζει. Αυτή είναι η εικόνα της ..υποστήριξης των αστέγων και χτυπημένων ανθρώπων, ενώ ο Μητσοτάκης – πλαισιωμένος από τους κομματικούς παράγοντες της ΝΔ- έδιδε φτηνή παράσταση… φιλευσπλαχνίας στα ΜΜΕ, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε οργισμένη άστεγη που ζητούσε άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων και της οποίας η δήλωση…αποκλείστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. Οι δηλώσεις του περί …ανακούφισης(!) έφτασαν μέχρι την υπόσχεση (και όχι δέσμευση) των 20.000 ευρώ για τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια κατέρρευσαν και για ..φορολογικές ελαφρύνσεις(!) ενός εξαμήνου..
Από τον χώρο των αστέγων πλέον σεισμόπληκτων παρήλασαν όλοι οι τοπικοί βουλευτές (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ),κάνοντας ανώδυνες δηλώσεις και αναφερόμενοι μόνο στις συνέπειες του Εγκέλαδου, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες και των δικών τους κυβερνήσεων για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων σεισμικής θωράκισης των πληττόμενων χωριών.
Σε αυτές τις συνθήκες, πέρα από τα ρημαγμένα χωριά, τα σχολεία αυτών των περιοχών, αλλά και αρκετά της πόλης του Ηρακλείου είναι εντελώς ακατάλληλα, αφού ποτέ η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα ελέγχου και σεισμικής θωράκισης. Ετσι πχ το Γυμνάσιο Θραψανού σχεδόν κατέρρευσε και μάλλον βοήθησε πολύ η… τύχη, ώστε να μην έχουμε θύματα. Αντιστοίχως, το ΕΠΑΛ του Αρκαλοχωρίου είναι πλέον εντελώς ακατάλληλο, το Γυμνάσιο και ΓΕΛ των Μελεσσών, το Γυμνάσιο Καστελλίου κλπ. Συνολικά, τα σχολεία της πληττόμενης περιοχής είναι εντελώς ακατάλληλα πια. Αντίστοιχα προβλήματα, κυρίως ρωγμώσεων, έχουν και αρκετά σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην πόλη. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος για σεισμική θωράκιση των σχολείων δεν χωρεί στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ). Ετσι, σήμερα η εκπαίδευση-πέρα από το θεσμικό πλήγμα που τη διαλύει-δέχεται και το πλήγμα του σεισμού, ενώ η Διοίκηση της εκπαίδευσης, εν μέσω δονήσεων, έσπευσε να θέσει σε εφαρμογή την τηλε-εκπαίδευση, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη πολιτική ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ απαντήσαμε αμέσως. Καταθέσαμε πρόταση αντίστασης στην ΕΛΜΕ, η οποία ψηφίστηκε στο Δ.Σ της περασμένης Δευτέρας, αποτρέποντας ένα βάρβαρο μέτρο.
Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι από τη σεισμική λαίλαπα δεν γλίτωσαν ούτε τα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πόλης, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί και από την τωρινή και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε σήμερα να έχουν σοβαρές ρωγμώσεις και να απειλούνται με κατάρρευση, όπως είναι η Λότζια και η καθολική εκκλησία του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης, τα Νεώρια στην παραλιακή λεωφόρο κλπ Από την πολιτική της εγκατάλειψης δε γλιτώνουν ούτε τα αρχιτεκτονικά μνημεία.
Ωστόσο, οι δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι επιδεινώνονται κα λόγω του καιρού που γίνεται πιο ψυχρός, ενώ προαναγγέλλονται και.. βροχοπτώσεις αυτές τις ημέρες και ακολουθεί χειμώνας. Οι σεισμόπληκτοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ίδιες άθλιες συνθήκες που βρέθηκαν οι πυρόπληκτοι, οι πλημμυροπαθείς και γενικώς όλοι οι πληττόμενοι.
Την εικόνα της καταστροφής καταγράφει παραστατικά η σύντομη, αλλά και μεστή νοήματος δήλωση της συναγωνίστριας Ειρήνης Χουδετσανάκη που ζει στο πληττόμενο χωριό των Μελεσσών, η οποία απέδωσε πυκνά τη δραματική εικόνα με τα εξής λόγια: «Ο σεισμός της Δευτέρας και οι επόμενες σει­σμικές δονήσεις χτύπησαν ανεπανόρθωτα το χωριό μου, τις Μελέσσες που ήδη είχε καταπονηθεί από τους σεισμούς του καλοκαιριού. Η εικόνα που κυριαρχεί είναι σπίτια μισογκρεμισμένα, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και άνθρωποι με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα μάτια τους! Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες που θα εξασφαλίζουν την παραμονή των κατοίκων στο χωριό σε συνθήκες αξιοπρέπειας, μπροστά στην έλευση του χειμώνα και την εξάπλωση της πανδημίας. Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν στο χωριό κοντά στις εργασίες τους και τα παιδιά κοντά στα σχολεία και στους φίλους τους. Δεν θέλουμε μια νέα ερημοποίηση της υπαίθρου.»
Επικροτώντας τα λόγια της συναγωνίστριας, δηλώνουμε τόσο από το χώρο του Μ-Λ ΚΚΕ, όσο και της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ότι θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την ερημοποίηση όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το