Ξεχειλίζει η οργή για το προαναγγελθέν έγκλημα που αποκάλυψε τη «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού. Η ανυπαρξία της κρατικής μηχανής (κυβέρνησης, Περιφερειών, Δήμων) εστιάζεται όχι μόνον στον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση των κατοίκων από τα πνιγμένα στη λάσπη σπίτια σε άλλες πιο ασφαλείς τοποθεσίες (ξενοδοχεία, κρατικά κτίρια κ.ά.), όχι μόνον στην άντληση των λασπόνερων από τα σπίτια, όχι μόνον στη διατροφή, την παροχή νερού, την υγειονομική περίθαλψη και τη χορήγηση κλινοσκεπασμάτων, όχι μόνον την άμεση αποκατάσταση των υποδομών και των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού οδοποιίας κλπ, αλλά και ψυχολογική στήριξη και αρωγή των ανήμπορων να αντιμετωπίσουν το μέλλον κατοίκων. Σήμερα για 18η ημέρα (23/09), και τα κρατικά συνεργεία είναι άφαντα. Η αγωνία για το αύριο της αγροτιάς τεράστια, καθώς αυτό το αύριο φαντάζει κυριολεκτικά μαύρο και άραχλο, με δεδομένο ότι έχουν καταστραφεί οι υποδομές (υγειονομικές μονάδες, σχολεία, εργοστάσια, αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες, μηχανήματα, οχήματα κλπ), οι δρόμοι πρόσβασης, τα σπίτια, οι οικοσκευές, τα αυτοκίνητα. Η απελπισία συνοδεύει το αδιέξοδο που δημιουργεί η επόμενη μέρα, με το βιος μιας ολόκληρης ζωής να έχει πνιγεί μέσα στα λασπόνερα. Παράλληλα η τεράστια έλλειψη πόσιμου νερού, σε συνδυασμό με την ακαταλληλότητα των δικτύων (όπου λειτουργούν), δίνει μία εικόνα ντροπής για τις ανύπαρκτες υποδομές άμεσης χλωρίωσης των διαδικασιών εξασφάλισης καθαρού, πόσιμου νερού, ώστε να αποφεύγεται η απαράδεκτη κερδοσκοπία στο βασικό αυτό αγαθό.

Αν επιχειρήσουμε να εξετάσουμε το μισό μέτρο της θεσσαλικής λάσπης, θα δούμε το τοξικό, άκρως επικίνδυνο φορτίο της που δημιουργούν τα χιλιάδες νεκρά ζώα (61.786 αιγοπρόβατα, 19.355 χοίροι, 5.308 βοοειδή, 123.310 πτηνά, 43.980 σμήνη μελισσών, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στον ΕΛΓΑ, δεκάδες χιλιάδες τρωκτικά, ερπετά πολύποδα κλπ). Όλα αυτά συνθέτουν ένα μολυσματικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει πλήθος λοιμωδών ασθενειών (λεπτοσπείρωση, γαστρεντερίτιδες, δερματικές ασθένειες, τύφο, ηπατίτιδες Α και Ε κ.ά.), κυριολεκτικά μία υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, όσο περνούν οι μέρες. Ήδη τα Νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν με γαστρεντερίτιδες, ιό του Νείλου κλπ. Στο μεταξύ οι δρόμοι προς τις πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές μονάδες έχουν καταστραφεί, ενώ οι μονάδες στρατού ή οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι άφαντες. Σημειώνουμε πως μόνον το 40-50% των κουφαριών έχει συλλεχθεί, κι αυτό κυρίως με πρωτοβουλία και έξοδα των ίδιων των αγροτών και εν μέρει του στρατού, όπου κυριαρχεί η στρατιωτική πειθαρχία έναντι των κινδύνων για τα νέα και άπειρα παιδιά που συνεπάγεται μία τέτοια επιχείρηση.

Αντίστοιχες είναι οι ζημιές και στην αγροτική παραγωγή. Πέρα από τις παρεμφερείς ασθένειες που προσβάλλουν και τα εναπομείναντα ζώα, η φυτική παραγωγή δέχεται και αυτή τις ασθένειες από ιούς, μύκητες, βακτήρια κλπ παράσιτα που αναπτύσσονται μέσα στην τοξική λάσπη: Phy­to­phthora, Xanthomonas, Pythium, Ανθρακνώ­σεις, περονόσπορος, ωίδιο, στελέχη των ιών NTN και Υ κ.ά. Επιπλέον ριζοκτονίες που προκαλούνται από την πολυήμερη παραμονή των ασυγκόμιστων καλλιεργειών (βαμβάκι, τριφύλλι, καλαμπόκι, επίσπορα σιτηρά, βιομηχανική ντομάτα, πατάτα, φασόλια, σόγια, αραχίδα, ρεβίθι, λαχανικά κλπ) μέσα στο νερό. Θα είναι πολύ αισιόδοξο αν αυτά τα χωράφια θα μείνουν άσπαρτα για τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Αν πάλι κάποιοι βιαστούν να σπείρουν, δεν θα κάνουν τίποτα παραπάνω από το να ανακατέψουν με το όργωμα τη μολυσμένη λάσπη, σπρώχνοντας χρονικά παραπέρα τους κινδύνους που αναφέρθηκαν πάνω -στην παθογόνα κι επικίνδυνη για την κατανάλωση- παραγωγή.

Κι ας περάσουμε στο ζήτημα της καταστροφής της παραγωγικής βάσης, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- η Θεσσαλία τροφοδοτεί τη χώρα με το 35% των αναγκών σε σιτηρά (μακαρόνια, αλεύρια, ψωμί), το 38% σε βαμβάκι, ρουχισμός), το 50% σε βιομηχανική ντομάτα (σάλτσες μαγειρέματος), το 20% σε γάλα, το 20% σε βοδινό κρέας, το 10% σε χοιρινά και πτηνά και το 40% σε σκληρά τυριά. Πρόκειται προφανώς για είδη πρώτης ανάγκης και είναι βέβαιο πως οι τιμές αυτών των ειδών θα αυξηθούν σημαντικά, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, εντείνοντας την ανέχεια και τη φτωχοποίηση.

Οι Δήμοι Παλαμά, Καρδίτσας, Σοφάδων, Φαρσάλων Τρικάλων, Λάρισας, Κιλελέρ, και περιοχές της Μαγνησίας έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα. Από τις περίπου 700.000 κατοίκων των πέντε νομών της Θεσσαλίας, οι περίπου 200.000 έχουν μείνει κυριολεκτικά στον δρόμο. Η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες, τις επιχειρήσεις, ή τις δενδρώδεις καλλιέργειες (Ζαγορά) είναι προς το παρόν αδύνατη. Τα κρατικά συνεργεία είναι ελάχιστα, ενώ το όλο έργο απομάκρυνσης των λασπόνερων και της συλλογής και καύσης (ή ταφής) των νεκρών ζώων έχει ανατεθεί -μέσω των μεγάλων εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Mytilineos- σε εργολάβους ή ακόμα και στην εύκολη, δωρεάν και άμεση λύση του στρατού. Προκύπτουν επομένως άμεσα ζητήματα που δεν επιδέχονται χρονοβόρες διαδικασίες, όπως η άμεση κάλυψη των αναγκών σε νερό και τρόφιμα, η άμεση μεταφορά αρρώστων σε νοσοκομεία, η άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ, η παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε κάθε οικογένεια, η αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο (μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, οχήματα, κτίρια κ.ά.), η εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους για τον εφοδιασμό των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα επιζήσαντα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στις κτηνοτροφικές κ.ά. επιχειρήσεις, θα πρέπει να «παγώσουν» οι Συμβάσεις Εργασίας ώστε να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Επιπλέον να παγώσουν τα χρέη των τραπεζών χωρίς προσαυξήσεις και πανωτόκια της Εφορίας, οι εισφορές του ΕΦΚΑ, των Δήμων. Παράλληλα, να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης, από το τέλος επιτηδεύματος και από τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις των πληγέντων νομών. Τέλος, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης και να ανασταλεί κάθε πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού, τηλεπικοινωνιών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία δίκαιη ανταπόδοση για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών καθώς και για το άδηλο μέλλον που απλώνεται μπροστά τους.

Ήδη, οι πνιγμένοι έχουν φθάσει τα 19 άτομα, ενώ η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος πάνω στο θέμα, αποδίδοντας το χαμό τους στην «ατομική» τους ευθύνη διότι αγνόησαν το «112»! Κάποια υπονοούμενα για τον αριθμό των αγνοουμένων διέρρευσαν από τον Κικίλια κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του φθινοπώρου θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στους τρεις τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, το κόστος των θετικών και αποθετικών ζημιών θα επιβαρύνει τον ετήσιο Προϋπολογισμό κατά 9 δισ. € !

Σαν συμπέρασμα των όσων γράφτηκαν μπορούμε να πούμε ότι, με βάση τις θετικές και αποθετικές ζημιές, η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας σβήνει προς το παρόν από το χάρτη της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το