Σαν σήμερα, 2 Δεκέμβρη 1942, ορκίζεται η δεύτερη δοσιλογική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον “άριστο” φιλοναζιστή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο.

Ο Λογοθετόπουλος ήταν καθηγητής Ιατρικής που είχε σπουδάσει στο Μόναχο. Λίγο πριν τον Β΄ ΠΠ, έγινε πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συνδέσμου.

Το 1941, όταν ο γερμανικός στρατός μπήκε στην Αθήνα, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Γερμανό πρέσβη. Λίγο αργότερα διορίστηκε αντιπρόεδρος και υπουργός στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση του Γ. Τσολάκογλου.

Στα τέλη του 1942 διορίστηκε πρωθυπουργός από τους Γερμανούς. Η κυβέρνηση του προσπάθησε να επιστρατεύσει (δολοφονήσει) χιλιάδες Έλληνες εργάτες που θα πολεμούσαν στο Ανατολικό Μέτωπο ή θα εργάζονταν σε γερμανικά εργοστάσια. Την απόφαση την είχαν υπογράψει ο ίδιος ο Λογοθετόπουλος και ο δοσίλογος υπουργός εργασίας Νικόλαος Καλύβας (που οργάνωσε την σύνταξη των καταλόγων). Ο Καλύβας εκτελέστηκε τον Ιανουάριο 1944 από την ΟΠΛΑ.

Τα σχέδια για επιστράτευση ανατράπηκαν το 1943 από την ηρωική κινητοποίηση του ΕΑΜ. Το ΕΑΜ που διοργάνωσε μια απεργία 300 χιλιάδων εργαζομένων/νέων που κατάφερε, παρά την άγρια καταστολή, να εισβάλλει στο υπουργείο εργασίας και να κάψει τα χαρτιά της επιστράτευσης. Υπήρξαν πάνω από 18 νεκροί και 135 τραυματίες.

Ο Λογοθετόπουλος αναγκάστηκε να ακυρώσει την επιστράτευση και λίγες εβδομάδες αργότερα οι ναζί τον αντικατέστησαν με τον Ιωάννη Ράλλη.

Στο τέλος του πολέμου διέφυγε στη Γερμανία. Τελικά παραδόθηκε στον αμερικανικό στρατό και αργότερα στις ελληνικές αρχές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη του(ερήμην)σε ισόβια-για συνεργασία με το στρατό κατοχής-από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσίλογων.

Στο δικαστήριο δοσιλόγων, δίπλα στον Νικόλαο Χριστοφοράκο, τον “γιατρό των Ες-Ες

Το 1951, έξι χρόνια μετά τη σύλληψή του, αποφυλακίστηκε με αμνηστία (!). Από τότε έμεινε στο κτήμα του στο Καλαμάκι. Πέθανε το 1961.

Ο Λογοθετόπουλος με την Ελένη Παπαδάκη και άλλες “προσωπικότητες” της κατοχής

Praxis Review

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το