Χιλιάδες μαθητές του εργατικού προαστίου Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ βγαίνουν στους δρόμους σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής να επιβάλλει τη γλώσσα των λευκών (Αφρικάανς) στα σχολεία.

«Οι γονείς μας είναι προετοιμασμένοι να υποφέρουν υπό τους νόμους των λευκών. Ζουν χρόνια υπό αυτούς τους νόμους και έχουν αποκτήσει ανοσία απέναντί τους. Εμείς όμως αρνούμαστε μια εκπαίδευση που έχει σχεδιαστεί για να μας μετατρέψει σε σκλάβους στη χώρα που έχουμε γεννηθεί» τόνιζαν οι νεαροί μαθητές.

Παρά το γεγονός του ειρηνικού χαρακτήρα της διαμαρτυρίας και του νεαρού της ηλικίας των διαδηλωτών, το καθεστώς διατάζει την αστυνομία να ρίξει στο «ψαχνό».

Και ακριβώς αυτό γίνεται.

Οι διαδηλωτές προσπαθούν να αμυνθούν και απαντούν με πέτρες στους αστυνομικούς, στήνουν οδοφράγματα με ό,τι βρουν, αναποδογυρίζουν κάδους και πυρπολούν αυτοκίνητα. Η κρατική καταστολή κλιμακώνεται με ελικόπτερα που ρίχνουν χημικά και καταλήγει σε μακελειό: Μέχρι τη νύχτα, ο μαύρος πληθυσμός θρηνεί 174 νεκρούς (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 700 νεκρούς), κυρίως παιδιά, εφήβους και νέους, ενώ ξεπερνούν τους 1.200 οι τραυματίες 1.300 οι συλληφθέντες.

Μετά τις πρώτες επιθέσεις της αστυνομίας με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στη διαδήλωση, οι αστυνομικοί άνοιξαν απροκάλυπτα πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων μαθητών. Ένα από τα πρώτα θύματα της αστυνομικής βίας ήταν ο μαθητής Έκτορ Πίτερσον (Hector Pieterson). Ήταν μόλις 13 χρόνων και η φωτογραφία με το νεκρό του σώμα στα χέρια ενός νεαρού άνδρα έκανε το γύρο του κόσμου και ανέδειξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το σκληρό καθεστώς του απαρτχάιντ. Στην τραγικότητα των στιγμών θα πρέπει να συμπληρωθεί ότι το κορίτσι που θρηνεί τρέχοντας είναι η αδελφή του μικρού αγοριού.

Η φωτογραφία που έγινε παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ τραβήχτηκε από τον Sam Nzima. https://m.ecr.co.za/post/picture-paints-thousand-words/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το