Σε μια από τις μεγαλύτερες ημέρες για αγορές μέσα στη χρονιά, οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες 40 χώρες πρόκειται να απεργήσουν και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες που θα συμπέσουν με τις εκπτώσεις της Black Friday, μια από τις μεγαλύτερες ημέρες της εταιρείας για αγορές μέσα στη χρονιά.

Εργαζόμενοι σε δεκάδες χώρες, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία μέχρι την Ινδία, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμμετέχουν σε απεργίες και διαμαρτυρίες απαιτώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες σε μια καμπάνια που ονομάζεται «Make Amazon Pay».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατοντάδες μέλη του συνδικάτου GMB πραγματοποιούν απεργίες ή διαμαρτυρίες σε ορισμένες αποθήκες της Amazon, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας έξω από το κέντρο εκπλήρωσής της στο Κόβεντρι.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε στην Amazon [ότι] εάν θέλετε να διατηρήσετε την αυτοκρατορία σας, μιλήστε με την GMB για να βελτιώσετε τις αμοιβές και τις συνθήκες των εργαζομένων», δήλωσε η Αμάντα Γκίρινγκ, ανώτερη διοργανώτρια στο GMB. «Οι εργαζόμενοι της Amazon είναι υπερφορτωμένοι, κακοπληρωμένοι και έχουν αγανακτισμένοι».

Τα κέρδη στην Amazon Services UK, την αποθήκη και τη λειτουργία λιγοστικής του ομίλου, η οποία πιστεύεται ότι απασχολεί περισσότερο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχεδόν 75.000 άτομα, αυξήθηκαν κατά 60% στα 204 εκατομμύρια £ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά λίγο περισσότερο από ένα τέταρτο σε περισσότερους από 6 δισ. £ πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση των μισθών από 10,50 λίρες σε 15 λίρες την ώρα καθώς η κρίση του κόστους ζωής πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Ωστόσο, η συμμετοχή στη δράση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι διαδηλωτές θα χάσουν το δεύτερο μέρος του μπόνους 500 λιρών που η Amazon συμφώνησε να δώσει σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Τον περασμένο μήνα, η Amazon UK είπε ότι η απονομή του δεύτερου μέρους της πληρωμής εξαρτιόταν από το ότι το προσωπικό δεν θα λάβει «μη εξουσιοδοτημένη απουσία» μεταξύ 22 Νοεμβρίου και παραμονής Χριστουγέννων.
Το GMB υποστήριξε ότι η σύνδεση της πληρωμής με την παρουσία του προσωπικού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράνομη κίνηση κατάρρευσης της απεργίας.

Στο Δουβλίνο, η Extinction Rebellion οργάνωσε μια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Amazon από τη 13:00.

«Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία συμφερόντων και ενώ δεν είμαστε τέλειοι σε κανέναν τομέα, αν δείτε αντικειμενικά τι κάνει η Amazon σε αυτά τα σημαντικά θέματα, θα δείτε ότι λαμβάνουμε τον ρόλο μας και τον αντίκτυπό μας πολύ σοβαρά», είπε εκπρόσωπος της Amazon.

Στο Λονδίνο, οι φρουροί ασφαλείας και οι χειριστές CCTV στο Harrods πραγματοποιούν επίσης απεργία τη Μαύρη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας έξω από το πολυτελές κατάστημα Knightsbridge, την πρώτη από τις 12 ημέρες δράσης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Πάνω από 50 μέλη του προσωπικού συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Σαββατοκύριακο τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν την Παραμονή των Χριστουγέννων και την Ημέρα των Χριστουγέννων, πάνω από μια προσφορά μισθού 7% που θεωρούν ως «κούρεμα» με τον πληθωρισμό να τρέχει πάνω από 11%.

Εν τω μεταξύ, ο βιομηχανικός οργανισμός UKHospitality δήλωσε ότι μια σειρά προγραμματισμένων απεργιών των σιδηροδρόμων ενόψει των Χριστουγέννων θα κοστίσει στα εστιατόρια, τις παμπ, τα κλαμπ και τα μπαρ του Ηνωμένου Βασιλείου 1,5 δισεκατομμύριο λίρες και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει όλους τους εταίρους στο τραπέζι για να προσπαθήσουν να μια λύση.

πηγή: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το